logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piekarnik do wbudowania i plyta indukcyjna na 3 fazy

karol n. 05 Kwi 2010 11:54 20078 7
REKLAMA
  • #1 7922093
    karol n.
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Czy zna ktoś piekarnik do wbudowania, z własnym panelem sterowniczym, do zasilania 3 fazami. Przejrzałem sieć, przede wszystkim Amice, i okazuje się, że piekarniki są na 230V, z już fabrycznie zaopatrzone w zwykłą wtyczkę (swoją drogą dziwne aby 3,3kw podłączać do gniazdka za pomocą wtyczki).

Szukam też płytę indukcyjną z własnym panelem, z 2 dwoma palnikami, i na 3 fazy. Płyty z czterema palnikami bywają na trzy fazy.

Powodem jest to, ze przy 1 fazowych odbiornikach przekroczę znacznie prądy zabezpieczeń głównych, i mogą one wyskakiwać. Proszę mnie nie przekonywać, że mogę podłączyć jeden odbiornik do jednej fazy, drugi do drugiej, itd. To też nic nie pomoże.
  • REKLAMA
  • #2 7922218
    sujka5
    Poziom 26  
    Ocena: 536
    Coś mi się wydaje że kolega źle patrzył jeśli nawet cały piekarnik ma moc 3,3 kw to jest to moc łączna wszystkich grzałek , które i tak nie pracują wszystkie razem....
    dlatego piekarnik jest podłączany do zwykłej wtyczki...(1 faza)
    a 2 następne fazy wykorzystasz na płytę indukcyjną ....
  • REKLAMA
  • #3 7922394
    karol n.
    Poziom 11  
    sujka5 napisał:
    coś mi się wydaje że kolega źle patrzył jeśli nawet cały piekarnik ma moc 3,3 kw to jest to moc łączna wszystkich grzałek , które i tak nie pracują wszystkie razem....
    dlatego piekarnik jest podłączany do zwykłej wtyczki...(1 faza)
    a 2 następne fazy wykożystasz na płytę indukcyjną ....

Witam, jestem świadomy tego, że nie zawsze urządzenia pracują pelną mocą ale nie można tego wykluczyć. Jednak dalej szukam tych urzadzeń na 3 fazy.

Dzięki ya odpowiedź.
  • #4 7922399
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1052
    Witam.
    Podłączałem już parę piekarników pod zabudowę, i miały za równo możliwość podłączenia pod instalację 1-fazową, jak i 3-fazową. W zależności od rodzaju instalacji, należało tylko na tabliczce przyłączeniowej odpowiednio założyć zwory. Ostatnio podłączałem piekarnik BOSCH (nie pamiętam modelu), i też miał możliwość podłączenia za równo pod instalację 1-fazową, jak i 3-fazową. Oczywiście informacja o tym, jak wykonać podłączenie do tabliczki, oraz to że piekarnik nadaję się do obu instalacji, było w instrukcji montażu. W ofercie również powinna być informacja o możliwości podłączenia do instalacji 1-fazowej czy 3-fazowej.
    Pozdrawiam.
  • #5 7923064
    karol n.
    Poziom 11  
    No wlaśnie, tak się robi w kompletnych piecykach z piekarnikiem i płytą.
    Ciekawe, ze informacje na temat podłączenia są dopiero w instrukcjach montażu a sporadycznie w danych technicznych, podawana jest tzlko moc.

Boscha nie sprawdzałem, musze poszperać.
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #6 7923748
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7924575
    karol n.
    Poziom 11  
    Czasami jest potrzeba, ja wlaśnie taką mam, inaczej bym nie szukal.
  • REKLAMA
  • #8 7924594
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje piekarnika do wbudowania z własnym panelem sterowniczym, który można podłączyć do instalacji 3-fazowej, ponieważ standardowe modele są zazwyczaj przystosowane do zasilania 230V. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat możliwości podłączenia piekarników do instalacji 3-fazowej, z sugestiami, że niektóre modele, takie jak piekarniki marki BOSCH, mogą mieć taką opcję, ale informacje te często są dostępne tylko w instrukcjach montażu. Użytkownik również poszukuje płyty indukcyjnej z dwoma palnikami, która również powinna być zasilana 3-fazowo, aby uniknąć przekroczenia prądów zabezpieczeń głównych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA