logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór silników do pojazdu elektrycznego 180kg, prędkość 3km/h, 12V 150W?

gitowiec10 13 Kwi 2010 16:05 2354 10
REKLAMA
  • #1 7956270
    gitowiec10
    Poziom 10  
    Witam.

Buduję pojazd elektryczny, który ma się poruszać z prędkością max. 3km/h. Jego waga 180kg.

Prosty schemat podwozia dla zobrazowania:

Dobór silników do pojazdu elektrycznego 180kg, prędkość 3km/h, 12V 150W?

Niebieski kolor - kółeczka jak w wózkach z supermarketu
    Czerwony kolor - koła napędzające - rozstaw kół może być inny

Każde koło napędzające ma swój silnik. Chcę, żeby pojazd jeździł przód/tył i kręcił się wokół własnej osi dlatego takie rozwiązanie.

Nie wiem jakiej mocy silniki dobrać, żeby uciągnęły moją konstrukcję. Ma jeździć po płaskim terenie. Czy wystarczą dwa silniki każdy z nich 12V 150W ??
  • REKLAMA
  • #2 7956646
    GruX
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    A czemu nie cztery koła napędowe?
  • REKLAMA
  • #3 7956675
    gitowiec10
    Poziom 10  
    Bo chcę maksymalnie zminimalizować masę pojazdu. A 4 silniki + do tego akumulatory to już za dużo. A ma on pracować cały dzień więc byłoby to już zbyt wiele aku a ich masa jest spora.
  • REKLAMA
  • #4 7956684
    GruX
    Poziom 18  
    A to nie można zrobić 4 kół na dwóch silnikach?
  • #5 7956825
    gitowiec10
    Poziom 10  
    Można, ale tak jak mówiłem chcę, żeby pojazd kręcił się wokół własnej osi. Trzebaby zrobić skrętne koła a z tym jest już trochę roboty. A nie zmienia to mocy silnika, którą muszę wykorzystać, bo masa pojazdu pozostaje bez zmian.
  • #6 7956851
    GruX
    Poziom 18  
    spokojnie na 4 kołach można kręcić się wokół własnej osi. Chce Ci po prostu ułatwić życie. Łączysz dwa koła łańcuchem, przy okazji uciekasz od problemu przekładni, bo i tak pewnie musiałbyś ja zastosować i potem skręcasz tym jak czołgiem. Co ważniejsze masz dobrą przyczepność, a przy układzie z wolnymi kołami i dwoma napędowymi będzie Cię to kosztowało dużo zabawy...
  • REKLAMA
  • #7 7956936
    gitowiec10
    Poziom 10  
    Dodam jeszcze, że ten pojazd będzie miał w okolicach 100cm długości i około 50-60cm szerokości. Czy przy takich gabarytach napęd, który zaproponowałeś pozwoli poruszać się wokół osi?

Chciałbym, żeby poruszał się wokół własnej osi dość dynamicznie. A w przypadku zastosowania Twojego rozwiązania będzie się kręcił wolniej, bo koła będą mieć większą drogę do przebycia. Ale właściwie to co zaproponowałeś może faktycznie będzie lepszym rozwiązaniem. Hm... Jeszcze wracając do tego co wcześniej pisałem to czy koła nie muszą być skrętne, żeby kręcił się wokół swojej osi?

Rzeczywiście w mojej wizji napędu trzeba zastosować przekładnie.

A czy orientujesz się może jak z tymi silnikami? Tzn. czy dwa 12V 150W wystarcza?
  • Pomocny post
    #8 7957017
    OldSkull
    Poziom 28  
    Ocena: 184
    @GruX: moim zdaniem w pojeździe o masie 180kg skręcanie jak czołg jest _głupie_. No chyba, że ktoś nie lubi swojej podłogi i jest przygotowany na częste wymiany gąsienic. Szczególnie, że jeśli na gąsienicach będzie ogumienie, to błyskawicznie zostanie starte/zerwane.
    2 koła sa o wiele lepszym rozwiązaniem, rozstaw najlepiej dość szeroki (aby miał siłę się obrócić). Ważne, aby dodatkowe koła swobodne nie były zbytnio obciążane - wszystkie akumulatory itp powinny opierać się na kołach napędowych.
    Masa aku nie zależy od ilości silników, tylko od pobieranej mocy - dlatego też lepiej wybrać nawet sporo mocniejsze silniki - lepiej aby był duży zapas (wykorzystuje się tyle ile potrzeba), niż aby brakowało mocy.

Moc: policzmy. Chcesz mu nadać prędkość 5/6 m/s, przy 180kg oznacza to energię 62.5J. Jeśli byś chciał mieć możliwość rozpędzenia się w 1s potrzebowałbyś teoretycznie minimum 62.5W sumarycznej mocy mechanicznej na wyjściu. Ale:
    - 1s to długo - przy ~1m/s przejedzie jeszcze 0.5m zanim się zatrzyma, podwójmy więc moc, wychodzi 130W
    - trzeba wliczyć sprawność silnika (jak jakiś tani to pewnie <70%), przekładni/łańcucha, tarcie kół, myślę, że można moc pomnożyć razy trzy: 390W
    Wychodzi około 200W na silnik, ale radziłbym minimum 250W. Oczywiście przy 150W będzie jeździł, ale mniejsza moc=mniejsza dynamika, dużo też zależy od konstrukcji przełożenia napędu.
  • #9 7957062
    gitowiec10
    Poziom 10  
    Po napisaniu edytowałem post, bo źle wpisałem prędkość maksymalną. Max. ma jechać w granicach 3 km/h. Tak, żeby jechał wolniej niż średnia prędkość pieszego.

W przypadku takiej prędkości dwa po 150W może powinny wystarczyć... Co myślicie? Zastanawiałem się nad tym silnikiem http://magma.sklep.pl/pl/silnik-do-skuter-ele...czny-12v-150w-skutera-silnik-elektryczny.html

Dodam, że koła napędzające planuję założyć 6-calowe od quada http://www.allegro.pl/item915065784_kapletne_kola_6_cali_do_quada_50_70_110_ccm_nowe.html

W ogóle to dziękuję bardzo za zainteresowanie tematem:)
  • #10 7958397
    GruX
    Poziom 18  
    Cytat:
    @GruX: moim zdaniem w pojeździe o masie 180kg skręcanie jak czołg jest _głupie_. No chyba, że ktoś nie lubi swojej podłogi i jest przygotowany na częste wymiany gąsienic. Szczególnie, że jeśli na gąsienicach będzie ogumienie, to błyskawicznie zostanie starte/zerwane.
    Napisałem jak czołg, czyli skręcanie w taki sposób, że dwa koła z jednej strony jadą w jedną stronę, a oba z drugiej strony w przeciwną. Nie pisałem nic o gąsienicach. I faktycznie to chyba do końca nie jest najlepszy pomysł przy tej masie. Pomysł taki zaproponowałem właśnie z powodu zamiaru umieszczenia przez autora kół napędowych blisko siebie, a żeby wykonać obrót przy takiej masie i kołach blisko siebie potrzebna byłaby znakomita przyczepność i duża moc silników.

Kółka myślę w miarę ok, ale mogłyby mieć mniejszy bieżnik skoro ma to jeździć po równym terenie.
  • #11 7958423
    gitowiec10
    Poziom 10  
    Bieżnik będzie mniejszy tzn. jodełka.

Koła można rozstawić na bokach i tak zrobię. Umieszczę akumulatory i silniki jak najbliżej kół napędowych, żeby to one przejęły na siebie główne obciążenie a kółeczka niebieskie na schemacie służyły jako podpora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik buduje pojazd elektryczny o wadze 180 kg, który ma osiągać prędkość maksymalną 3 km/h. Zastanawia się nad doborem silników, preferując dwa silniki 12V 150W, aby zminimalizować masę konstrukcji. W dyskusji poruszono różne opcje napędu, w tym możliwość zastosowania czterech kół napędowych oraz skrętnych kół, jednak użytkownik preferuje prostsze rozwiązanie z dwoma silnikami. Wskazano na konieczność zapewnienia odpowiedniej mocy silników, aby umożliwić dynamiczne skręcanie pojazdu. Użytkownik planuje użyć 6-calowych kół od quada oraz akumulatorów umieszczonych blisko kół napędowych, aby zredukować obciążenie kół podporowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA