logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zły pomiar z reflektometrem SWR-1180A (SUNKER URZ0513)

marek_kkk 29 Mar 2010 18:49 3979 2
REKLAMA
  • #1 7895490
    marek_kkk
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam.
    Kupiłem ostatnio SWR i chciałem dostroić sobie CB i mam z tym mały problem, a mianowicie:
    po podpięciu anteny, radia i reflektometru, ustawiłem przełącznik miernika w pozycji FWD i po naciśnięciu przycisku nadawania wykalibrowałem pokrętłem CAL na koniec skali.
    Następnie przełącznik ustawiłem w położenie REF i po naciśnięciu przycisku nadawania w mikrofonie wskazówka wychyla się poza skalę („do oporu”). Dzieje się tak na wszystkich kanałach.

Jeżeli robię wszystko tak samo jak opisałem wyżej z tym że kalibruje gdy przycisk jest w położeniu REF i odczytuję pomiar gdy przycisk jest w położeniu FWD to otrzymuje takie wyniki:
    Kanał 1 - 1,8
    Kanał 20 - 1,1
    Kanał 40 - 1,00

Czy to możliwe że z miernikiem jest „coś nie tak” odwrotnie naniesione oznaczeni FWD<->REF, REF<->FWD.
    (CB podpięte oczywiści do TRANS a antena do ANT)

Zły pomiar z reflektometrem SWR-1180A (SUNKER URZ0513)

Pozdrawiam.

Tytuł tematu poprawiłem tak, aby był zgodny z regulaminem pkt. 11.1 . [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7895832
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    marek_kkk napisał:
    Następnie przełącznik ustawiłem w położenie REF i po naciśnięciu przycisku nadawania w mikrofonie wskazówka wychyla się poza skalę („do oporu”). Dzieje się tak na wszystkich kanałach.

Marek_kkk padłeś ofiarą Chińskiego "lutowacza", który pomylił (kabelki) pomiędzy [Padającą z Odbitą].

Cytat:
    Czy to możliwe że z miernikiem jest „coś nie tak” odwrotnie naniesione oznaczeni FWD<->REF, REF<->FWD.

Wyjściem z problemu jest - rozebranie reflektometru - i zamiana przewodów wychodzących z płytki pomiarowej.
    Masę zostaw jak jest a przewody (dwie sztuki) zamień miejscami. I po problemie.

Coraz częściej wyroby "made in China" (przechodzące kontrole jakości) tak mają.
    W mojej "działalności" (nie CB) w reflektometrach zauważyłem, że nawet wyroby [USA i EU -podobne] a wykonane w Chinach, zdarzają się pomyłki w lutowaniu przewodzików. :D

Tak na wesoło :
    Ostatnio miałem radiotelefon (podróbkę MOTOROLI) gdzie na zasilaniu jest dioda (przed odwrotnym podłączeniu zasilania) wlutowana taśmowo na automatach i wstawiono tam diodę o odwrotnym "biegunie" [Katody z Anodą], co oczywiście powodowało (po podłączeniu zasilania), palenie się bezpiecznika. :cry:
    Nadmienię, że na płycie głównej tego radiotelefonu była pieczęć {Q} jakości kontroli. SZOK.

Wymiana diody na właściwą - i wszystko było OK.

I tym miłym akcentem - Pozdrawiam.
  • #3 7896078
    marek_kkk
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Dzięki za szybką i wyczerpująca odpowiedź.

Pozdrawiam
REKLAMA