logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprężarka dwutłokowa - niska wydajność, wyciek oleju, brak miarki oleju

gajcy77 22 Kwi 2010 19:43 2915 8
  • #1 7992237
    gajcy77
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam mam kilka pytan odnosnie sprężarki dwutłokowej.Dostałem ją od znajomego kupił ją nową mało pracowała u niego lecz kilka lat leżała w stodole i była bardzo zanieczyszczona po podłączeniu z butlą i silnikiem wydaje mi sie mało wydajna olej wycieka z otworu którym ciągnie powietrze.Nie ma żadnej miarki do oleju więc nalałem gdu w pozycji pionowej zaczoł leciec bo wlew jest z boku nie wiem czy prawidłowo.W innych sprężarkach po zakręceniu ręką daje dzwięk powietrza moja jest bardziej głucha ale mimo to do 4 atm. nabiła butle dalej nie próbowałem bo nie mam jeszcze zaworu ciśnieniowego.Może ktoś doradzi czy może ją rozebrać i co może być tego przyczyną
  • #2 7992344
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 7992356
    Directx1991
    Poziom 12  
    na moje pierscienie na tlokach sa albo skorodowane albo jak ruszales to zostaly zdewastowane... a z olejem bylo glupie... spusc olej sprawdz obecnosc takich rzeczy jak oplłki lub cos bardziej niepoożadanego daj pare fot to moze bede wiedzial
  • #5 7992560
    gajcy77
    Poziom 10  
    To znaczy nalać więcej postawić na równym i dać mu wylecieć ile potrzeba?A mogło coś pod zawór podejść lub skorodować o ile takie tam są i jak to sie rozbiera.Śruba wlewu oleju znajduje sie bardzo nisko wiec oleju bardzo mało wejdzie

Dodano po 10 [minuty]:

Sprężarka dwutłokowa - niska wydajność, wyciek oleju, brak miarki oleju
  • #6 7992865
    ffff
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Korek na dole to korek spustowy oleju nalewa się korkiem po przeciwnej stronie koła zamachowego tam gdzie są łożyska wału lub jak jest tam zamontowany odpowietrznik to właśnie nim, i ok 250 ml
  • #8 13620950
    Ajetos1993
    Poziom 9  
    Produkcja czeska, taka była w Jelczach ogórkach i Skodach RTO.

Jak znajdziesz gdzieś możliwość kupna części to też chętnie bym skorzystał.
  • #9 13622893
    raudek
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    Prawdopodobnie była montowana w żurawiach samojezdnych kołowych ( "Polan", "Lech") ciśnienie na zbiornikach ustawione było na 8bar, potrafiła dużo więcej sprężyć

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z dwutłokową sprężarką, która po długim przechowywaniu w stodole wykazuje niską wydajność, wycieki oleju oraz brak miarki do jego poziomu. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak skorodowane pierścienie tłokowe oraz niewłaściwe napełnienie olejem. Użytkownik powinien sprawdzić poziom oleju, upewnić się, że sprężarka stoi na równym podłożu oraz rozważyć wymianę pierścieni. Wskazówki dotyczą także lokalizacji korków do napełniania i spuszczania oleju. Wspomniano również o możliwościach zakupu części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA