logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować mnożnik i FSB w Athlon 1700XP na EPOX 8RDA3?

Kwacho1 08 Sie 2005 13:51 2152 11
REKLAMA
  • #1 1716451
    Kwacho1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, piszę w srawie podkręcenia mojego athlona, a mianowicie 1700XP+ chciałbym odblokować w nim mnożnik, dorwałem stronkę i chciałbym zapytać czy wystarczy zewrzeć cały L1, czy trzeba cos jeszcze zwierac, tak jak na tej stronce, po co ten program pokazuje aby zwierac jeszcze inne zworki na procku??
    http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/workshop/socketa/socketa_resistors.html

aha i czy mogę w tym procku podkręcić bez problemu FSB na 166, według tego schematu i czy można jednocześnie odblokować FSB oraz mnożnik i czy po odblokowaniu FSB bedzie mozna krecic mnoznikiem w biosie?

http://www.ocinside.de/go_d.html?/html/workshop/pinmod/amd_pinmod_d.html

Bede dzialal najprawdopodobniej na EPOX 8RDA3
  • REKLAMA
  • #2 1716508
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    moze napisze jakia masz reszte kompa mem psu i jadro procka i tak na marginesie fsb nie da sie zablokowac a odblokowanie mnoznika na nf2 narazie jest nie mozliwe ... i czy napewno twoj procek ma zablokowany mnoznik ?
  • #3 1717319
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    Włóż najpierw ten procesor do tej płyty. i sprawdz czy 5 bitowy mnożnik Epoxa nie poradził sobie z tym bez żadnego krechlania po procesorze.
  • REKLAMA
  • #4 1717674
    Linoge
    Poziom 27  
    @nietykalny
    od kiedy epox ma 5 bitowe kodowanie mnoznika ?
    co mu da 5 bitowe kodowanie mnoznika ?
    odpowiedz prosze uzasadnij ;]
  • #5 1717713
    nietykalny
    z tego co wiem to każdy epox na nf2 ultra jest zaopatrzony w takowy mnożnik podobnie jak Abit NF7
    A co mu to da... hmmm może to co mi
    Athlon Palomino przecięte mostki L1 mnożnik odblokowany do 12,5
    Athlon TB A przecięte mostki mnożnik odlokowany do 12,5
  • #6 1717721
    Linoge
    Poziom 27  
    nie kazdy cos takiego ma abit i bodajrze asus tak wiec nic Ci to nie dalo ;) jesli by tak bylo mialbys mozliwosc ustawienia mnoznika wiekszego niz 12.5
  • REKLAMA
  • #7 1717726
    nietykalny
    Ale fakt faktem nie musiałem się bawiś ołówkiem na starszych CPU :)
  • REKLAMA
  • #8 1717741
    Linoge
    Poziom 27  
    no bo pewnie miales odblokowane mnozniki ;] a l1 to jest chyba mobile mod ...
  • #9 1718117
    nietykalny
    taaa ja mam zawsze szczęście że trafiam na odblokowane mnożniki ;) a tak dla ścisłości to za mobile odpowiada rząd L5 a dokładnie druga kolumna od prawej :)
  • #10 2326262
    talibek
    Poziom 11  
    jak sprawdzic czy mnoznij jest zablokowany??
  • #11 2326684
    gladzio75
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Moze zapakowac procek do plyty i wtedy sprawdzic :/ O JEZUUU!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości odblokowania mnożnika i podkręcenia FSB w procesorze AMD Athlon 1700XP+ na płycie głównej EPOX 8RDA3. Poruszono temat zwierania rezystorów, zwłaszcza mostków L1, w celu odblokowania mnożnika, jednak pojawiły się wątpliwości, czy samo zwarcie L1 wystarczy, czy konieczne jest zwieranie dodatkowych zworków według schematów z serwisu ocinside.de. Wskazano, że odblokowanie mnożnika na platformie NF2 (nF2) może być niemożliwe, a FSB nie da się zablokować. Dyskutowano także o 5-bitowym kodowaniu mnożnika w płytach EPOX na nF2 Ultra, które może umożliwiać ustawienie mnożnika bez modyfikacji procesora, jednak nie jest to regułą dla wszystkich płyt. Wspomniano, że w starszych procesorach Athlon Palomino i Thunderbird odblokowanie mnożnika wymagało przecięcia mostków L1, ale w przypadku Athlona 1700XP+ sytuacja może być inna. Poruszono również kwestię sprawdzenia, czy mnożnik jest zablokowany, co można zweryfikować po zamontowaniu procesora na płycie. Nie uzyskano jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy można jednocześnie odblokować mnożnik i podkręcić FSB do 166 MHz oraz czy po odblokowaniu FSB możliwe jest regulowanie mnożnika w BIOS-ie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA