logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Flatron F700P - zmieniające się kolory ekranu przy poruszaniu monitorem

misiekUKP 02 Kwi 2010 11:48 1106 4
REKLAMA
  • #1 7910737
    misiekUKP
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    W monitorze robi się różowy ekran, raz bardziej raz mniej, ruszając kablem nic się nie dzieje, a pukając w obudowe raz robi się bardziej czerwony raz normalny. Przekręcając monitor na bok ekran robi się zielony a do góry nogami robi się niebieski, stąd moje podejrzenia że to płytka RGB, a może porostu luty nietrzymają?
    Czy ktoś byłby w stanie mi doradzić co to może być i co moge zrobić?

Stukając obudowe można usłyszeć dzwięk drgającej sprężynki.
  • REKLAMA
  • #2 7910774
    andrzej c
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Niestety monitor należy otworzyć i poszukać przyczyny.
    W tych monitorach bardzo często przyczyną niewłaściwego działania są przegrzane i spękane luty, zarówno na płytce kineskopowej, jak i na płycie głównej, zwłaszcza w zasilaczu i blokach odchylania.
    Obracanie monitora na boki, jak i do góry nogami zawsze będzie powodować powstawanie przebarwień, ze względu na oddziałujące pole magnetyczne ziemi.
  • REKLAMA
  • #3 7914579
    misiekUKP
    Poziom 10  
    acha, dzięki za odp. dzisiaj zajrze i zobacze co tam się dzieje.
  • REKLAMA
  • #4 8227924
    misiekUKP
    Poziom 10  
    NIe korzystałem wczesniej z monitora więc do niego nie zaglądałem, dzisiaj to zrobiłem i poruszając czarnym kabelkiem idącym od obwódki na kineskopie do obudowy płytki RGB obraz sie naprawia, przeczysciłem styk, scisnąłem go tak żeby dobrze łączył ale i tak jest tylko dobrze jak poruszam kabelkiem albo tą obudową. Czy ktoś wie w czym innym może tkwić problem? czy kombinować jeszcze z tym stykiem?
  • #5 8228660
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Kolego, czy poprzednia porada jest dla Ciebie nie jasna? Popraw luty na płytce wzmacniaczy wizyjnych (płytka kineskopu) i po problemie. Profilaktycznie też na płycie głównej. Zresztą temat zimnych lutów w LG wałkowany na forum do znudzenia.
    Jeśli nie wiesz o co chodzi, to do serwisu.

Usuwam - regulamin pkt 8.1, 14, 16
REKLAMA