logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autotransformator – zasada działania, schemat budowy i typowe zastosowania w praktyce

hacker 13 Sie 2004 17:13 35047 14
REKLAMA
  • #1 792267
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Właśnie co to jest autotransformator i gdzie jest stosowany :?:
    Często sie z nimi spotykam w różnych sklepach internetowych, ale do tej pory nie wiem do czego służą
    :roll: prosze znawców o pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 792272
    Kris20
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Oto troche wiedzy z encyklopedii :P
    Autotransformator to transformator, w którym przeważnie uzwojenie pierwotne jest jednocześnie wtórnym. Uzwojenie pierwotne posiada stałe wyprowadzenia, natomiast jedno z zakończeń uzwojenia wtórnego jest ruchome (szczotka węglowa przesuwana po uzwojeniu). Służy do płynnej regulacji napięcia przeważnie w zakresie 0% - 130% Uzas (o rdzeniu toroidalnym (oponek)) lub 90%-110% Uzas.

Transformator taki nie jest urządzeniem galwanicznym, co oznacza, że występuje w nim połaczenie elektryczne pomiędzy uzwojeniami.
  • #3 792290
    hacker
    Poziom 26  
    A gdzie mają zastosowanie :?: czy mozna na nich robic zasilacze :?:
  • #4 792302
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Autotransformator to jest taki transformator który zamiast uzwojenia wtórnego ma ruchomy styk ślizgowy poruszający się po zwojach uzwojenia pierwotnego z których delikatnie usunięto lakier z niedużej powierzchni aby był mozliwy styk ze stykiem ruchomym. Drugi biegun uzwojenia stanowi jeden z biegunów uzwojenia pierwotnego. Takie wykonanie umozliwia płynną regulację napięcia wyjściowego. Autotransformator nie stanowi oddzielenia galwanicznego obwodu pierwotnego od wtórnego.
    Można również wykonać autotransformator jako odczepy z uzwojenia. Wtedy otrzymamy regulację skokową napiecia wyjsciowego.
    Autotransformator moze również słuzyć do podwyzszania napiecia wyjsciowego. Jest to możliwe wtedy, gdy zasilana (uzwojenie pierwotne) jest tylko część uzwojenia, a styk ruchomy ma mozliwość stykania się ze zwojami całego uzwojenia.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • REKLAMA
  • #5 792481
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Autotransformatory stosuje się wszędzie, gdzie potrzebna jest płynna regulacja napięcia sieci, z zachowaniem sinusoidalnego kształtu przebiegu i częstotliwości 50Hz. Obecnie ze względu na cenę, rozmiary i masę zamiast autotransformatorów stosuje się falowniki, umożliwiają także regulację częstotliwości napięcia zasilającego (co zresztą jest ich głównym zastosowaniem).
    Autotransformator można wykożystaś do:
    - regulacji jasności żarówek
    - regulacji mocy grzewczej
    - regulacji prędkości obrotowej niektórych silików prądu zmiennego
    - zasilania urządzeń o napięciu nominalnym mniejszym (lub niewiele wyższym) od napięcia sieci

No poza tym, sam sobie wymyśl, co można zrobić z regulatorem napięcia (bo tym właśnie jest autotransformator)
  • #6 792522
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Bardzo dużo tych transformatorów jest również w szkołach. Nauczyciel wraz z :D uczniami :D przeprowadza różne doświadczenia wymagające kilku pomiarów przy różnych napięciach
  • REKLAMA
  • #7 793015
    Bronek_84
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    milik napisał:
    Bardzo dużo tych transformatorów jest również w szkołach. Nauczyciel wraz z :D uczniami :D przeprowadza różne doświadczenia wymagające kilku pomiarów przy różnych napięciach

W szkołach elektrycznych są takie stoły nazwijmy je badawcze i przy nich siedzą uczniowie bawiąc się pokrętłem od autotrafa mimo upomnień nauczyciela :D . Coś się wie na ten temat :D
  • #8 793143
    Kris20
    Poziom 16  
    A u mnie w technikum mielismy z kumplami zabawe:P Chwytalismy sie dwoch kabelkow z autotrafa a drugi kumpel przesuwal wajche na coraz wieksze napiecie:P Ja wytrzymywalem okolo 65V chociaz jeden z kumpli potrafil strzymac o wiele wiecej:D
  • REKLAMA
  • #9 793337
    darek2
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    a u mnie na modlearni podłączyliśmy do niego cienki i gdysię nagrzeje(najlepiej spr. doświadczalnie palcami :D ) to idealnie przecina steropian tz. uzywamy go do np. profilowania skrzydeł ze styopianu :)
  • #10 793388
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Autotrafor to jedna cewka z odczepami nawinięta na rdzeniu.Wszystkie prawa obowiązujące trafory obowiązują w autotraforach.Wadą autotraforów jest brak galwanicznego rozdzielenia napięcia wyjściowego od sieci.Jak łatwo zauważyć,poszczególne odczepy mogą być nawinięte drutem o różnej grubości(aby zapewnić żądany pobór prądu).
  • #11 794422
    Bronek_84
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Kris20 napisał:
    A u mnie w technikum mielismy z kumplami zabawe:P Chwytalismy się dwoch kabelkow z autotrafa a drugi kumpel przesuwal wajche na coraz wieksze napiecie:P Ja wytrzymywalem okolo 65V chociaz jeden z kumpli potrafil strzymac o wiele wiecej:D

Bez komentarza 8O
  • #12 803062
    nojmi
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Kris20 napisał:
    A u mnie w technikum mielismy z kumplami zabawe:P Chwytalismy się dwoch kabelkow z autotrafa a drugi kumpel przesuwal wajche na coraz wieksze napiecie:P Ja wytrzymywalem okolo 65V chociaz jeden z kumpli potrafil strzymac o wiele wiecej:D

Megaomomierze, takie stare z korbka do krecenia przy pomiarze tez dobrze w technikum trzepaly :)
    A tak na powaznie Kris20 czy wiesz, ze niby w rekach trzymales 65V to w pewnym przypadku byles narazony na porzadnego kopa 230V. Zastanawiales sie moze co by sie stalo, gdybys dotkna sie niechcacy np. kaloryfera?
  • #13 812299
    Kris20
    Poziom 16  
    Wlasnie wrocilem z małych wakacji (Słowacja, namiot itd.) :D
    To bylo okolo 3 lata temu. Mielismy pracownie no i urzadzilismy sobie male zawody. Bylo takie kino ze nikt nawet nie mial czasu myslec na co jest narazony. No i szczerze mowiac bylem młody i głupi, a teraz jestem troche starszy i chyba tez nie za mądry :P Ale co tam, pozdrawiam :)
  • #14 812644
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Ale nie wszystkie autotransformatory są regulowane... ja mam takie autotrafo 600W 220/110V (zmniejsza napięcie dla urządzeń z USA)
  • #15 813019
    hacker
    Poziom 26  
    no to mash amerykanskie autotrafo :D

Podsumowanie tematu

✨ Autotransformator to specjalny typ transformatora, w którym uzwojenie pierwotne i wtórne są połączone elektrycznie, co oznacza brak galwanicznego oddzielenia obwodów. Posiada jedno uzwojenie z odczepami lub ruchomy styk ślizgowy umożliwiający płynną regulację napięcia wyjściowego w zakresie około 0-130% napięcia znamionowego. Konstrukcja autotransformatora pozwala na regulację napięcia, podwyższanie go lub obniżanie, w zależności od położenia styku ruchomego. Typowe zastosowania obejmują regulację jasności żarówek, mocy grzewczej, prędkości obrotowej silników prądu zmiennego oraz zasilanie urządzeń o napięciu różnym od sieci. Autotransformatory są powszechnie wykorzystywane w laboratoriach szkolnych do doświadczeń z różnymi napięciami oraz w technikum do ćwiczeń praktycznych. Ze względu na cenę, rozmiary i masę, w nowoczesnych zastosowaniach często zastępuje się je falownikami, które dodatkowo umożliwiają regulację częstotliwości napięcia. Wadą autotransformatorów jest brak izolacji galwanicznej między wejściem a wyjściem, co wymaga ostrożności podczas użytkowania. Przykładem autotransformatora jest model 600W 220/110V stosowany do obniżania napięcia dla urządzeń z USA.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA