logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kopia posektorowa zatrzymuje się na bad sektorze. Co robić?

lynx 23 Kwi 2010 18:30 2780 12
REKLAMA
  • #1 7995660
    lynx
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam problem, mam dysk który ma dwa obszary z bad sectorami. Dysk jest bardzo ważny ponieważ pracuje w maszynie fotograficznej, a ta od kilku dni podczas pracy wywala czasami bluescreena. Po przeskanowaniu dysku MHDD pokazuje że są bady w 2 obszarach. Robię kopię posektorową Demde, ale staje ona na 1%

Już mi się pomysły kończą. Będę próbował jeszcze zrobić obraz dysku programem acronis. Jak się nie uda zostanie chyba zerowanie, a tego chciałbym uniknąć bo się może posypać system i zakład stanie.

Jeśli chodzi o SMART dysku to jest problem z:
    Current Pending Sector Count
    Ultra DMA CRC Error Count
  • REKLAMA
  • #2 7995820
    Arek K.
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    HDCLONE
  • REKLAMA
  • #3 7995933
    lynx
    Poziom 12  
    Myślisz że hdclone poradzi sobie z badami? Dmde nie dało rady, acronis także.
  • #4 7996077
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    1) W DMDE można zrobić kopię posektorową od danego sektora i kopie wsteczną od tyłu należy również zaznaczyć pomijanie BAD sektorów opisywałem to tu :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html
    2) HDCLONE ale w pełnej wersji z opcją "FastCopy", "SafeRescue" i "Verifying" :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html#6327734
  • #5 7996297
    lynx
    Poziom 12  
    Czy wersja windowsowa dmde 2.0.1 posiada opcję opuszczania bad sectorów?
  • #6 7996359
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Tak od wersji 2.0
  • #7 7996421
    lynx
    Poziom 12  
    A gdzie tego szukać? Chyba już oślepłem bo naprawdę nie mogę znaleźć
  • REKLAMA
  • #8 7996439
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Pokazuje się okno przy pierwszym BAD sektorze wtedy wybiera się :
    1) Aby nie czekał na interwencje
    2) 0 prób na błędy CRC
    3) 0 prób na błędy dysku
    Czyli :
    Cytat:
    Device I/O Dialog box
    If a error occurs during read/write access then the dialog box appears where you can select how to handle this error and other errors during the current operation.

Abort: Abort current operation.

Retry: Repeat the number of access retries.

Ignore: Continue operation ignoring the error.

Ignore all: Ignore all analogous errors automatically after the number of retries during the current operation. When press the button the correponding checkbox will be unchecked.

Wait for user choice if error occured
    Wait if device not ready: Check the checkboxes to wait after the number of retries.

Auto retries number on CRC Error: The number of retries when accessing hardly readable sectors.

Auto retries number on Seek Error: The number of retries when accessing not readable or not found sectors.

Modify/Apply: Modify auto retries number.
  • #9 7996571
    lynx
    Poziom 12  
    O to chodzi że jak już robi tę kopię posektorową to nie pokazuje się żadna informacja o pierwszym badzie. Tylko program stoi na 8% i nic się nie dzieje przez 20 min.
  • #10 7996580
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Robisz to pod Windowsem czy DOS-em ?
  • REKLAMA
  • #11 7996593
    lynx
    Poziom 12  
    Pod windowsem. Z tym że na innym kompie. Mam podłączone 3 dyski. Jeden systemowy, drugi source i trzeci target.
  • #13 7996702
    lynx
    Poziom 12  
    Ok, zrobię dmde na cd i wystartuję z DOS-a. Mam nadzieję że teraz nie stanie na badzie.

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Jednak co Dos to Dos. Dzięki kolego Migol21. Jak dotąd wszystko się kopiuje fakt że były dwa błędy, ale przynajmniej się nie wiesza. Mam nadzieję że maszyna wystartuje poprawnie na Nowym dysku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dyskiem twardym, który zawiera bad sektory, co powoduje błędy systemowe, w tym bluescreeny. Próbował wykonać kopię posektorową za pomocą programu DMDE, jednak proces zatrzymuje się na 1%. Zostały zasugerowane różne metody, w tym użycie HDCLONE oraz DMDE z opcją pomijania bad sektorów. Użytkownik dowiedział się, że wersja DMDE 2.0.1 obsługuje tę funkcję, ale napotkał trudności w jej znalezieniu. Ostatecznie, po przejściu na bootowalną wersję DMDE uruchomioną z DOS-a, udało mu się rozpocząć kopiowanie, mimo że wystąpiły dwa błędy, proces nie zawieszał się.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA