logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT90S8515 – ustawienia zworek VPP w adapterze DocMcs-51+ do programatora Willem

elektro255 18 Gru 2004 12:32 1347 5
REKLAMA
  • #1 1069647
    elektro255
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam mam zbudowany adapter wg opisu DocMcs-51+.zip ze strony www.willem.org i nie mogę zaprogramować procesora AT90s8515. wszystko działa, willem epromy progra,uje ścieżki śą wg płytki, procek napewno sprawny. Nie wiem jak ustawić zworki od vpp itp, czy ktoś juz programowałe ten procek. Programator nawet nie kasuje procka! podczas prograowania swieci się zółta i czerwona dioda.

Pozzdrawiam elektro255
  • REKLAMA
  • #2 1069661
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Nie rozumiem zbytnio, po co stosować Willema do tego procesora? On się wspaniale programuje przez ISP - chyba, że masz zamiar go programować równolegle, co w przypadku tego mikrokontrolera nie ma zbytniego sensu.

Szczerze mówiąc wygodniejszym sposobem programowania jest podłączenie 5 lub 6 przewodów do płytki działającego urządzenia niż przekładanie całej kości do miernej jakości programatora.
  • REKLAMA
  • #3 1069857
    elektro255
    Poziom 15  
    programator ISP mam ale nim nie zaprogramuje fusów
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1070008
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    elektro255 napisał:
    programator ISP mam ale nim nie zaprogramuje fusów

Przez ISP nie zaprogramujesz tylko SPIEN, a FSTRST jak najbardziej... Innych fuse-ów AT90S8515 nie ma.
    Polecam zajrzeć tutaj (świetny programatorek + program) :
    http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html
    Tutaj jest moja modyfikacja, pozwalająca śledzić na bierząco komunikację optycznie (LED-y), aktywacja i deaktywacja trybu programowania oraz reset z programu... Jak kto woli można to przystosować do wyciągania układu z podstawki, ale nie ma takiej konieczności.
    Pozdrawiam, LightI
  • REKLAMA
  • #5 1073407
    elektro255
    Poziom 15  
    niestety ale za pomocą ISP nie da się zaprogramować FSTRT AT90S8515 :(

Mam jeszcez pytanie czy da się uszkodzić procek tak że się programuje a nie działa program, bo jak prubowaem programować pod willemem to chyba 2 procki uwaliłem i teraz nie wstają programować odczytywać przez ISP się je da ale nic więcej nie działa

kilkadziesiąt minut pozniej ;)
    Chyba wiem co sie uszkodziło w tych prockach, najprawdopodobniej miałem ustawione zawysokie napięcie i poszło na noge 9 RESET. Teraz procek działa tylko jak reset podciągne rezystorem 100ohm przez który płynie 14ma :(. A może jakieś bity zaprogramowałem ale raczej w nocie nie jest nic wspomniane więc poprostu poszedł jakiś trabnzystorek w strukurze procka :(.
  • #6 1080750
    ghostt
    Poziom 2  
    mam podobny problem 90s8515 nie chce sie zaprogramowac w willemie
    mnie coprawda nie dalo sie go zwalic ale niezwalczylem tego problemu :(
REKLAMA