logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować mnożnik w Athlonie 2500XP? Szukam skutecznych metod i narzędzi

maro29 16 Sie 2004 21:19 4422 32
Najlepsze odpowiedzi

Jak odblokować mnożnik w Athlonie XP 2500+ i jakim przewodzącym materiałem połączyć mostki, jeśli zamalowanie L1 nie działa?

Najpewniejsza metoda z wątku to użycie przewodzącego lakieru albo kleju z domieszką srebra do połączenia odpowiednich mostków, nakładanego bardzo cienko igłą; taki materiał można kupić w sklepie elektrycznym lub elektronicznym [#798515][#798625] Procesory wyprodukowane po 39. tygodniu 2003 r. mają zablokowany mnożnik, a odblokowanie ma polegać na zamalowaniu mostka w sekcji L5; połączenie drugiego mostka od prawej ma dać wersję mobilną [#801949] Drugą opisaną metodą jest „drut mod”, czyli połączenia cienkim drutem od spodu procesora, ale według wątku działa to dopiero przy już odblokowanym mnożniku [#797496][#801529] Jeśli płyta główna nie pozwala zmieniać mnożnika w BIOS-ie, warto spróbować nowszego BIOS-u albo wymienić płytę; polecano chipset nForce2, np. Soltek 75FRN3-L lub Epox 8RDA3i [#812591][#813257]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 797171
    maro29
    Poziom 11  
    green ghost
    po sprawdzeniu procka wszystko oki musiało to byc fabrycznie porobione a co do mnoznika to nieodblokowałe gdyz ta wersja procka która posiadam jest do dupy zamalowac l1 graniczy z cudem juz wszystkiego próbowałem chyba ze masz jakis flamaster kóry łaczy sciezki albo jakis lakier a wogóle gdzie takie cos mozna dostac pozdrawiam a bart 31 jak udało ci sie z tym mnoznikiem bo mam taki sam procek
  • REKLAMA
  • #2 797341
    Bart31
    Poziom 12  
    Do d....y -tak jak u ciebie , już dwa razy smarowałem po procku oczy mi z orbit wyłażą -wzrok już nie ten He he...

mam ochote na mobila ale siana brak wypucowały mnie pamiątki :cry:

maro29 for you :vamp: no bo przeciez na tym nie koniec no nie-predzej czy pozniej coś zakrecimy :!:

green ghost wielkie dzieki /forum na medal/- (bede probował dalej)

maro29

zerknij na TO !!!! http://www.bit-tech.net/article/135
  • #3 797450
    maro29
    Poziom 11  
    witam bart 31 zdaje mi sie ze mamy do dupy procki przynajmniej z trymi małymi kropeczkami l1 no k...w nieda si ich wcale zamazac wcale chyba puszez mojego procka i wezne z lepszymi łaczeniami bo chyba slepn rz mi sie udało zrobisc zepsuty układ scalony gdzie sciezka ma wielkosc włosa ale to nie powód zebym znowu bawił sie w godzinki popróbuje jeszcze ale słabo to widze ,a jeszcze jedno pytanie kto zamkna nam forum nieładnie nieładnie a tu sie dobry temat ozkreca :P
  • #4 797496
    greenGhost
    Poziom 14  
    Tak w ogole to jest jeszcze jedna metoda na zabawe z mnoznikiem - mianowicie polaczenia za pomoca malenkiego drutu, ktorym laczymy nozki od spodu procka.. Nie mam natomiast jakiegos (jeszcze) materialu na ten temat.. Jak znajde jakies fajne metody na krecenie tym mnoznika, to udostepnie go na forum..
    tymczasem Pozdrawiam i mocy w procach zycze :)
  • #5 797566
    Bart31
    Poziom 12  
    Z tym zamkiem to Lipa po całości- nie kumam !!!!
    to ze ktos temat juz przerobil to nam juz nie wolno
    ELEKTR-Oda ma się przeciez rozwijac

Pozdro. for ALLL !!!
  • #6 797614
    Bart31
    Poziom 12  
    Z tym bartkiem lllipa :x

Chyba sie nakreciłem - chce mobila :twisted:

Ktos ma namiary na takiego z za oceanu z dobrą seria :?:

Sprowadze i pomoge sprowadzic!!!!!
  • #7 797871
    maro29
    Poziom 11  
    green ghost gdzi mozn taki jakis lakier kupic który przewodzi prad ,alb jak ty robiłes iczym jak mozesz mniej wiecej powiedziec ,seria mojego procka to aquzea,spróbował bym połaczec nózki od spodu ale niewiem które nózki a niechce go spiepszyc chyba najlepsze rozwiazane to miana na inny model moze 2600+ 8)
  • #8 798515
    greenGhost
    Poziom 14  
    Jak pojdziesz do jakiegos sklepu z asortymentem elektrycznym i poprosisz o taki klej, to Ci dadza odpowiedni.. Nie pamietam nazwy swojego, ale tak wlasnie zrobilem..
    Co do "drut moddingu", to jak znajde jakies dobre materialy, to je wrzuce na forum...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 798602
    maro29
    Poziom 11  
    green ghost a jest jakis lakier przewodzacy prąd czy niebardzo ,bo my z bartem 31 mamy te gówniane procki w których trudno sie łaczy l1,no ja juz wszystkiego próbowałem ale spróbuje z jakims klejem pójde do elektronicznego moze mi cos doradza a ty o ile podkreciłes swojego aldka,ile mozna max podniesc mnoznik,ja mam 11 tyle ze magistrale moge podniesc do 186 MHz pózniej blok ,a co do biosa to niemam mozliwosci ustawiania mnoznika w biosie,spróbuje sciagnąc nowszy bios
    Załączniki:
    • Jak odblokować mnożnik w Athlonie 2500XP? Szukam skutecznych metod i narzędzi athlon.jpg (6.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 798625
    greenGhost
    Poziom 14  
    Maro29, jest sporo takich lakierow (najlepiej jak sa z domieszka srebra, a to czyni je troche drozszymi :( -> ok 50zl), tylko pamietaj, zeby nanosic go czyms bardzo cienkim, jakas igla albo czyms takim...

Pytales tez wczesniej o zabawe z drutem i pinami.. Tu masz linka, gdzie jest to pokazane jak i co...

http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/workshop/pinmod/amd_pinmod.html

przeszukaj sobie dobrze ten serwis, bo jest tam sporo na ten temat... dobrze wykorzystujac wyszukiwarke bedziesz mogl znalezc wszystko co potrzbujesz..

Ja mam u siebie mnoznik na 16 :D a FSB bede sie staral na 200 podniesc :D tylko potrzeba mi czegos wydajniejszego niz Pentagram Freezone:] bo z napieciem bede jechal do 2V :P

Pozdro:)
    Załączniki:
    • Jak odblokować mnożnik w Athlonie 2500XP? Szukam skutecznych metod i narzędzi lakier.jpg (21.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 799977
    maro29
    Poziom 11  
    witam
    bart 31 i co udało ci sie podniesc ten mnoznik nic sie nie chwalisz ,jak łaczyłes pamiec l1 to zapomoca czego tych klei czy czyms innym,a jak masz moze dokładniejsze zdjecia mostkowania nózek w prockach i czy to sa napewno zdjecia naszych procków 2500+,ja nawet jak bym podniósł mnoznik to musze nowszego biosa sciagnac albo przes easy tuner 4 bo mam płytke gigabyta ga-7va i w biosie niemam mozliwosci podniesienia mnoznik tylko taktowania cpu gdzie drazu podnosi taktowanie agp/pci i podkrecenie voltów na cpu pamieci i agp pozdrawiam
  • #13 800089
    Bart31
    Poziom 12  
    czołem maro 29

U mnie OC musi poczekać
    - zamówiłem lakier z tej stronki którą ci podałem
    - dzisiaj spadam na inny lokal więc zacznę dopiero za tydzień.
    Zdjęcia z innych proców(chyba)-chodziło o metotę a ta jest chyba uniwersalna :!: :?: :!:

Masz ten biosik? jak nie to pomogę go szukać!

Pozdr.
  • #14 800784
    maro29
    Poziom 11  
    witam bart 31
    mam troche problemy z biosem bo znalazłm jaki przez neta ale po jego wgraniu dalj bios jest taki sam jk bys był taki miły moze ty masz jakies stronki z biosem płyta gigabyte ga 7av pozdro a co do lakieru to tez zamówiłem jak ci przyjdzie daj znac z postepów twych prac nad prockiem pozdro i powodzenia
  • #15 801172
    Bart31
    Poziom 12  
    cześc maro29

:arrow: Jasna sprawa że pomogę!!!

Tak jak wspominałem jestem teraz 300km od swojej uzależniajki :cry:
    jak tylko wrócę zabieram się do roboty. :twisted:
  • #16 801282
    maro29
    Poziom 11  
    witam
    no to czekam bart 31 na pomoc ale poszperam troche w necie i czekam na ten lakier to moze cos zdziałamy z tymi prockami jak bym podniusł nawet mnoznik z 11x na 12 x to juz bym sie cieszył ,jak nie wypali lakier bede sie zabierał za nózki wezne zrobie zworki z drutu i bede drutował ,tak mnie zastanawia po co oni blokowali ten mnoznik :roll: ale i tak go odblokuje pozdro :D green ghost masz jakies nowe tematy
  • #18 801529
    greenGhost
    Poziom 14  
    Witam,
    Panowie, musze was niestety zmartwic, bo jak wyczytalem, to jesli chcecie zmieniac mnoznik za pomoca drucikow, to musicie miec odblokowany mnoznik :?
    Jak mozecie, to podajcie jeszcze raz zapisy ze swoich prockow (tylko dokladnie w tych samych liniach, jak jest na procu...)
    Wy macie jakies nowej produkcji pewnie? Jak dacie mi specyfikacje, to bede w stanie cos wiecej wam pomoc

Pozdrawiam
  • #19 801817
    Bart31
    Poziom 12  
    Witam gren ghost

:arrow: O drut modzie też czytałem - dlatego chce wpierw proca lakierem zasmarować.
    green ghost czy drutmod pomoże coś więcej przy OC i czy zadziała jeśli odblokuje mnożnik lakierem :?: :?:

:arrow: A2 :arrow: AXDA2500KV4D T86527E40175 KQXFAQ422TPMW

Pozdr.
  • #20 801949
    greenGhost
    Poziom 14  
    Ok, bart31 oznacza to,ze masz bardzo nowego proca - wyprodukowany w 22 tyg. 2004r ...
    Nie wiem czy wiesz, ale procki wyprodukowane po 39. tyg 2003r maja zablokowany mnoznik, ktory odblokowuje sie poprzez zamalowanie mostka w sekcji L5 8O Łaczac drugi mostek od prawej otrzymasz wersje mobilna... Ale jesli nie masz mozliwosci zmiany mnoznika z poziomy BIOS'u, to albo dalej malujesz proca, aby ustawic mnoznik (chyba sekcja L3), albo bawisz sie drutem..
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #21 802072
    Bart31
    Poziom 12  
    green Ghost spasiba wery wey :!: :!:

Jak wrócę na lokal to zadziałam.
    Pozdr.
  • #23 803013
    maro29
    Poziom 11  
    witam kolegów green ghost to w koncu które mam zamalowac sciezki aby odblokowac mnoznik a podam ci nr mojego pocka (axda2500kv4daqzea0332vpmw)tylkom wszttko z duzych liter pozdrawiam :idea:
  • #24 803313
    Bart31
    Poziom 12  
    maro 29

tu masz foto :!:
    Załączniki:
    • Jak odblokować mnożnik w Athlonie 2500XP? Szukam skutecznych metod i narzędzi ocw_unlocking_xp39+_html_34315f5e.JPG (13.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 803554
    greenGhost
    Poziom 14  
    maro29 z tego co napisales, wynika,ze Twoj proc byl wyprodukowany przed 39 tyg 2003r , wiec powinienes miec odblokowany mnoznik 8O Tak wyglada, jakbys mial nienajgorszy proc do krecenia.. bo powstal jakies 3 tyg po tych najlepszych seriach... Sproboj sobie u jakiegos kumpla(ktory ma plyte obslugujaca zmiane mnoznika na procu) czy u mniego nie dziala zmiana mnoznika.. Jak bedzie dzialac, to wiesz plytwe swoja na allegro, a sobie jakas nowa (Epox, Abit,Soltek)
    Ewentualnie mozesz sie bawic tak jak Bart31 pokazal na focie, gdzie mostka zamalowac..
    Pozdrawiam i powodzenia
  • #26 811679
    maro29
    Poziom 11  
    green ghost
    własnie moge miec odlokowany mnoznoik tylko niemoge go zmienic z poziomu biosu tak myslałem ze to wina biosu jak bys mógł napisz mie jak według ciebie dobra jet płytka która z poziomu biosu zmienia mnoznik zeby miała przynajmniej 400mhz fsb bo moja ma max 333 pozdrawiam :wink:
  • #27 812591
    greenGhost
    Poziom 14  
    maro29 to wszystko zalezy ile kasy mozesz przeznaczyc na ten cel...
    Ja jade na Epox 8rda3i (obsluguje 400mhz), ale predzej do krecenia polecam 8rda3+ lub jakiegos Abita...
    Nie probowales wymienic biosu w swojej plycie? Bo moze jak go sobie odpowiednio zaktualizujesz, to w biosie pasujacym bedziesz mial opcje zmiany mnoznika.... Nie mam niestety jakichs dobrych linkow do tego, wiec jak cos znajde, to postaram sie udostepnic... A w miedzy czasie staraj sie cos pokombinowac... Im taniej tym lepiej...Wiec staraj sie na razie cos z biosem pomyslec, a jak nie, to rzeczywiscie zmiana plyty... O tej porze kiepsko mi sie mysli ;p Poszukam czegos z rana i jak bedzie cos ciekawego, to dam znac 8) , tymczasem
    Pozdrawiam
  • #28 812942
    maro29
    Poziom 11  
    witam
    chce sobie i tak zmienic płyte bo chyba niedostane biosu do tej płyty z mozliwoscia zmiany mnoznika ,a co do płyty niechce jakiej wypasionej tak do 350zł a jak brac to zjakiem chipsetem nfrca czy kt mam na uwadze:Soltek płyta gł. SL-75FRN3-L, nForce2
    EpoX EP-8RDAEl NFORCE2 400 BOX
    K7S8XE+,SATA RAID
    Soltek SL-75FRN2-L
    Gigabyte GA-7VT880L Via KT880
    Płyta ASUS A7V600, Kt600
    Epox EP-8KRAI KT600,fsb400
    EPOX 8RDAEI !!!/NFORCE 2/AGPx8/DŹW/LAN!!

ECS nForce2 Ultra400 + MCP
    jak mozesz napisz mi którą bys mi polecał z tych co napisałem
  • #29 812947
    maro29
    Poziom 11  
    witam
    chce sobie i tak zmienic płyte bo chyba niedostane biosu do tej płyty z mozliwoscia zmiany mnoznika ,a co do płyty niechce jakiej wypasionej tak do 350zł a jak brac to zjakiem chipsetem nfrca czy kt mam na uwadze:Soltek płyta gł. SL-75FRN3-L, nForce2
    EpoX EP-8RDAEl NFORCE2 400 BOX
    K7S8XE+,SATA RAID
    Soltek SL-75FRN2-L
    Gigabyte GA-7VT880L Via KT880
    Płyta ASUS A7V600, Kt600
    Epox EP-8KRAI KT600,fsb400
    EPOX 8RDAEI !!!/NFORCE 2/AGPx8/DŹW/LAN!!

ECS nForce2 Ultra400 + MCP
    jak mozesz napisz mi którą bys mi polecał z tych co napisałem
  • #30 813257
    greenGhost
    Poziom 14  
    Jesli mam polecac, to nForce2 - jak krecisz magistrala fsb, to nie zwieksza sie taktowanie pci i agp, dzieki czemu nie usmazysz sobie hdd...

Jesli chodzi o propozycje plyty, to Soltek 75FRN3-L lub Epox 8RDA3i (obie ponizej 300zl)
    ECS'a w ogole nie polecam, poza niska cena nie ma w nich niczego dobrego, sa tam wykorzystane dosc slabe materialy..
    Epox'a 8RDA+ tez nie polecam, bo ma max fsb 333, wiec nie pokrecisz nia zbyt wiele...
    Osobiscie jade na Epox'ie 8RDA3i i na pewno nie narzekam :twisted:
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod odblokowania mnożnika w procesorze AMD Athlon 2500XP, który często ma zablokowany mnożnik, szczególnie w nowszych seriach produkowanych po 39. tygodniu 2003 roku. Użytkownicy opisują trudności z zamalowaniem mostków L1 i L5, które blokują mnożnik, wskazując na konieczność użycia specjalnych lakierów przewodzących prąd lub bardzo cienkich drutów do wykonania zworki na nóżkach procesora (tzw. drut mod). Wskazano, że odblokowanie mnożnika wymaga precyzyjnego zamalowania odpowiednich mostków (np. L5 lub L3) lub połączenia nóżek drutem od spodu procesora. Wiele osób podkreśla, że nie wszystkie procesory tej serii da się skutecznie podkręcić, a niektóre egzemplarze mają fizycznie wypalone laserem mostki, co uniemożliwia modyfikację.

W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące wyboru płyty głównej z chipsetem nForce2 lub KT600, które umożliwiają podkręcanie magistrali FSB do 400 MHz i oferują możliwość zmiany mnożnika z poziomu BIOS-u. Polecane modele płyt to m.in. Epox 8RDA3i, Soltek SL-75FRN3-L, Abit NF7-SL, z zastrzeżeniem, że niektóre płyty (np. ECS) mają słabsze komponenty i ograniczenia w podkręcaniu. Użytkownicy zalecają aktualizację BIOS-u lub wymianę płyty, jeśli obecna nie pozwala na zmianę mnożnika.

Podsumowując, skuteczne odblokowanie mnożnika w Athlonie 2500XP wymaga precyzyjnego zamalowania lub połączenia mostków na procesorze, odpowiedniego BIOS-u oraz kompatybilnej płyty głównej z możliwością zmiany mnożnika i podkręcania FSB. W przypadku uszkodzonych lub nowszych procesorów z fizycznie zablokowanymi mostkami, modyfikacje mogą być nieskuteczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA