logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego mój AMD Athlon 7850+ z 4GB RAM działa wolno mimo braku wirusów?

Kamil131010 06 Kwi 2010 16:18 5918 19
REKLAMA
  • #1 7927187
    Kamil131010
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam. Od pewnego czasu zauważyłem że mój komputer pracuje bardzo wolno.
    Mam bardzo dobry system antywirusowy Norton 2010. Zeskanowałem tym programem i żadnych wirusów nie ma. Każdy dysk, partycję i nie ma wirusów.
    Co może być przyczyną wolnego działania komputera.
    AMD athlon 7850+ dwurdzeniowy 2,80 GHz
    RAM 4 GB
    Kata graficzna ati radeon 4670 1024 mb
    dysk twardy 320 GB
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7927292
    zak12
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Zobacz jakie procesy są uruchomione w tle. Jaki posiadasz system?
  • #3 7927328
    ducia
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    A spróbuj wyłączyć sieć i wyłączyć ten bardzo dobry program antywirusowy i pozamykaj wszystkie procesy z nim związane i zobacz w tedy, bo o ile sie nie mylę to straszny pożeracz czasami jest.
  • #4 7927385
    grubyostrowo
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    dokładnie tak... wina antywirusa bardzo zamula komputer...
    a procesy startowe wyłącz tak :

start

uruchom

wpisz : msconfig

zakładka uruchamiania
  • #5 7927428
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Oprocz sprawdzenia jak komputer pracuje po wylaczeniu/odinstalowaniu Nortona przeczyscila bym pliki tymczasowe i inne smieci jakims programem typu CCleaner i zdefragmentowala dysk twardy. Bardzo czesto to zalatwia problem.
  • #6 7927436
    ziutostar
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam
    kolego zmień antywirusa na NOD 32 miałem podobne problemy testowałem kila antywirusów i tylko NOD nie robił większych problemów.Jak mówią próba nie strzelba zmień porównaj jak będzie się zachowywał system z nodem.
  • REKLAMA
  • #7 7927453
    grubyostrowo
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    a po co NOD 32 jak ma dobrego...

jeśli np chce grać w gry to niech wyłączy antywira i będzie ok .

o i defragmentację również bym przeprowadził... przynajmniej raz w miesiącu...
  • #8 7927494
    Rychwal
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Zrób screena z menedżera zadań i wrzuć do tematu.
    Sprawdź też w jakim trybie pracuje dysk
    Właściwości Mój Komputer -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń -> Stacje dysków -> Kontrolery IDE... -> Właściwości -> Ustawienia zaawansowane sprawdź czy jest ustawione DMA.
  • #9 7927529
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    1. Menedżer zadań - procesy - sprawdź, czy jakiś proces w tle obciąża procesor.
    2. Wyczyść wentylator i radiator procesora - niektóre biosy w wypadku za wysokiej temperatury obniżają taktowanie procesora i cały komp się muli.
  • #11 7927671
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Też bym umiał powróżyć - co do potencjalnych możliwości tyle tylko, że nie widzę powodu robić tego "dla sportu", bo przecież nie wiadomo czym i w czym to "bardzo wolno" się objawia i czy przed tym "pewnym czasem" Autor czegoś nie zmieniał tak w sprzęcie, jak w oprogramowaniu.

Nie bardzo nawet wiadomo o jakim systemie - poza tym, że Microsoft można o jego wyprodukowanie podejrzewać - mowa.

Gdyby więc Autor był tak łaskaw i dostarczył więcej informacji, to nie byłoby nic zdrożnego.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #12 7927808
    ziutostar
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Najnowszego nortona nie testowałem, i raczej w najbliższym czasie nie zamierzam ponieważ nod spisuje się bardzo dobrze i nie mam z nim problemu ,w poprzednich wersjach nortona denerwowało mnie znaczne spowolnienie komputera gdy otwierałem duże skompresowane pliki, poza tym gdy chce sobie pograć w grę która pochłania spore zasoby pamięci czy procesora tyczy się to tez programów nie muszę wyłączać w takim przypadku antywirus , każdy ma swoje gusta i każdy chwali co innego ale tak naprawdę temat dotyczy problemu co mogło spowodować spowolnienia komputera a nie który antywirus jest najlepszy. Pytanie od jak dawna komputer chodzi wolniej i czy ostatnio było coś instalowane , ewentualnie można sobie pobrać program process explorer jest to bardziej szczegółowy menadżer procesów, pytanie w jakim momencie, podczas jakiej czynności objawia się to gwałtowne spowolnienie komputera.
  • REKLAMA
  • #13 7928284
    Kamil131010
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Uważam że od nortona nie ma lepszego systemu antywirusowego.
    Usuwam nim wirusy a z tego co mi wiadomo nod 32 nie usuwa wirusów.
    A co do mojego systemu operacyjnego to pracuję na Xp professional.
  • #14 7928311
    Rychwal
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    To może teraz trochę konkretów i pokazałbyś screenshot'a z menedżera zadań który proces obciąża komputer najbardziej i opisał to co zaznaczył kolega Matuzalem

Opisz dokładnie problem
  • #15 7929742
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Widzę, że koledzy lubią się spierać. Skąd wiadomo, że ten komputer ma problemy softwarowe, a nie sprzętowe?

Po pierwsze uruchom windowsa w trybie awaryjnym i zobacz czy nadal komputer "zamula". Jeśli nie wtedy można postawić na problem programowy (80%) i na sprzętowy (20%). Gdy tryb awaryjny również zamula wtedy proporcje się odwracają. (oczywiście trzeba pouruchamiać parę programów i dać im wykorzystać dysk).

Po pierwsze, czy tuż przed problemami nie instalowany był żaden program, aktualizowany system czy sterowniki? Czy któryś z procesów nie zabiera mocy procesora dla siebie? Czy da się przywrócić system z czasu przed "muleniem"?

Jeśli chodzi o sprzęt to warto przeskanować dysk twardy pod kątem wadliwych Bad Sectorów (Scandisk - najdokładniejszy możliwy skan), a także pamięć.

Uwaga dla użytkownika grubyostrowo: jeśli jest to system plików NTFS, to dopóki dysk nie jest pełny (lub prawie pełny) defragmentacja nie daje nic - szczególnie przy widocznym i nagłym spowolnieniu komputera.
  • REKLAMA
  • #16 7937421
    irenausz
    Poziom 11  
    Nie sadze, aby to Norton zamula. Mam takiego samego na dwoch kompach i nic sie nie dzieje. Szukalbym innej przyczyny
  • #17 7938386
    Daszuta
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    a RAM masz w 2 kościach?sprawdź na jednej kości,obie przetestuj,może jedna z kości poszła
  • #18 7967700
    zordon0
    Poziom 2  
    Antyvirus często zamula musisz znaleźć inny. Ja mam G DATA. bardzo dobry i nie muli, a do tego jest darmowy.:D
  • #19 7967873
    Offel
    Poziom 14  
    Może to głupia podpowiedź ale można ją zawsze sprawdzić ; ) Wywal wszystkie programy nie potrzebne które działają w tle a na 1 miejscu wywal antywirusa bo jak doświadczonym użytkownikiem jesteś windy to wiesz co trzeba zrobić żeby nie złapać wirusa ; )
  • #20 7967963
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Każdy musi mieć antywirusa, chyba, że jest odcięty od sieci. Każdy uruchomiony kod na komputerze może być potencjalnie szkodliwy. Prawie wszyscy doświadczeni użytkownicy "windy" mają antywirusy, a także firewalla (chociażby windowsowego). Można odinstalować antywirusa tylko dla przeprowadzenie diagnostyki. W przeciwnym razie "nie znasz dnia ani godziny" kiedyś coś szkodliwego znajdzie się na twoim dysku.

Póki co nie widzę też żadnej aktywności użytkownika @Kamil131010.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył, że jego komputer z procesorem AMD Athlon 7850+ i 4 GB RAM działa wolno, mimo braku wirusów wykrytych przez program antywirusowy Norton 2010. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn spowolnienia, w tym obciążenie procesora przez procesy w tle, problemy z antywirusem, a także konieczność oczyszczenia plików tymczasowych i defragmentacji dysku twardego. Użytkownicy zalecili również sprawdzenie ustawień dysku oraz wentylacji, a także przetestowanie pamięci RAM. Wskazano na możliwość zmiany antywirusa na NOD 32 lub G DATA, które nie powodują spowolnienia systemu. Dodatkowo, zasugerowano uruchomienie systemu w trybie awaryjnym w celu diagnozy problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA