logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Megane 97r - strzelanie i gaśnięcie na gazie BRC, co jeszcze sprawdzić?

Marcinzabrze 31 Mar 2010 22:37 3025 7
REKLAMA
  • #1 7904969
    Marcinzabrze
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Witam. Jak w temacie, strzela przy ruszaniu i mocniejszym wciśnieciu gazu . Wymieniono przewody(stare bosch przejechane 30 tyś) na nowe sentech przystosowane do gazu, swiece dwa razy, filterek gazu, regulacja gazu, sonda lambda, filtr powietrza, czyszczony silnik krokowy i przepustnica i nadal szczela :-( co może być przyczyną?
    Gaz BRC nie sekwencyjny ale elektroniczny. Przejechane na gazie ok 35 tyś.
  • REKLAMA
  • #2 7905047
    Karolo MPower
    Poziom 30  
    Ocena: 95
    Pewnie źle ustawiony masz ten gaz. Nie wiem dokladnie czy idzie tam założyć blos-a ale wiem, ze u mnie w Audi 80 na gazie 1 generacji strzały po zamontowaniu tego wynalazku poszły w niepamięc.
  • REKLAMA
  • #3 7907865
    stanleym126
    Poziom 19  
    Ocena: 117
    Gdy jest jakakolwiek nieszczelność w układzie dolotowym lub ustawiona jest dawka gazu na "oszczędność" to będzie strzelać.Najlepiej jest odłączyć elektronikę i założyć zwykłą śrubę do regulacji.te krokowce w instalacji wolnossącej to nie zawsze jest dobra opcja, ale to jest moje zdanie.
  • #4 7908166
    croma 1
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Jeśli na gazie strzela przy dodaniu gazu to sprawdz czy na BP nieposzarpuje w tych miejscach ,jeśli tak to napewno masz problemy z układem zapłonowym .
    Sprawdz cewke zapłonową.
  • REKLAMA
  • #5 7953191
    marwooj
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    croma 1 napisał:
    Jeśli na gazie strzela przy dodaniu gazu to sprawdź czy na BP nieposzarpuje w tych miejscach ,jeśli tak to na pewno masz problemy z układem zapłonowym .
    Sprawdz cewke zapłonową.

Jeju jeju, ja tak mam, wszyscy mechanicy mówią że na gazie strzela bo zapłon źle ustawiony a poszarpuje na BP bo przewody paliwowe brudne (Panda 1.1).
    Jak tą cewkę sprawdzić, błędy w kompie czy co?
  • #6 7957216
    marwooj
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Sprawdzanie cewki polegało na odłączeniu kabli od pacjenta, położeniu ich tak aby stykały, i podnoszeniu kolejno jednego za drugim nasłuchując czy jest iskra :-), :-)
    To taki uchoscylator ???
  • REKLAMA
  • #7 7958647
    Maher
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Jak to jest ten sam silnik co w R19 to oprócz kabli, świec wymienia się też kopułkę i palec aparatu zapłonowego.
  • #8 7961759
    gregor0819
    Poziom 18  
    Ocena: 86
    czujnik polozenia walu przy skrzyni biegow moze brudny?zamien przewody na boscha, nie ma czegos takiego "przystosowane do gazu" wszystko ma byc jak producent zaleca.Slaba masa sterownika gazu?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem Megane 97r, który strzela przy ruszaniu i mocniejszym wciśnięciu gazu na instalacji gazowej BRC. Wymieniono już przewody, świece, filtr gazu, przeprowadzono regulację gazu, a także sprawdzono sondę lambda i filtr powietrza, jednak problem nadal występuje. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być źle ustawione parametry gazu, nieszczelności w układzie dolotowym, problemy z układem zapłonowym (w tym cewką zapłonową), a także konieczność wymiany kopułki i palca aparatu zapłonowego. Wskazują również na możliwość brudnego czujnika położenia wału oraz słabą masę sterownika gazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA