Witam,
Chce zakupić klimatyzator do mieszkania 50m2, typu split.
Pobór mocy deklarowany przez producenta będzie w granicach 1,1kW-1,4kW.
Firma instalująca klimatyzator zasugerowała, że mam przygotować instalację elektryczną 1faz oparta o przewód 1,5mm2 i zabeczpieczenie C20.
Nie jestem elektrykiem, ael wydaje mi sie to karygodnym błedem w sztuce...
Czy nie jest tak, że w przypadku nadpalenie przewodu o takiej grubości to C20 nie zadziała? Czy 1,5mm nie powinno być zabeczpieczone bezpiecznikiem 10A?
Jesli błędnie myślę to prosze o sugestie.
Mi się wydaje, że taki klimatyzator powinien być zabezpieczony bezpiecznikiem min. C16 i okablowany 2,5mm lub nawet "grubiej" - 4mm i bezpiecznik C20.
I ostatnie pytanie:
Czy przewód 2,5mm zabezpiczony C20 to dobry pomysł, czy też absolutnie zakazany i powinno być C16?
Dzięki.
Chce zakupić klimatyzator do mieszkania 50m2, typu split.
Pobór mocy deklarowany przez producenta będzie w granicach 1,1kW-1,4kW.
Firma instalująca klimatyzator zasugerowała, że mam przygotować instalację elektryczną 1faz oparta o przewód 1,5mm2 i zabeczpieczenie C20.
Nie jestem elektrykiem, ael wydaje mi sie to karygodnym błedem w sztuce...
Czy nie jest tak, że w przypadku nadpalenie przewodu o takiej grubości to C20 nie zadziała? Czy 1,5mm nie powinno być zabeczpieczone bezpiecznikiem 10A?
Jesli błędnie myślę to prosze o sugestie.
Mi się wydaje, że taki klimatyzator powinien być zabezpieczony bezpiecznikiem min. C16 i okablowany 2,5mm lub nawet "grubiej" - 4mm i bezpiecznik C20.
I ostatnie pytanie:
Czy przewód 2,5mm zabezpiczony C20 to dobry pomysł, czy też absolutnie zakazany i powinno być C16?
Dzięki.