logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić obieg ciepłej wody z pieca kaflowego z podkową, zawór zwrotny i bezpieczeństwa

cinek_14 04 Kwi 2010 11:49 13209 8
REKLAMA
  • #1 7918846
    cinek_14
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam mam taki problem. Chodzi o to, że mam stary piec i zainstalowana jest tam podkowa i woda grzeje się z pieca kaflowego (poniżej schemat jak mam teraz zrobione). Problem jest taki że jak pale w piecu to woda nie może się zagrzać bo Ciągle miesza się z zimną wodą. Jak zakręcę zawór na dojściu zimnej wody i będę palił to chwila i woda się zagrzeje. I właśnie tak pomyślałem że jak by dał zawór bezpieczeństwa przed bojlerem i zawór zwrotny żeby woda się nie cofała i żeby się nie mieszała to problem to rozwiąże. I czy można tak zrobić jak jest na schemacie?
    Jak poprawić obieg ciepłej wody z pieca kaflowego z podkową, zawór zwrotny i bezpieczeństwa Jak poprawić obieg ciepłej wody z pieca kaflowego z podkową, zawór zwrotny i bezpieczeństwa
  • REKLAMA
  • #2 7918870
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 7918945
    cinek_14
    Poziom 12  
    To jest tak jak narysowane czyli bez naczynia i właśnie jest to tak zrobione że jak zakręcę zawór na dojściu zimnej wody z wodociągu to rura ta od podkowy co idą do zbiornika to robią się ciepłe i woda w bolerze robi się ciepła. A jak woda z wodociągu jest odkręcona cały czas to woda się nie grzeje jest taka letnia. I dlatego postanowiłem zrobić tak jak na schemacie. Ale chciałem najpierw upewnić się czy tak można
  • REKLAMA
  • #4 7918982
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    W żaden sposób nie można użytkować takiego układu. Solidne napalenie w piecu może spowodować wybuch instalacji pomiędzy podkową i boilerem.
    Należy dołożyć naczynko wzbiorcze i przerobić układ na otwarty. Przed boilerem oczywiście zawór zwrotny, zawór bezpieczeństwa również.
  • #5 7919002
    cinek_14
    Poziom 12  
    Przepraszam ale jest mały błąd źle narysowałem schemat. Zrobione jest tak jak poniżej w miniaturce. Czyli zrobię tak jak wcześniej napisałem zawór zwrotny i zawór bezpieczeństwa czyli wszystko jest teraz jasne. Jeszcze raz przepraszam za błąd
    Jak poprawić obieg ciepłej wody z pieca kaflowego z podkową, zawór zwrotny i bezpieczeństwa
  • REKLAMA
  • #6 7919230
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 7920792
    rafik@
    Poziom 14  
    Ocena: 52
    Sprawdź szczelność wężownicy bo to tak wygląda jak pisałeś ze przy zamkniętym zaworze grzeje a przy otwartym nie więc prawdo podobnie jest dziurawa wężownica i jak jest otwarty zawór z sieci wodociągowej to w bojlerze jest większe ciśnienie a z rysunku masz w system grawitacji i przy tym ciśnieniu grawitacja nie da rady więc w skrócie sprawdź szczelność wężownicy i najważniejsze załóż zbiornik wyrównawczy
  • #8 8700824
    gry345kmb
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam
    intresuje mnie takai nstalacja z tym ze za zbiornik na wode służyłbym zwykły bojler elektryczny bez wężownicy
    jest taka mozliwsc
    czy schematy powyzej sa prawidłowe
    jelsi nie to co nalezy dodac
  • #9 8705942
    rafik@
    Poziom 14  
    Ocena: 52
    gry345kmb napisał:
    witam
    intresuje mnie takai nstalacja z tym ze za zbiornik na wode służyłbym zwykły bojler elektryczny bez wężownicy
    jest taka mozliwsc
    czy schematy powyzej sa prawidłowe
    jelsi nie to co nalezy dodac

Witam nie da rady takiego bojlera podłączyć bo niema wężownicy i co ci ma podgrzewać wodę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podgrzewaniem wody w starym piecu kaflowym, gdzie woda miesza się z zimną, co uniemożliwia jej skuteczne ogrzanie. Proponuje zainstalowanie zaworu zwrotnego i zaworu bezpieczeństwa przed bojlerem, aby zapobiec mieszaniu się wody. Odpowiedzi wskazują, że konieczne jest dodanie naczynia wzbiorczego oraz sprawdzenie szczelności wężownicy w bojlerze, ponieważ obecny układ może być niebezpieczny. Użytkownik rozważa również użycie elektrycznego bojlera bez wężownicy, co nie jest zalecane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA