logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić driver Tonsil GDWT 9/100FP na źródło liniowe?

Cipun1 18 Kwi 2010 23:16 2916 16
REKLAMA
  • #1 7977776
    Cipun1
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Witam
    zanim posypią się gromy chcę mocno zaznaczyć iż sa to rozważania teoretyczne i to bez wielkiej znajomości zagadnienia ( z mojej strony)
    miałoby to być rozwiązanie tanie a nieco (nie w 100%) poprawiające efekt

i lecimy:
    jak uważacie czy dałoby się pokombinować z tubką drivera np tonsila
    GDWT 9/100FP , przy pomocy "piłki do metalu i kleju" aby uzyskać coś na kształt profesjonalnych źródeł liniowych znanych producentów
    np "spłaszczyć" po bokach taką tubkę (odciąć co zbędne i dokleić co trzeba) i dołożyć żeberka na wzór falowodu.

zdaję sobie sprawę, że trzeba to wyliczyć, a i tak efekt nie będzie taki sam.
    jednak pomysł przyszedł mi do głowy gdy okazało się że moje driverki słabo radzą sobie na długich i wąskich salach. ustawiając je odpowiednio (2-3 szt w pionie) można by pokryć dalsze połacie sali.

proszę o wypowiedzi fachowców aż takim laikiem nie jestem:D
  • REKLAMA
  • #2 7977833
    Kamil Urbanowicz
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Co do zrobienia ze zwykłej tuby falowodu, to pamiętaj, że każda "droga" musi mieć jednakową długość, co jest bardzo trudne do uzyskania nawet w firmowych falowodach. Nie wyobrażam sobie, jak amatorsko "podoklejać" elementy do tuby, żeby zachować należytą precyzję.

Po drugie, system liniowy to nie tylko driver z falowodem. Aby uzyskać odpowiedni efekt, konieczna jest odpowiednia ilość głośników nisko-średniotonowych. Prędzej ( i taniej) zwiększenie zasięgu uzyskasz używając dwucalowych driverów.
    Ew. pomyśl o kolumnach tubowych - większa sprawność i mniejsze kąty promieniowania dadzą kilka decybeli więcej na końcu wąskiej sali.

Jeśli to nie wystarczy, pomyśl nad kolumnami do dogłośnienia terenu, pracującymi w opóźnieniu w stosunku do obecnych przodów.
  • #3 7977847
    Cipun1
    Poziom 12  
    dzięki kamil za sugestie ale ja tylko zastanawiam się nad górnym pasmem
    wiadomo że długość kanałów powinna być równa, a z innej beczki jak zastosujesz mocniejsze drivery to ci z przodu sali wycofają się na tył bo będzie "za głośno" z przodu.
    myślałem w zasadzie o pokryciu pierwszej strefy z mniejszą mocą a dalszych odpowiednio większą, ale trzeba by to jakoś podzielić bo przy zwykłych tubach to się ponakłada i raczej hałas nam wyjdzie a nie czyste brzmienie.
    dobrze mówię?
  • REKLAMA
  • #4 7978077
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Ustawiając ich 2-3 sztuki i tak nie uzyskasz źródła zbliżonego do liniowego, pomijając sam fakt technologiczny tego co chcesz zrobić. Kup na początek porządne drivery, potem kombinuj z "line array" własnej roboty.
  • #5 7979420
    Kamil Urbanowicz
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Cipun1 napisał:
    jak zastosujesz mocniejsze drivery to ci z przodu sali wycofają się na tył bo będzie "za głośno" z przodu.

Dwucalowy driver jeśli będzie dawał na wyjściu podobny SPL do Twoich obecnych driverów, to z przodu nie będzie głośniej, a będzie miał większy zasięg, z racji większej powierzchni promieniującej, która poniekąd zmniejszy kąt promieniowania :)
  • #6 7979502
    Cipun1
    Poziom 12  
    jeszcze raz dzięki za sugestie ale chcę zaznaczyć że są to rozważania teoretyczne.
    ja gram na B&C i zasadniczo dają sobie radę a źródła liniowe tej samej firmy też grają w moich konstrukcjach. Natomiast rozpatrujmy sam fakt czy da się przerobić horn od driverka i jakie będą tego skutki. znalazłem na forum szkic czegoś co w przybliżeniu wygląda jak to co chcę osiągnąć (mniej więcej)
  • #7 7979635
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Niestety to nie będzie działało jak źródło liniowe. Brak elementów konstrukcyjnych wyrównujących drogę fali w poszczególnych miejscach falowodu. Najważniejsze są te elementy które z zewnątrz są nie widoczne, właśnie one są chronione patentami. Sam kształt zew. nic Ci nie da.
  • #8 8009713
    dr_aus
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    To w prawym górnym rogu będzie działało.
    Tylko taki drobny szczegół, tak jak większośc hińczyków, ze sprawnością bardzo niską i bardzo zależną od częstotliwości. W tej komorze w zalezności od długości fali różne drogi fali będa powodowały wygaszanie siebie wzajemnie, ba nawet może się zdażyć że niektóe fale siebie wyprzedzą o cały okres :D
    To w lewym górnym rogu nie będzie działało wcale, tzn fala nie będzie cylidryczna.
  • #9 8011251
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 568
    Nie, przeróbka zwykłej tuby nie zrobi z niej "liniówki" poza tym tak naprawdę linówek mamy na rynku 5 modeli, reszta to systemy krzywoliniowe tych mamy z 15 modeli, oraz paczki o wąskim kącie promieniowania w pionie, czyli cała reszta.
    Ogólnie to sama droga fali od źródła do wylotu to jedna z wielu kwestii. Jest jeszcze kilka innych.
  • REKLAMA
  • #10 8011409
    dr_aus
    Poziom 24  
    ach nie, sorry, za szybko spojrzałem, żadne z nich nie będzie działał.
  • #11 8031193
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Hm wątpię, żeby to był rysunek DOSCa. Ale nawet jeśli jest to i tak nie widać co jest w środku ;] Ot cały problem.
  • #12 8031915
    dr_aus
    Poziom 24  
    tak sobie tłumacz
  • #13 8032340
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 568
    devices, z zewnątrz namalowane podobne, ale wewnątrz on nie jest pusty jak tu na rysunku.
  • REKLAMA
  • #14 8033361
    Cipun1
    Poziom 12  
    panowie spokojnie nie chodzi tu o ten konkretny rysunek, dałem go tylko w celu zobrazowania zagadnienia a nie celem dokładnego rozkładu tego co widać na szkicu.
    Dziękuję za opinie w zasadniczej kwestii tematu.
    zamierzam odszukać gdzieś takiego tonsilka z tubką i pociąć ją eksperymentalnie wklejając kilka działek (2-3) w środek tubki . zobaczę co z tego wyniknie.
    oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że nie będzie to falowód z prawdziwego zdarzenia, bo długości kanałów i ich średnica będą przypadkowe, jednak chcę zobaczyć czy coś takiego poprawi czy całkiem skaszani charakterystykę.
    jak poczynię już masakrę na głośniczku to przedstawię wnioski.
  • #15 8033532
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Zobacz Sobie "falowód" prostak firmy alphard :D
  • #16 8035063
    dyskoteka89
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Hej
    Gdyby to było takie proste, to na rynku by sie "roiło" od takich źródeł....
    Najprostsze jakie widziałem trzymając w reku to źródło B&C, na fotach widać, że bardzo podobne jest u Obertona. To co widziałem u beymy, to raczej nieco inny horn, i moim zdaniem ze źródłem nie ma wiele wspólnego...
    I w sumie po co wywarzać otwarte drzwi, kup sobie głośniki wstęgowe, za niewiele wiekszy kesz od tego tonsila masz cos co bedzie bardziej zbliżone do źródła liniowego, niz kilka lat poszukiwań za pomocą " piłki do metalu, i czegoś tam"...
    pozdro
  • #17 11575586
    Cipun1
    Poziom 12  
    Odgrzeję temat, gdyż nie chcę zaśmiecać forum nowymi tematami.
    "Rżnięcie" tubek dało efekt w postaci kupy odpadów plastykowych :)
    Ale...
    Soczewka akustyczna na takiej tubce poprawi promieniowanie w płaszczyźnie poziomej (zagra szerzej) i ograniczy promieniowanie do góry? Jeśli źle zrozumiałem zasadę proszę poprawić.
    Jak wyglądałaby taka soczewka? Jak duże byłyby zniekształcenia? ktoś tego próbował?

Dodano po 16 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

Znalazłem coś takiego, zadziała? Gdzie takie coś kupić?

Świetnie, że Kolega się pojawił.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Proszę poprawić pisownie we wszystkich swoich poprzednich postach.
    (dj-MatyAS)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa przeróbkę tuby drivera Tonsil GDWT 9/100FP na źródło liniowe, poszukując taniego rozwiązania poprawiającego efektywność w długich i wąskich salach. Forumowicze zwracają uwagę na trudności związane z zachowaniem równej długości drogi fali w amatorskich przeróbkach oraz na konieczność posiadania odpowiedniej ilości głośników nisko-średniotonowych dla uzyskania właściwego efektu. Sugerują również rozważenie użycia dwucalowych driverów lub kolumn tubowych dla lepszego pokrycia dźwiękiem. Użytkownik planuje eksperymenty z modyfikacją tuby, mimo że efekty mogą być nieprzewidywalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA