logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników niskotonowych do Altus 110: 25/40/3, 25/60 czy 25/80?

rafalltc 29 Mar 2010 18:28 4923 6
REKLAMA
  • #1 7895375
    rafalltc
    Poziom 10  
    Witam. Bardzo polubiłem moje kolumny altus 110. Jednak jestem zmuszony wymienić głośniki niskotonowe. Kolumny grają ze wzmacniaczem Unitra WS-503
    Do tych kolumn chce oczywiście wstawić oryginalne tonila.
    Chciałbym was zapytać czy lepiej kupić takie jakie są teraz oryginalne:
    25/40/3 8ohm

czy też takie same ale mocniejsze

25/60 lub nawet 25/80 .
    Oczywiście chciałbym, żeby mocniej grały ale żeby szło to również w parze z jakością.
    Różnica w cenie jest minimalna więc nie robi mi to różnicy. Zależy mi na tym, żeby wybrać te które będą grały najlepiej.
    Oczywiście mówię tu o nowych oryginalnych głośnikach.

Liczę na waszą pomoc w doradzeniu.

Pozdrawiam, Rafał.
  • REKLAMA
  • #2 7895762
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Ja bym wstawił te GDN25/60 takie siedziały w altonach80 i grały dobrze, a wymiarami oba modele chyba się zbytnio nie różnią. Porównaj jeszcze taki parametr jak skuteczność (db) im więcej tym lepiej dla danego głośnika.
  • REKLAMA
  • #3 7896335
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Ocena: 107
    GDN 25/40/3 i GDN 25/60 to w zasadzie te same głośniki. Wyższa moc tego drugiego to efekt innego materiału karkasu na jakim nawinięta jest cewka.
    W zasadzie tak prawdę mówiąc ich wytrzymałość jest w praktyce taka sama.

Tu widzę w zależności od upodobań w oznaczeniu, któryś z powyższych modeli głośników w twoim Altusie 110. Ich parametry TS są identyczne, te same wysokości cewki, szczeliny. No i taka sama w zasadzie cena.

Nie daj sie namówić na GDN 25/80, głośnik ten już jest innym przetwornikiem, nie mówię że gorszym, ale ma o 3 dB niższą efektywność od tych proponowanych wcześniej, co sprawi że we współpracy z resztą głośników przetwarzanie basów okaże się upośledzone.

A może napraw sobie stare głośniki na oryginalnych częściach Tonsilowskich np. w firmie Umifon. Głośniki będą jak nowe, a naprawa dwóch to mniej niż koszt jednego nowego.
  • REKLAMA
  • #4 7896985
    rafalltc
    Poziom 10  
    Trochę jednak tego nie rozumiem. Patrząc na parametry nie różnią się one niczym poza tym, że te mają 40w a drugie 60w i że 60w mają
    Materiał korpusu cewki - nomex, a 40w - papier.
    Cena na aukcjach allegro jest również taka sama.
    Czyli w ogóle nie odczuje żadnej różnicy ?

Zastanawiam się nad zakupem na tej stronie:

http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=741

http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=740

czy to dobry wybór ?
    Prosiłbym o podesłanie jakiś linków z głośnikami żebym miał pewność, że są to na 100% oryginały. Nie chce się wpakować w jakieś podróby
  • #5 7897199
    tony_tr
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Jeśli chodzi o tą stronę to ostrzegam przed szanownym panem Sławomirem Wieszczecińskim... Osoba całkowicie niesłowna, której wisi dobro klienta.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 7897414
    rafalltc
    Poziom 10  
    Coś jest z produktami wysłanymi przez tego pana czy tylko chodzi o stosunek do klienta ? Bo oni mają najtaniej, a przy zakupie powyżej 200zł wysyłka kurierem gratis i to mnie zachęciło.
  • #7 7897651
    tony_tr
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Napiszę w skrócie. Może kiedyś umieszczę moje zdanie na temat tej firmy, ale to w odpowiednim dziale...
    Ogólnie rzecz biorąc chodzi o to, iż zamówiłem głośniki, których co później się okazało nie było w magazynie (ale na stronie były dostępne) Po wpłacie zadzwoniłem, spytać się kiedy wyślą. Wyżej wymieniony pan powiedział, że pieniądze doszły i jeszcze dziś wyśle towar. Czekam 4 dni i nic nie ma... dzwonie więc znowu, zostałem zbyty obietnicą że się do mnie oddzwoni. Niestety nikt nie zadzwonił. Musiałem czekać do poniedziałku. W poniedziałek okazało się, że niestety nie ma tych głośników jakie zamówiłem (czemu nikt mnie nie poinformował?) Pan Sławomir obiecał, że wyśle głośniki jakie zamówiłem lecz z innego magazynu. Efekt jest taki, że i tak dostałem inne głośniki... ale z dwojga złego też mi to pasuje.
    Jeśli chodzi o produkty to w jednym głośniku znajdował się jakiś luźny element wewnątrz głośnika... było to wyraźnie słychać gdy potrząsałem jednym z nich. Potem umilkło... Na dzień dzisiejszy jedna kolumna gra mi inaczej niż druga. Jeżeli dojdę do tego, iż 2 te same głośniki graja różnie to wtedy porozmawiam sobie ale z szefem tej całej firmy bo pan Sławomir nim nie jest. Najpierw muszę wyeliminować wszystkie inne różnice by mieć pewność, a czasu mam teraz mało.
    Pozdrawiam. Chodziło o głośniki wysokotonowe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje głośników niskotonowych do kolumn Altus 110, które współpracują z wzmacniaczem Unitra WS-503. Zastanawia się nad wyborem pomiędzy modelami GDN 25/40/3, GDN 25/60 oraz GDN 25/80. Odpowiedzi sugerują, że GDN 25/60 jest lepszym wyborem ze względu na wyższą moc i lepsze materiały, jednak GDN 25/80 ma niższą efektywność, co może negatywnie wpłynąć na jakość dźwięku. Użytkownik rozważa również naprawę starych głośników. Pojawiły się ostrzeżenia dotyczące zakupu głośników z niektórych źródeł, wskazując na problemy z obsługą klienta i jakością produktów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA