logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego programator LPT nie działa z AT90S8515, a działa z AT90S4433?

migod 11 Sie 2004 22:24 5139 10
REKLAMA
  • #1 789116
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Czy ktos z Was moglby mi doradzic dlaczego prosty programatorek na LPT (jak ponizej) nie wspolpracuje z at90s8515, a z at90s4433 chodzi bez zarzutu?
    Probuje przeniesc moja ,,aplikacje'' na 8515, a on sie nie chce programowac przy uzyciu tak spreparowanego kabelka i uisp'a

pin on AVR | Pin on parallel port
    Reset (1) | Init (16)
    MOSI (17) | D0 (2)
    MISO (18) | Busy (11)
    SCK (19) | Strobe (1)
    GND | GND (18)

MOSI,SCK,RST przez 470ohm do AVR, a MISO przez 220ohm

Z gory dziekuje za pomoc.. :)
  • REKLAMA
  • #2 789181
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Nie wiem, dlaczego Ci się nie programuje.
    Ja programuję AT90S8515 AT90S2313 i AT90S1200 za pomocą IcProg'a i kabelka jak w załączonym pliku. Można zrobić w najprostszej wersji bez LED i Zenera. Innych AVR-ów nie próbowałem. Chodzi bez pudła. W IcProg'u trzeba ustawić hardware na "Fun-Card Programmer".
    Załączniki:
    • programmer_v_1_1.zip (158.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 790492
    migod
    Poziom 21  
    dzieki :)
    Ic-Prog 1.0.4 spisuje sie nienajgorzej..
    W moim przypadku jednak:
    a) nie wykrywa sygnatury procesorka (FF-FF-FF),
    b) niepoprawnie konczy sie weryfikacja (at 0000h)

Ten procek dostal kiedys ostro w kosc.. ale czy wtedy w ogole by sie chcial programowac?
    Nie wiem, czy to ,,tak'' ma byc, czy to jest kwestia ewentualnego defektu procesorka i mam zakupic nowy :?:

Z gory dziekuje :)
  • REKLAMA
  • #6 790694
    migod
    Poziom 21  
    BoskiDialer napisał:
    poraz kolejny wklejam ten link:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic111092.html
    tam zamieściłem prosty programator.. sam nim programowałem s8515 i spisuje się bezbłędnie.. jedynie co zauważyłem to że niedziała z avr mega

super, dzieki,
    dokladnie takie cos zbudowalem i widac, ze uC sie programuje, tylko IcProg nie do konca poprawnie dziala z tym egzemplarzem..
    pewnie uszkodzony jest :roll: i tego dotyczylo pytanie :)

tak czy inaczej, jeszcze raz dzieki :)
  • #7 1399989
    tom_85
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam
    Znalazłem jeszcze prostszy programator dla avr i mam pytanko odnośnie niego. Oto on:
    http://www.myplace.nu/avr/yaap/
    chodzi mi o ten jesper's original.
    Z tego co rozumiem to przez rezystorki 100ohm podłączam do procka sygnały miso, mosi, sck, reset i bezpośrednio z portu lpt gnd. Pin 3 złącza spi zostawiam niepodłączony. I teraz mam takie pytanko czy żeby zaprogramować procka (at90s2313) musze podpiąć też do niego plus zasilania?? bo z tego schematu wynika że pin 2 złacza spi gdzie powinno być podpiete zasilanie jest niepodłączony. Więc już nie wiem czy żeby zaprogramować procka at90s2313 musze do 20 jego nóżki podlączyć plus zasilania czy nie. Jeśli musze podpiąc plus zasilania to czy moge go wyprowadzić z lpt?? i czemu na tym schemacie to nie jest podpięte.

Prosze o pomoc
    z góry DZIĘKUJE
  • #8 1400976
    bigmag
    Poziom 14  
    Cytat:
    Witam
    Znalazłem jeszcze prostszy programator dla avr i mam pytanko odnośnie niego. Oto on:
    http://www.myplace.nu/avr/yaap/
    chodzi mi o ten jesper's original.
    Z tego co rozumiem to przez rezystorki 100ohm podłączam do procka sygnały miso, mosi, sck, reset i bezpośrednio z portu lpt gnd. Pin 3 złącza spi zostawiam niepodłączony. I teraz mam takie pytanko czy żeby zaprogramować procka (at90s2313) musze podpiąć też do niego plus zasilania?? bo z tego schematu wynika że pin 2 złacza spi gdzie powinno być podpiete zasilanie jest niepodłączony. Więc już nie wiem czy żeby zaprogramować procka at90s2313 musze do 20 jego nóżki podlączyć plus zasilania czy nie. Jeśli musze podpiąc plus zasilania to czy moge go wyprowadzić z lpt?? i czemu na tym schemacie to nie jest podpięte.

Używam tego programatora z AVR 90S8515. Jest to programator ISP, czyli do programowania procesora w systemie (czyli działającym urządzeniu - podłączony kwarc, zasilanie...). Jak do tej pory sprawuje się bez zarzutu...
  • REKLAMA
  • #9 1401530
    tom_85
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    witam ponownie
    bigmag napisal:
    Cytat:
    Używam tego programatora z AVR 90S8515. Jest to programator ISP, czyli do programowania procesora w systemie (czyli działającym urządzeniu - podłączony kwarc, zasilanie...). Jak do tej pory sprawuje się bez zarzutu...

jeśli ten programator jest przeznaczony do programowania w systemie to nie da sie do niego bezpośrednio podlączyc procka ??? a propo kwarcu to avr-y mają chyba wbudowany wewnętrzny rezonator czy coś takiego, wiec może nie trzeba podlączać rezonatora przy programowaniu??

i jeszcze takie pytanko: jeśli do tego programatora nie da sie bezpośrednio podłączyc programatora to co musiałbym jeszcze podłączyc do proca żeby sie dalo zgrać na niego program??

bardzo prosze POMÓSZCIE !!!!!!!!!!!!

pozdrawiam
  • #11 2354602
    Troll_u
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jacu$ napisał:
    Nie wiem, dlaczego Ci się nie programuje.
    Ja programuję AT90S8515 AT90S2313 i AT90S1200 za pomocą IcProg'a i kabelka jak w załączonym pliku. Można zrobić w najprostszej wersji bez LED i Zenera. Innych AVR-ów nie próbowałem. Chodzi bez pudła. W IcProg'u trzeba ustawić hardware na "Fun-Card Programmer".

Witam!

podepnę sie pod ten temat, mam nadzieje ze nie bedziecie mi mieli tego za złe.

Więc: mam pytanie odnośnie tego fun-card programatora: czy można nie instalować na PCB tego smardcart socketa? nie będzie mi on potrzbny, a nie chce sie narazac na zbędne wydatki. Poza tym wątpię żeby takie cudo w elektronicznym, z którego korzystam, było takie cudo:) Więc pytanie brzmi: Czy brak tego gniazda spowoduje wadliwe działanie programatora?

drugie pytanie: 25 DSUB (male) - czy to chodzi o wtyczkę do portu LPT ? :)

dziękuję za odpowiedź z góry i pozdrawiam ! :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z programowaniem mikrokontrolera AT90S8515 za pomocą prostego programatora podłączanego do portu LPT, który działa poprawnie z modelem AT90S4433. Użytkownik stosuje kabel z rezystorami 470Ω na liniach MOSI, SCK, RESET oraz 220Ω na MISO, jednak programowanie AT90S8515 nie przebiega prawidłowo – programator nie wykrywa sygnatury procesora i weryfikacja kończy się błędem. Wskazano, że prosty programator LPT z IcProg (ustawionym na "Fun-Card Programmer") działa bez problemu z AT90S8515, co sugeruje możliwe uszkodzenie konkretnego egzemplarza mikrokontrolera. Podkreślono, że programatory ISP wymagają podłączenia mikrokontrolera z zasilaniem i kwarcem, gdyż programowanie w systemie wymaga działającego układu. Wskazano również na dostępność prostych schematów programatorów LPT i ISP, które działają z AT90S8515 i innymi AVR, oraz na fakt, że niektóre programatory nie obsługują AVR Mega. Poruszono kwestie podłączenia zasilania do mikrokontrolera podczas programowania oraz pytania o elementy dodatkowe na PCB, takie jak gniazdo smartcard, które nie jest konieczne do działania programatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA