logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić manipulator Motoroli GM360 na odległość do 100m?

zybi60 24 Kwi 2010 13:23 2281 4
REKLAMA
  • #1 7998052
    zybi60
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam.
    Poszukuję układu do sterowania Motorolą GM360, rozdzielenie manipulatora (mordki) z częścią radiową. Jest do kupienia układ DZS360 firmy Digitex (Platan) ale jest to impreza za droga. Mam do tego RTFM układ separacyjny, ale na odległość do 100m nie popracuje chyba, że pośrednio wstawi się układ wzmacniający sygnał sterowania.
    Proszę o jakieś informacje.
  • REKLAMA
  • #2 8790918
    rurek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    U mnie dziala na ponad 100m na zwyklej skretce UTP. Jedynie zmoieniony jest stabilizator 5V. Tzn. zasilanie 5V mordki zrobione jest lokalnie, poprzez stabilizator 5V i tranzystor wylaczajacy a nie jak w oryginale pociagniete jest z radia. Radze wziac szpulke skretki i zrobic probe na tym co jest - byc moze zadziala.
  • REKLAMA
  • #3 8792302
    zybi60
    Poziom 12  
    OK. Dzięki za podpowiedź, też rozważałem dodatkowe zasilanie, ale nie było czasu na realizację :-))
  • REKLAMA
  • #4 8792719
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    rurek napisał:
    U mnie dziala na ponad 100m na zwyklej skretce UTP.

Muszę się (chyba) pochwalić, że kiedyś "musiałem" zrobić podobne ustawienie radia i przedłużyłem "pasek" z płyty głównej do "panela czołowego" radia (bez żadnego uszczerbku poprawności jego działania [bez dodatkowych kombinacji napięciowych]) na dystansie około 60 metrów (1 x skrętka).

Jedyną wadą tego przedłużenia był fakt , pojawiającego się "brumu" (~230V) w nadajniku w stosunku 100% audio / 5% brumu/sieci . Gdzie kable były prowadzone z daleka od ~230V i w "ziemi".

Po podwyższeniu kondensatora na 220uF (w samym mikrofonie/wzmacniaczu napięciowym) tego typu, który był do wykorzystania :
    Jak rozdzielić manipulator Motoroli GM360 na odległość do 100m?
    pomogło i przebiegi ~230V (brumu) zaniknęły i były na poziomie niesłyszalnym prze klienta tego [łącza] . :D

Pozdrawiam.
  • #5 8793082
    zybi60
    Poziom 12  
    Ja wykorzystałem oryginalny układ separujący Motoroli ( zaskakująco prosty) puszczając sygnał przez okablowanie strukturalne kat.5 ok. 70m. Mcz działało dobrze, a jedynie "mordka" nie miała podświetlenia. Nie pamiętam czy funkcjonowała zmiana kanałów, ale chyba nie. Rozwiązaniem jest dołożenie zasilania dla manipulatora, tak jak to zrobił 'rurek'.
REKLAMA