logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koncepcja sieci WIFI - dwa routery, czy jest taka opcja.

janek1111 10 Kwi 2010 13:29 6947 43
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się zbudować domową sieć z obecnym routerem ADSL i drugim routerem/AP Wi‑Fi, tak aby część komputerów była po kablu, a część bezprzewodowo, i jaki tani sprzęt do tego wybrać?

Tak, ale najprościej będzie albo wymienić obecny D‑Link DSL-524T na jeden router ADSL z wbudowanym Wi‑Fi i 4 portami LAN, albo zostawić go i dołożyć zwykły access point/router Ethernet bez modemu ADSL [#7943658][#7944883][#8031456] Jeśli Wi‑Fi ma być wyłączane tylko czasowo, warto wybrać model z przyciskiem lub opcją wyłączenia z panelu, np. Netgear DG834G v5 ma fizyczny wyłącznik, a w v3 Wi‑Fi da się odłączyć z konfiguracji [#7943763][#7943575] Przy osobnym AP ustaw go jako mostek, wyłącz DHCP i nie używaj NAT ani routingu, bo ma tylko przekazywać ruch dalej [#8100095][#8093306] W wątku polecano też sam AP, np. APPro 2405, jeśli chcesz tylko dołożyć bezprzewodowy segment do istniejącej sieci [#7944883]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 7943231
    janek1111
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam

Jestem zielony w temacie oraz nic konkretnego w niecie nie znalazłem, stąd wątek. Mianowicie mam plan sieci:

Koncepcja sieci WIFI - dwa routery, czy jest taka opcja.

I teraz pytanie: czy jest taka konfiguracja możliwa? jak jest to jakiego w ogóle routera wifi użyć do tej sieci, w miarę taniego (bo sieć wifi na być w domu jednorodzinnym). Pierwszy router podłączony aktualnie do internetu to:

http://cokupic.pl/produkt/D-Link-DSL-524T

Za podpowiedzi będę wdzięczny.

Pozdrawiam[/img]

Dodano po 4 [minuty]:

Chciałem dodać, że dzięki takiej konfiguracji bym miał sieć dla 7 komputerów - 3x przewodowy i 4x bezprzewodowy.
  • REKLAMA
  • #2 7943279
    krzyyysztof
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Rozumiem że źródło internetu typu Neostrada / Netia.

Ja mam bardzo podobnie,
    tyle tylko że w miejscu Twojego Routera ADSL,
    mam Router ADSL z wbudowanym WiFi, z 4 gniazdkami RJ45.

Może takie rozwiązanie było by lepsze :?:

Z Routera, po kablu miałbyś wtedy 4 wyjścia a nie 3.

Pozdrawiam
  • #3 7943467
    janek1111
    Poziom 13  
    W moim przypadku chodzi o to, że sieć wifi ma być wyłączana (opcjonalnie), a przewodowa ma działać non stop. Więc nie wiem czy by tak to działało. Jeśli chodzi o net to jest Neostrada.
  • #4 7943517
    krzyyysztof
    Poziom 15  
    janek1111 napisał:
    sieć wifi ma być wyłączana (opcjonalnie)

Hmm, a w czym będzie przeszkadzało to że będzie włączona i ktoś po prostu nie będzie z niej korzystał :?:
  • #5 7943557
    janek1111
    Poziom 13  
    aktualnie nie ma tyle kompów, żeby wifi musiałoby chodzić non stop. a po za tym są tu urządzenia które mają wbudowane karty wifi (i nic poza tym do łączenia się z netem), ale one też nie potrzebują sieci non stop. w takiej sytuacji po co mają działać aż dwa routery.
  • #6 7943575
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem zamiast dwóch routerów byłby jeden router ADSL z WiFi i przyciskiem do jego ręcznego włączania/wyłączania np.NETGEAR DG834G albo NETGEAR DG834Gv5
  • #7 7943593
    krzyyysztof
    Poziom 15  
    janek1111 napisał:
    aktualnie nie ma tyle kompów, żeby wifi musiałoby chodzić non stop. a po za tym są tu urządzenia które mają wbudowane karty wifi (i nic poza tym do łączenia się z netem), ale one też nie potrzebują sieci non stop. w takiej sytuacji po co mają działać aż dwa routery.

Dlatego zaproponowałem wymianę Twojego obecnego Routera ADSL
    na taki który ma wbudowane WiFi i po sprawie.

Po kablu będziesz mógł podłączyć 4 komputery, a z WiFi skorzystasz wtedy kiedy będziesz chciał,
    to że będzie włączone w niczym nie będzie przeszkadzało
    (Z resztą można je przecież wyłączyć)

Przeciw Twojemu rozwiązaniu, nie ma większych przeciwwskazań,
    ale jak dla mnie to tylko inwestycja w dodatkowy odbiornik prądu i kable.

W kwestii ceny, miedzy Routerem ADSL z WiFi, a zwykłym Routerem z WiFi - różnica jest niewielka...
  • #8 7943615
    janek1111
    Poziom 13  
    ja znalazłem dość tanio takie coś:

http://allefree.pl/galleries/113923/Darmowa_galeria_do_Allegro_113923.html

i tam jest wejście na adsl chyba gniazdo rj45, ale to jest v3. nie wiem jak w pierwszej wersji i w v5 jest. ale od biedy taki router też by mi pasował. tylko, że te wej. na adsl z tego netgeara będzie akceptowało sygnał z mojego pierwszego routera dlinka z gniazda rj45? czy to musi być sygnał adsl jaki podaje tp?

Dodano po 3 [minuty]:

a po za tym netgear będzie w stanie obsłużyć więcej niż 4 komputery/urządzenia wifi? jest, czy nie ma ograniczenia podłączania ilości sprzętu na wifi?
  • Pomocny post
    #9 7943658
    krzyyysztof
    Poziom 15  
    Ten który podałeś podłączasz do gniazdka telefonicznego (tak przynajmniej wynika z tabliczki),
    po kablu będziesz miał 4 komputery no i WiFi oczywiście.

D-Linka którego aktualnie posiadasz, będziesz mógł schować do szafy (lub sprzedać).
  • REKLAMA
  • #10 7943683
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    To jest starszy model, nie widzę przycisku włączania/ wyłaczania WiFi.
    Tu masz przegląd wszystkich wersji modelu.
    Szukaj na aukcjach takiego z opisanym przyciskiem do WiFi.
    Co do twojego pytania - będzie w stanie obsłużyć, nie ma ograniczenia ilości podłączonego sprzętu WiFi.
  • #11 7943718
    janek1111
    Poziom 13  
    a gdzie powinien być ten wyłącznik? nie ma tam przypadkiem softwarowego wyłącznika wifi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 7943763
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    W v3 możesz włączyć/ wyłączyć WiFi z panelu konfiguracyjnego ( zaznaczając bądź odznaczając opcję " Enable wireless access point " ). W v5 jest do tego celu przycisk na obudowie, łatwo i wygodnie, dokładnie to co potrzebujesz. Pobierz sobie z linku który podałam " Product Data Sheet" to dokładnie zobaczysz gdzie on jest.
    Jedna uwaga. Na aukcjach i sklepach mogą podawać tylko nazwę główną, bez specyfikowania wersji.
  • #13 7944883
    EBC41
    Poziom 28  
    Ocena: 124
    Większość Access Pointów WiFi ma możliwość wyłączania programowania układu radiowego. Inna sprawa że nie widzę konieczności takiego zabiegu.

Nie potrzebujesz też routera WiFi, tobie jest potrzebny sam AP, np APPro 2405. Kosztuje aktualnie tylko 120pln
  • #15 7979536
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Edimaxa i Planeta odpuść sobie - kup AP PRO.
  • #17 7979684
    Świr
    Poziom 34  
    Ja jestem za AP PRO - pamiętaj "cena czyni cuda", czy inaczej - tanie mięso psy jedzą.
  • #18 7979707
    janek1111
    Poziom 13  
    OK, ale czy wymieniony wyżej AP PRO będzie działać z urządzeniami z standardem 802.11b?
  • #20 7981438
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    A ja dalej podobnie jak krzyyysztof nadal namawiam Cię na wymianę D-linka na Netgeara DG834G z wyłącznikiem WiFi
    Tutaj np masz go za raptem 129 zł.
  • #21 7981479
    Świr
    Poziom 34  
    Ten D-Link to bardzo stabilne urządzenie - sam używam w domu. A AP PRO to też maszynka niczego sobie (akurat też używam w firmie). Możliwości wszystkich tanich routerów napewno nie dorównają w/w konfiguracji.
  • #22 8031456
    Krzyq
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    janek1111 napisał:
    W moim przypadku chodzi o to, że sieć wifi ma być wyłączana (opcjonalnie), a przewodowa ma działać non stop. Więc nie wiem czy by tak to działało. Jeśli chodzi o net to jest Neostrada.

Jeśli chodzi o rozdział internetu - będzie to działało, o ile ten router z WiFi będzie routerem Ethernetowym (bez modemu ADSL).

Ja tak mam u siebie - na dole w pracowni mam router z modemem - gdzie komputery stacjonarne są podpięte LANem, a na wyższej kondygnacji mam kolejny router z wifi - który jest włączany opcjonalnie, np. kiedy rodzinka zjedzie z notebookami. Jako routera WiFi używam Asusa WL-530g - 4 porty LAN+WiFi oraz co najważniejsze - rozmiary kieszonkowe!
  • REKLAMA
  • #23 8086278
    janek1111
    Poziom 13  
    Mam w końcu ten Appro 2405 i po mimo podręcznika i wizardu nie umiem go skonfigurować wg. wyżej omawianej koncepcji sieci. Moje doświadczenia z tym Ap są takie: po zmianie typu wizarda na inny i reboocie AP traci hasło (zmienia na domyślne, czyli na "admin"). Dodatkowo kiedy jest się na ustawieniach fabrycznych i nie zmieni się starego IP itd. w ustawieniach komputera, to kiedy się podłączy do portu LAN to AP działa jak zwykły "kabel", czyli net itp. działa ok. Dziwi mnie to, że w zakładce "AP Status" nie ma wyświetlanych żadnych danych, jest tylko info o 1-szym routerze adsl, że takowy jest podłączony do portu WLAN.

Dodano po 4 [godziny] 23 [minuty]:

Po pierwszym uruchomieniu AP włączyłem go po paru godzinach drugi raz i okazało się, że musiałem wbijać domyślne hasło aby wejść do panelu zarządzania. Wiem, że ustawiałem swoje. Dodatkowo wszystko było ustawione na "domyślne". Co jest grane??? Czy apek jest do wywalenia???!!!
  • #25 8092864
    janek1111
    Poziom 13  
    Koncepcja sieci WIFI - dwa routery, czy jest taka opcja. Koncepcja sieci WIFI - dwa routery, czy jest taka opcja.

A to restart log:

RELOAD INIT: start Sat Jan 1 01:00:14 CET 2000
    INIT: APPro 54G 16MB 2.4.18-sdk5 #1858 Sat Apr 10 01:13:11 CEST 2010 rtl8186
    INIT: Reading hardware configuration
    INIT: Reading system configuration
    INIT: Config OK
    BASIC: Setting 16MB_AP defaults
    BASIC: Setting telnet/SSH/WEB password
    BASIC: Setting wlan0 hw ether: 00:aa:ab:01:2b:3d
    BASIC: Setting eth0 hw ether: 00:aa:ab:01:2b:3d
    BASIC: Setting eth1 hw ether: 00:aa:ab:01:2b:3e
    BASIC: Setting WDS hw ether: 00:aa:ab:01:2b:3d
    WLAN0: Setting wlan parameters
    WLAN0: AP Mode SSID: appro Channel: 7
    WLAN0: Settings RF power for APPro 2405
    WLAN0: Tx Power 20 dB
    WLAN0: No encryptiom method enabled
    WLAN0: No WDS encryptiom method enabled
    WLAN0: Loading user editable extended settings
    TCPIP: configuring WLAN interface
    TCPIP: Mode WAN2 router: eth1 independent, (wlan0+WDS), eth0 bridged as br0
    TCPIP: (wlan0+WDS+eth0)br0 IP: 192.168.100.252 Mask: 255.255.255.0
    TCPIP: eth1 IP: 0.0.0.0 Mask: 0.0.0.0
    MISC: Restarting httpd web server
    MISC: Configuring nameserver: 153.19.250.100, 208.67.220.220
    BASIC: Setting 16MB_AP defaults
    MISC: Stopping services if running
    MISC: Starting services

Dalej nie wiem o co chodzi. Z konfiguracją starego routera poradziłem sobie w pół godziny, a tu pech...
  • #26 8093306
    EBC41
    Poziom 28  
    Nie znam na pamięć poszczególnych opcji, ale miej więcej ma to wyglądać tak. Restart to domyślnych -> Wchodzisz do ustawień mostkowania interfejsów i spinasz wszystkie razem, z takiej listy menu na samej górze musisz wybrać Bridge albo Mostek. Wtedy będzie działało, nic więcej (czytaj NAT, routing) nie jest tobie potrzebne... I staraj się nie korzystać z wizardów bo ustawiają za dużo rzeczy za plecami użytkownika
  • #27 8094664
    janek1111
    Poziom 13  
    Zrobiłem tak napisałeś, LAN działa ok, ale, żeby działał trzeba mieć ustawione stare IP na kracie, a jeśli chce się skonfigurować AP trzeba je zmienić na podane przez producenta (nie wiem czy normalnie tak to ma działać?). Natomiast jeśli chodzi o WLAN to niby palmtop się łączy, AP przydziela mu IP itd., ale przeglądarka na palmtopie nie "widzi" internetu, więc wniosek - WLAN nie działa. Co może być jeszcze nie tak ustawione?
  • #28 8094817
    EBC41
    Poziom 28  
    Chodzi tobie żeby zmienić adres IP konfiguracji? Na tej stronie gdzie ustawia się mostkowanie interfejsów można mu to też zmienić. Co do palma to sprawdź czy nie masz na tym APPro uruchomionego serwera DHCP. Ma być wyłączone wszystko poza tym mostkowaniem
  • #29 8096509
    janek1111
    Poziom 13  
    Z tego wynika, że jeśli zrobię mostkowanie (na WLAN też) to będę musiał ustawić stałe IP na palmie, albo zmienić konfigurację na routerze? Bo lapek na LANie ze starą konfiguracją sieci działa na AP bez problemu, no a żeby działał też palm to muszę mieć na nim taką samą konfigurację sieciową jak na laptopie. Tylko w takiej sytuacji będę mógł mieć podłączony albo palm albo laptop. A w grę w niedalekiej przyszłości jeszcze mają wchodzić inne urządzenia sieciowe podłączone do AP.
  • #30 8097445
    EBC41
    Poziom 28  
    Aaaa. Już wiem o co tobie chodzi. Na palmie będziesz musiał ustawić kolejny adres IP z którego korzysta ten router ADSL. Zresztą on powinien mieć w sobie DHCP

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat konfiguracji sieci WiFi w domu jednorodzinnym z wykorzystaniem dwóch routerów. Wskazano, że pierwszy router to D-Link DSL-524T, a celem jest stworzenie sieci dla 7 komputerów (3 przewodowe i 4 bezprzewodowe). Uczestnicy dyskusji sugerują, aby zamiast dwóch routerów rozważyć zakup routera ADSL z wbudowanym WiFi, takiego jak NETGEAR DG834G, który umożliwia ręczne włączanie i wyłączanie WiFi. Inne propozycje obejmują użycie Access Pointa (AP), takiego jak APPro 2405, który może być tańszą alternatywą. Użytkownik napotyka problemy z konfiguracją AP, w tym z ustawieniami DHCP i dostępem do internetu. W końcu udaje mu się skonfigurować AP, ale doświadcza problemów z zasięgiem sygnału WiFi oraz dostępem do folderów sieciowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA