logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kilka routerów jedna sieć

lolasss 07 Paź 2013 23:26 25176 20
REKLAMA
  • #1 12820559
    lolasss
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam! mam takie pytanie. Otóż wybudowałem dom i mam zamiar kłaść wszystkie kabelki i tak sobie wymyśliłem że w piwnicy podłącze modem DSL od niego switch i od switch'a przewody ethernet do każdego pokoju, Dom ma Parter + piętro + poddasze. I chciał bym że by na każdym poziomie był Router wifi. i tu zaczyna się problem czy da się zrobić że by była jedna sieć tego wszystkiego czyli jedna sieć wifi
    Czyli np gdziekolwiek bym był w domu miał bym siec np: ,,kowalski-WIFI'' a nie 3 wifi ,,kowalski-WIFI parter '' ,,kowalski-WIFI piętro'' ,,kowalski-WIFI poddasze'' i 2 sprawa czy sam switch wystarczy w piwnicy czy musiał bym podłączyć jeszcze router główny czyli MODEM----> Router----> switch do pokoi + routerów w korytarzach.

Proszę też by nie odpowiadać typu: po co ci 3 router lub przewód do każdego pokoju...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12820578
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 292
    lolasss napisał:
    ... czy da się zrobić że by była jedna sieć tego wszystkiego czyli jedna sieć wifi
    Czyli np gdziekolwiek bym był w domu miał bym siec np: ,,kowalski-WIFI'' a nie 3 wifi ,,kowalski-WIFI parter '' ,,kowalski-WIFI piętro'' ,,kowalski-WIFI poddasze''

Da się.

lolasss napisał:
    i 2 sprawa czy sam switch wystarczy w piwnicy

Nie wystarczy ...
    W piwnicy jako pierwszy powinien być router - nie switch ;)
  • Pomocny post
    #3 12820591
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Generalnie jak ustawisz w każdym z nich taką samą nazwę sieci i szyfrowanie to będzie widoczna jako jedna cała. Trzeba jednak pamiętać o przydzieleniu odpowiedniej adresacji dla każdego routera. Co do następnej sprawy to raczej za modemem musi stać router który będzie przydzielał adresy innym routerom poprzez switch.
  • #4 12820615
    lolasss
    Poziom 10  
    Tak tak resztę wiem a nawet gdy by coś to pełno tego w internecie. Czyli rozwiązanie banalne . Wielkie dzięki ! ; )
  • #5 12827593
    peyp
    Poziom 9  
    Podłączam sie pod temat.
    Witam, chciałabym wzmocnić sygnał sieci tak, by można było podłączyć internet w piwnicy, problemem do tej pory był zasięg rutera.Aby uniknąć wysokich kosztów postanowiłam do tego celu wykorzystać drugi ruter ( zamiast wzmacniacza) Jak skonfigurować ze soba oba rutery, by współpracowały i przesyłały sygnał międy sobą tworząc sieć. ( tj tp link tp link td w 8901g z vivanco virless ) Jakie są możliwości połączenia tych ruterów, by tworzyły jedna sieć?
  • REKLAMA
  • #6 12827663
    lolasss
    Poziom 10  
    W routerze głowny ustawiasz wszystko normalnie a w tym 2 co bedzię podłączony do głownego ustawiasz ip na 192.168.154 (najwyże jaki przydziela głowny router) potem ustawiasz jeszcze inne kanały że by sygnały się nie nachodziły . A rotery powiny być podłączone wejsciem lan i na 2 routerze trzeba jeszcze wyłączyć serwer dns .
  • #7 12828667
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    tomiok napisał:
    lolasss napisał:
    i 2 sprawa czy sam switch wystarczy w piwnicy

Nie wystarczy ...
    W piwnicy jako pierwszy powinien być router - nie switch ;)

To zależy. Jeśli od operatora dostanie routero-bramkę, zwaną czesto modemem, to sam switch wystarczy.
  • REKLAMA
  • #8 12828776
    tomiok
    Poziom 33  
    szaleniec napisał:

To zależy. Jeśli od operatora dostanie routero-bramkę, zwaną czesto modemem, to sam switch wystarczy.

Kolega napisał:
    lolasss napisał:
    ...w piwnicy podłącze modem DSL ..

Nie sądzę aby do domu dostał coś innego - co innego we firmach.
  • #9 12828808
    szaleniec
    Ocena: 199
    tomiok napisał:
    szaleniec napisał:

Kolega napisał:
    lolasss napisał:
    ...w piwnicy podłącze modem DSL ..

Nie sądzę aby do domu dostał coś innego - co innego we firmach.

Klient indywidualny też może mieć usługę "Internet DSL" - znam kilka takich przypadków. A nawet gdyby to była neostrada czy inna oferta masowa, to też oferowana jest często routero-bramka.
  • REKLAMA
  • #10 12828857
    tomiok
    Poziom 33  
    Najlepiej niech się wypowie kolega @lolasss, co ma u siebie.
  • #11 12828916
    Nouvion
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Ja mam zwykły router wifi + 2 routery przenośne WR702N. Wszystko ustawione w trybie Repeater. Tutaj jest ładnie rozpisane jak podłączyć : http://www.tp-link.com.au/article/?faqid=397

Wifi działa w całym domu i ogrodzie z jedną nazwą sieci :D
  • #13 12829954
    jimasek
    Ocena: 2681
    lolasss napisał:
    Czyli np gdziekolwiek bym był w domu miał bym siec np: ,,kowalski-WIFI'' a nie 3 wifi ,,kowalski-WIFI parter '' ,,kowalski-WIFI piętro'' ,,kowalski-WIFI poddasze'' i

To już kwestia konfiguracji urządzeń (takie samo SSID i zabezpieczenia)

lolasss napisał:
    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Modem_kablowy_voip.png

Wygląda że to jakaś "kablówka" dostarcza ci internet. W takim razie Modem->Router->Switch jeżeli nie wystarczy ci portów z samego głównego routera.
  • #14 12848033
    peyp
    Poziom 9  
    Witam ponownie. Nadal mam problem z podłączeniem routera ( konfiguracja 2 routerów ) Router posiadam z sieci Neostrada. Nie mam dostepu do jego konfiguracji, wpisując adres IP routera nie znajduje mnie na stronie TP-LINK. Rodzaj routera to TP-LINK W8901G. Połączenie z siecią telefoniczne. Proszę o poradę i informacje, jak skonfigurowac ze soba te dwa urzadzenia i ewentualne sugestie, dlaczego ruter i jego ustawienia nie są widoczne na stronie.
  • #15 12848139
    haring
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam lolasss: dobrze myślisz ale... proponuję w piwnicy ten router zostawić, natomiast w każdym z poziomów zainstaluj access point'y na każdym z nich ustaw inny kanał np, parter kanał 11, poddasze kanał 12 itd. obowiązkowo na każdym access point'cie wyłącz DHCP - gatewey będzie taki sam wszędzie wydzierżawiony od tego router'a w piwnicy. Dodatkowo na każdym access point'cie ustaw tą samą pod sieć tzn. router ma np. 192.168.1.40 przydział ip ma od 192.168.1.100 do 192.168.1.200 a na access point'ach ustaw "twardo - ręcznie" 192.168.1.50, .... 1.60 itd.
    Na laptopie zainstaluj oprogramowanie Ekahau Heatmapper i sprawdź zasięg każdego z access point'a

Dodano po 6 [minuty]:

peyp: zapewne jeden z nich to tzw. główny ADSL2+ drugi chcesz podłączyć do tego pierwszego i tu rodzi się pytanie jaki to jest router ADSL czy WAN/DSL??? Jeśli WAN/DSL sprawa jest prosta kabel od głównego wpinasz w WAN ustawisz routing tzn. adres router'a "głównego" jeśli jest to ADSL osobno czyli podpinasz kompa ustawiasz podsieć taką samą jaką posiada główny i wyłączasz DHCP nstp. łączysz routery (w dowolny port) VOILA powinno śmigać, jeśli czegoś nie rozumiesz pisz
  • #16 13209555
    tomikos2
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    odgrzeję temat
    w firmie jest dsl
    sieć wygląda aktualnie tak:
    modem dsl (od tepsy) - dalej router TL-WR740N wifi do tego podłaczone, kamery, 1 komputer i 1 switch do switcha drukarka i drugi switch na końcu budynku.

Teraz mam to przerobić żeby wszędzie było wifi.

więc będzie:
    modem dsl - router TL-WR740N i do tego dwa routery wifi w skrajnych częściach budynku (interesuje mnie wifi i switche w nich)

Pytanie jakie routery dokupić? I jak je skonfigurować, żeby działało wifi i oczywiście lan?
    Załóżmy że cena za 1 router okolice 200zł i najlepiej też tplink.
    Chyba najlepiej będzie jak adresy będzie przydzielał 1 router.
  • #17 13209565
    jimasek
    Jeżeli z WR740N jesteś zadowolony to możesz zakupić i skonfigurować jako AP - Link
  • #18 13209830
    tomikos2
    Poziom 17  
    dzięki wielkie o takie coś mi chodziło ;)
    Z routera jestem zadowolony działa bezproblemowo do tej pory, jednak myślałem o czymś z 2 antenami, żeby zwiększyć zasięg wifi, rozumiem, że obojętnie jaki router kupię tplinka w kwocie około 200zł, to będzie działał tak jak jest mi to potrzebne?
  • #19 13210184
    jimasek
    Dwie anteny nie mają związku z zasięgiem routera. Masz tylko szybsze radio.
  • #20 13210759
    tomikos2
    Poziom 17  
    czyli to już jakiś plus, który mój szef będzie chciał mieć, więc zamówię z dwoma antenami ;)
    dzięki za pomoc
  • #21 14463756
    kampio
    Poziom 11  
    Podepnę się pod wątek w prośbą o pomoc,

Sieć stoi i wszystko działało do czasu gdy stała się konieczna rozbudowa o dodatkowy router.
    Wszystkie to TP-LINK TL-WR940/941
    Pierwszy router 192.168.0.1
    po kablu
    drugi ustawiony jako AP wpięty w LAN 192.168.0.2 i
    do niego wpięty kolejny po kablu tez jako AP
    tyle, że 192.168.0.3 i tutaj pojawiają się schody gdyż
    gdy wszystko jest wpięte to pierwszy i ostatni działa
    jak powinien, a ten środkowy trafia chyba na konflikty
    gdyż na nim znika net ??

Pytanie do Was i prośba o pomoc, jak ustawić konfigurację
    sieci, zmienić w tych chodzących jako AP
    na 0.21 i 0.22 czy jeszcze coś innego co namieszałem :|

Pozdr

Dodano po 42 [minuty]:

Trochę dłubania, i doszedłem do tego co namieszałem :(

Jeden z tych które miały chodzić jako AP, nie miał wyłączonego DHCP i się robił bałagan. Wszystko już śmiga.

Sorki za zamieszanie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować sieć Wi-Fi w nowym domu, korzystając z jednego modemu DSL, switcha oraz kilku routerów, aby uzyskać jednolitą sieć Wi-Fi na wszystkich poziomach budynku. W odpowiedziach podano, że kluczowe jest, aby w piwnicy znajdował się główny router, a nie switch. Należy ustawić tę samą nazwę sieci (SSID) i zabezpieczenia na wszystkich routerach, a także odpowiednio skonfigurować adresację IP. Wskazano, że drugi router powinien być podłączony do głównego routera i skonfigurowany jako punkt dostępowy (AP) z wyłączonym DHCP. Użytkownicy dzielili się również doświadczeniami z konfiguracją routerów TP-Link oraz problemami z zasięgiem i konfliktem adresów IP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA