Witam .
Posiadam zasilacz firmy "Logic" model LC-B400WATX
ostatniej nocy z mojego PC usłyszałem wystrzał(dosłownie tak to brzmiało).
Dzisiaj po otwarciu obudowy zobaczyłem kilka uszkodzonych elementów. Prosiłbym o pomoc w ich identyfikacji. Niestety nie posiadam w tej chwili aparatu więc postaram się je opisać.
Pierwszy , najmocniej uszkodzony element był przykręcony do radiatora , na jego obudowie ocalały częściowe oznaczenia :
1 linia - ET
2 linia - 112
3 linia - 2n62
Był on w takiej samej obudowie jak IRF540 a w jego prawej stronie pojawiła się duża dziura.
Drugi element to rezystor na który został w nieznany mi sposób przecięty na pół . Odczytany kod paskowy to brązowy , zielony , żółty/złoty , żółty/złoty , byl on większy od pozostałych , pomalowany na niebiesko , niestety nie wiem jakiej mocy.
Trzeci element to mostek prostowniczy na którym brak pierwszej litery oznaczenia. To co pozostało :
1 linia BU606
2 linia LT
3 linia 5241
Czwarty uszkodzony element posiada oznaczenia :
1 linia TVR
2 linia 07561
Jest on żółty i nic więcej o nim nie wiem.
Byłoby miło gdyby ktoś podesłał mi schemat tego zasilacza .
Pozdrawiam.
Posiadam zasilacz firmy "Logic" model LC-B400WATX
ostatniej nocy z mojego PC usłyszałem wystrzał(dosłownie tak to brzmiało).
Dzisiaj po otwarciu obudowy zobaczyłem kilka uszkodzonych elementów. Prosiłbym o pomoc w ich identyfikacji. Niestety nie posiadam w tej chwili aparatu więc postaram się je opisać.
Pierwszy , najmocniej uszkodzony element był przykręcony do radiatora , na jego obudowie ocalały częściowe oznaczenia :
1 linia - ET
2 linia - 112
3 linia - 2n62
Był on w takiej samej obudowie jak IRF540 a w jego prawej stronie pojawiła się duża dziura.
Drugi element to rezystor na który został w nieznany mi sposób przecięty na pół . Odczytany kod paskowy to brązowy , zielony , żółty/złoty , żółty/złoty , byl on większy od pozostałych , pomalowany na niebiesko , niestety nie wiem jakiej mocy.
Trzeci element to mostek prostowniczy na którym brak pierwszej litery oznaczenia. To co pozostało :
1 linia BU606
2 linia LT
3 linia 5241
Czwarty uszkodzony element posiada oznaczenia :
1 linia TVR
2 linia 07561
Jest on żółty i nic więcej o nim nie wiem.
Byłoby miło gdyby ktoś podesłał mi schemat tego zasilacza .
Pozdrawiam.