Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zaprogramować pilot przy napędzie promatic?

cytryna99 18 Apr 2010 16:26 42566 19
Optex
    cytryna99
    Level 10  
    Witam!
    mam wielki problem, gdyż nie umiem zaprogramować pilota firmy hormann model: HS (M) 2/4 przy napędzie promatic.Proszę pomóżcie mi! z góry dzięki :)

............................................................................
    Ogłoszenie

Zapraszamy do zapoznania się z poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • Optex
    snopek4
    Level 20  
    Najprościej zaprogramować pilota od pilota.
    Jeżeli brak działającego pilota to należy odnaleźć odbiornik radiowy (szara skrzyneczka z czerwonym przyciskiem i diodą - w Promatik) nacisnąć przycisk zapali się dioda następnie przycisk pilota - dioda powinna zamigać i już jest zaprogramowany. Odbiornik radiowy zapamiętuje tylko jeden kod, następne piloty należy uczyć wg. załączonej instrukcji.
    W napędzie nowszym (Promtik 2) należy nacisnąć ten mniejszy przycisk na obudowie z literką P i następnie nacisnąć przycisk pilota.
    Attachments:
    cytryna99
    Level 10  
    No dobra ale gdy nacisnełem ten przycisk to dioda mi przez ok 30 migała, a pilot nadal nie został zaprogramowany.Może dlatego, bo mam podłączony drugi odbiornik(CAME) bo używam jeszcze bramy wjazdowej marki CAME.
    snopek4
    Level 20  
    Jeżeli jest to możliwe to proszę o zdjęcie pilota i odbiornika radiowego. Odbiornik Came nie powinien mieć wpływu.
  • Optex
    cytryna99
    Level 10  
    hormann HS(M) 2/4 <--Pilot

cytryna99
    Level 10  
    I odbiornik
    VIRUS32
    Level 25  
    Witam.Pierwszego pilota zawsze wczytuje się do odbiornika kolejne naucza się jeden od drugiego.Skoro kolega wciska przycisk w radiu ,dioda miga a pilot się nie uczy to znaczy że jest uszkodzony.Albo urwała się antenka wewnątrz pilota albo uszkodził się kwarc.Tak czy siak jest to do naprawy.Sposoby programowania pilotów Hormann-a były już opisywane na elektrodzie.Pozdrawiam.P.S. ten odbiornik radiowy jak jest z białą antenką to nigdy nie będzie działał z tym pilotem którego zdjęcie umieściłeś.Powinien być z niebieskimi przyciskami.INNA CZĘSTOTLIWOŚĆ!
    cytryna99
    Level 10  
    tak tak mam pilota z niebieskimi przyciskami :) a wiesz może za ile takiego pilota można otrzymać lub jakiegoś podobnego tej samej firmy bo chyba masz racje jest on uszkodzony(upadł mi)?

Kolego, zachęcam do przeczytania REGULAMINU tego forum. Szczególnie polecam punkty dotyczące umieszczania zdjęć oraz graficznej kultury języka.
    bestler
    snopek4
    Level 20  
    Cenna katalogowa pilota HSM 4 89,00 zł netto. Do dostania u każdego przedstawiciela firmy Hormann.
    mar1234p
    Level 10  
    Witam
    Mam problem z tym napędem bo chciałbym zaprogramować drugi przycisk pilota do otwierania /zwarty styk/ bramy wjazdowej nie wiem czy to radio jest dwu kanałowe i jak je programować na drugi kanał.Najlepiej jak by ktoś miał instrukcję do w/w sterownika, to proszę o wrzucenie lub o linka.
    Pilot jest cztero przyciskowy HSM4.
    Za wszelkie informacje z góry dziękuję
    Pzdr.
    cytryna99
    Level 10  
    Witam! A z jakiej firmy masz tą bramę wjazdową?
    mar1234p
    Level 10  
    Witam!
    Tylko jak to zrobić , może trochę podpowiedzi.
    Pzdr
    mar1234p
    Level 10  
    Witam!
    Brama wjazdowa jest z firmy Came, mam podprowadzone przewody od napędu wjazdowej do napędu garażowej.
    Potrzebuję styk NO sterowany z napędu garażowej Hormann.
    Pzdr.
    mar1234p
    Level 10  
    Witam!
    Dzięki za wszystkie informacje, teraz już wiem co robić.
    Pzdr
    shark523
    Level 2  
    Mam pytanie, wiem ,że wątek trochę stary ale czy nic się od tego czasu aby przypadkiem nie zmieniło? Próbuję "dopiąć" drugiego pilota wg. instrukcji i coś mi się nie udaje
    zenekrzys
    Level 2  
    Mam pilota CAME SP2. Jeden kanał się skopiował z drugiego pilota, a drugi nie chce. Co można z tym zrobić?