logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta indukcyjna Bosch PIF651FC1E - podłączenie

mireczek85 19 Gru 2017 21:54 13755 14
  • #1 16902023
    mireczek85
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, założyłem nowy wątek bo nie znalazłem podobnego, z góry przepraszam jeżeli zaśmiecam forum.
    Mam do podłączenia piekarnik oraz płytę indukcyjną, chciałbym aby te urządzenia były podłączone do osobnego obwodu 3-fazowego 5x2.5mm
    Płyta indukcyjna to Bosch PIF651FC1E , piekarnik również bedzie tej samej firmy, czy znajdzie się ktoś obeznany w temacie i popatrzy czy podany niżej schemat jest poprawnie wykonany? Dodam jeszcze że połączenia będzie robił elektryk z uprawnieniami ale pomimo tego chciałbym wiedzieć co i jak, żeby mi elektryk nie wciskał jakiejś ściemy.

Płyta indukcyjna Bosch PIF651FC1E - podłączeniePłyta indukcyjna Bosch PIF651FC1E - podłączeniePłyta indukcyjna Bosch PIF651FC1E - podłączenie
  • #2 16902092
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3446
    mireczek85 napisał:
    Dodam jeszcze że połączenia będzie robił elektryk z uprawnieniami ale pomimo tego chciałbym wiedzieć co i jak, żeby mi elektryk nie wciskał jakiejś ściemy.
    Nie musi kolega tego wiedzieć.
    Kolega nie jest inspektorem od sprawdzania kwalifikacji elektryka.
    Schemat to dzieło kolegi.
    Schemat jest nieprawidłowy - niezgodny z normami.
  • #3 16902903
    mireczek85
    Poziom 9  
    Ja kwalifikacji elektryka nie chce sprawdzać tylko zapytać czy podany schemat zrobiony przeze mnie (bo nigdzie nie napisałem że zrobił go elektryk) jest prawidłowy. Skoro kolega twierdzi że nie jest, to które połączenie jest źle zrobione?
  • #4 16902974
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    Przewód szary do indukcji w Twoim obrazku jest zbędny a rysunek 3N wydaje się być błędnym bo niema tam 3L jest to układ 2N z zdublowaną L1.

Generalnie piekarnik i indukcja powinny być na osobnych obwodach.
  • #5 16902990
    CYRUS2
    Poziom 43  
    mireczek85 napisał:
    Skoro kolega twierdzi że nie jest, to które połączenie jest źle zrobione?
    Połączenia są prawidłowe - ale tylko na papierze.
    Teoretycznie "Kreski" na schemacie trafiają tam gdzie trzeba.
    Ale....Nie wytrzyma to obciążenia.
    (Pomijam niezgodność z normami)
    Musi kolega dorobić dodatkowy obwód do piekarnika.
    Wtedy będzie to o.k.
    Pod warunkiem, że kolega nie spartaczy techniki połączeń.
    Bo w tego "elektryka" to nie wierzę.
  • #6 16903065
    mireczek85
    Poziom 9  
    Jeżeli zrobie dodatkowy obwód pod piekarnik to zostanie mi niewykorzystana faza od obwodu 3f, dodam że wyłącznik nadprądowy to B20 A 3-fazowy.
    Tak się zastanawiam jeszcze czy ten szary przewód GY zmostkowany z brązowym przewodem BN nie jest od wyświetlacza płyty indukcyjnej? jak Panowie myślicie?
    W instrukcji nie ma o tym wspomniane.
  • #7 16903071
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    Nie kombinuj.
    Masz dwa odbiornik?
    Masz, więc należy je zasilić oddzielnymi obwodami a nie martwić się o niewykorzystaną fazę.
    W tym co proponujesz szkodzenie jednego odbiornika unieruchomi również odbiornik sprawny.
  • #8 16903092
    CYRUS2
    Poziom 43  
    mireczek85 napisał:
    Jeżeli zrobie dodatkowy obwód pod piekarnik to zostanie mi niewykorzystana faza od obwodu 3f.
    Zatrudnić fachowca, który wie co robi.
  • #9 16903354
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1545
    viertnik napisał:
    Twoje zasilanie elektryk może zamontować mini rozdzielnice,

Ciekawe określenie, gdzie to takie sprzedają.
    viertnik napisał:
    zaproponować rozwiązanie bez konieczności doprowadzenia dodatkowych obwodów z RG?

Nie ma rozwiązań połowicznych , albo robimy to zgodnie z wiedzą i sztuką godną elektryka i przepisów albo nie tykamy się tematu.
  • #10 16903437
    mireczek85
    Poziom 9  
    Panowie piszecie żeby sobie głowy nie zawracać 3-cią fazą, z tego co wiem każda faza musi być obciążona równomiernie, indukcja ma 7,4 KW a piekarnik 3,6 KW, jeżeli dobrze rozumuję na każdą z tych dwóch faz od indukcji przypadać będzie 3,7 KW a na jedną 3,6 KW. Obciążalność przewodu 2,5mm w rurkach lub zamkniętych korytkach na ścianie, w ścianie lub w podłodze to 19A, czyli mam jeszcze zapas. Jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie
  • #12 16903480
    mireczek85
    Poziom 9  
    o ile dobrze rozumiem należy wywalić bezpiecznik nadprądowy 3-polowy i wstawić na jego miejsce 2-polowy do indukcji oraz 1-polowy z osobnym obwodem ale z tą samą fazą do piekarnika?

Wywalić możesz gnój z obory. [retrofood]
  • #13 16903492
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    Źle rozumiesz, bo robisz to tak aby było Ci wygodniej.
    Pisałem o oddzielnym obwodzie dedykowanym dla piekarnika.
    A trójpolowy wyłącznik w obwodzie kuchenki może zostać. To, że jedna faza nie będzie wykorzystana nie jest powodem jego zamiany na aparat dwupolowy.
  • #14 16903544
    mireczek85
    Poziom 9  
    dodatkowy obwód na tym etapie budowy nie wchodzi w grę niestety. dziękuje za wszystkie rady i pozdrawiam.
  • #15 16903590
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    mireczek85 napisał:
    dodatkowy obwód na tym etapie budowy nie wchodzi w grę niestety. dziękuje za wszystkie rady i pozdrawiam.

Jak widać, normalność nie wchodzi w grę. Typowe myślenie ignorantów elektrycznych. Cóż, Twój wybór, a za wybory się płaci. Kiedyś się o tym przekonasz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu płyty indukcyjnej Bosch PIF651FC1E oraz piekarnika tej samej marki do osobnego obwodu 3-fazowego. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące poprawności schematu połączeń, z uwagą na normy elektryczne. Użytkownicy wskazali, że piekarnik i płyta powinny być zasilane z oddzielnych obwodów, aby uniknąć przeciążenia. Zasugerowano również, że szary przewód w schemacie może być zbędny, a obciążenie przewodów 2,5 mm powinno być równomierne. Użytkownik wyraził obawy dotyczące wykorzystania fazy oraz konieczności zmiany zabezpieczeń. W końcu, pomimo braku możliwości dodania nowego obwodu, użytkownik podziękował za rady.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA