logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto łączyć panele słoneczne do c.w.u. i magazynowania prądu?

grin01 31 Mar 2010 22:12 1611 5
  • #1 7904799
    grin01
    Poziom 2  
    mam pytanko chciałbym połączyć podgrzewanie c.w.u z wytwarzaniem i magazynowaniem prądu na potrzeby gospodarstwa domowego. czy jest to możliwe,a możne już ktoś coś takiego ma. a może lepiej wybrać jedno z tych rozwiązań?? które jest bardziej opłacalne.proszę o opinie
  • #2 7904836
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    Da się. Ile masz zamiar zainwestować ? 100 000 zł ?
  • #3 7907498
    grin01
    Poziom 2  
    narazie się pytam czy można to zrobić i co jest lepsze, a o kasę to już niech cie głowa nie boli nie ty płacisz.
  • #4 7907941
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    Tak ale od wartości kasy przeznaczonej na inwestycję zależy budowa i zakres systemu. Poza tym napisz chociaż ilu jest/będzie użytkowników w budynku, ile jest łazienek, jaki masz aktualnie system grzewczy dot. c.w.u., czy masz duży ogród/rozległy dach (nalepiej załącz mapę sytuacyjną), itd.

Twoje pytanie jest co najmiej dziwne. Brzmi tak, jakbyś nic nie chciał modernizować. Ale może się mylę. Jeśli tak - to przepraszam.
  • #5 7912859
    grin01
    Poziom 2  
    mam zamiar budować dom nie wiem jaki dokładnie będzie duży dach i ogród, ale ma w nim mieszkać 2 dorosłe osoby i 2 lub 3 dzieci, chodzi mi o to czy bardziej opłaca się grzać wodę czy wytwarzać prąd i magazynować nadmiar. bo poczytałem trochę o grzaniu wody i to raczej zdaje egzamin tylko latem i wiosna chyba że się mylę. ale nie wiem jak się ma sprawa z prądem.
  • #6 7913656
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    Moim zdaniem znacznie lepiej podgrzewać wodę niż wytwarzać prąd.
    Sprawność ogniw elektrycznych to do 15%, dochodzi sprawność przetwornicy, instalacji... Pewnie w sumie z 10% energii ze słońca padającej na ogniwa będzie użyta. Akumulatory po pewnym czasie trzeba wymienić.

Natomiast sprawność instalacji podgrzewania CWU oscyluje w okolicach 90%, kolektory też są tańsze. Nie ma akumulatorów do wymiany. Tylko anoda magnezowa w zasobniku co parenaście miesięcy (ale zasobnik i tak mamy...) za parenaście zł.
    Ciepłą wodę masz od początku kwietnia do końca września. Poza tym nawet w styczniu w słoneczne dni kolektory podgrzewają wodę o pare stopni, także kocioł ma mniej "roboty" (zużyje mniej gazu/węgla/prądu).
REKLAMA