logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 1100 - Zatrzymanie papieru i migająca pomarańczowa dioda

pawelzet 18 Sie 2004 08:16 3040 14
REKLAMA
  • #1 799652
    pawelzet
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Mam następujący problem z HP laserjet 1100. Gdy kartka opuszcza element grzejny, nagle zatrzymuje się i miga pomarańczowa dioda. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy ma wyjść górą. Gdy wychodzi dołem nie zatrzymuje się, jednak na końcu i tak miga pomarańczowa dioda. Podmieniałem plastykowy czujnik, ten za elementem utrwalającym, ale jest to samo. Podmieniłem też zespół dwóch czujników w okolicach układu pobierania papieru, ale bez skutku. Testowane na różnych tonerach. Czyściłem też czujnik optyczny na płycie głównej. Zatrzymanie następuje najprawdopodobniej w momencie, gdy kartka opuszczając element grzejny zwalnia końcowy czujnik. Pewnie jest on uszkodzony. Co o tym sądzicie?
  • REKLAMA
  • #2 799755
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    a podmieniałeś elektronikę ?? (dc kontroler)
  • #3 799786
    pawelzet
    Poziom 21  
    Właśnie jeszcze to mi pozostało. Jak sprawdzę to dam znać.
  • REKLAMA
  • #4 799908
    jt
    Poziom 15  
    Ja w takim przypadku wymieniam ramię czujnika wyjścia papieru i cały moduł "feeder assy" drukarek z takim uszkodzeniem zrobiłem ok.10 i jak narazie pomogło w każdym przypadku
  • REKLAMA
  • #5 799976
    pawelzet
    Poziom 21  
    Ramię wymieniłem, DC controller wymieniłem, formatter wymieniłem, i dalej to samo.
  • #6 800161
    pawelzet
    Poziom 21  
    Wymieniłem też silnik, fuser, i dalej ten sam problem. Dołem wychodzi kartka ok, natomiast górą zatrzymuje się zaraz po opuszczeniu czujnika za fuserem. Chociaż ze dwa razy przeszła do końca.
  • #7 800171
    kosmita
    a transfer roller??? jednym słowem tylko czarny orpus i plastiki obudowy zostły cie ze starej drukarki??
  • #8 800426
    pawelzet
    Poziom 21  
    Transfer roller jeszcze nie, no nie mówiąc o dociskach elementu grzejnego. Rolki odbierające też podmieniałem. Tak sobie myślę, że może gdzieś korpus jest już wyrobiony i lekko zniekształcony i końcowy czujnik przez to nie pracuje tak jak powinien.
  • #9 801343
    AliYO
    Poziom 20  
    Ocena: 57
    a jaki masz ustawiony rozmiar papieru w pamięci drukarki ?
  • #10 801381
    pawelzet
    Poziom 21  
    Szczerze pisząc nie zwróciłem na to uwagi, poza tym jest możliwość ustawienia?
  • #11 801407
    pawelzet
    Poziom 21  
    Tylko czemu podmianka elektroniki z innej sprawnej drukarki niczego nie zmieniła?
  • REKLAMA
  • #12 801532
    AliYO
    Poziom 20  
    faktycznie, zamiana elektroniki powinna wpłynąć na poprawe wydruku pod warunkiem że też nie jest ustawiony np. LETTER, a jeżeli chodzi o odkształcanie się korpusu to dotychczas odkryłem tylko jedno miejsce: pressure roller jest osadzony w łożyskach (jasno-brązowych okręgach) które są wciśnięte w korpus, pod wpływem nadmiernej temperatury korpus się rozmiękcza i łożyska się opuszczają, (nie zawsze równomiernie) co wpływa właśnie na wyjście papieru. może i u Ciebie jest owa usterka, musisz sam sprawdzić, bo odkryłem ją dosyć dawno i nie pamiętam jakie były wtedy objawy.
  • #13 801687
    kosmita
    hm a czy takie odkształcenie nie powinno być kompensowane przez sprężyny?? Są dosyć mocne i są po obu stronach. Poza tym chyba warto sprawdzić
  • #14 801775
    AliYO
    Poziom 20  
    i to właśnie przez nie, całość (pressure roller i grzałka) się opuszczają względem korpusu i zmieniają się kąty wejścia i wyjścia papieru z i do fusera.
  • #15 804850
    pawelzet
    Poziom 21  
    Dzięki wszystkim za próbę pomocy. Niestety nie dałem rady nic z nią zrobić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W drukarce HP LaserJet 1100 występuje problem zatrzymania papieru i migającej pomarańczowej diody podczas wyjścia kartki z elementu grzejnego, szczególnie gdy papier ma wyjść górą. Zatrzymanie następuje prawdopodobnie w momencie zwolnienia końcowego czujnika za fuserem. Wymieniono plastikowy czujnik za elementem utrwalającym, zespół czujników pobierania papieru, ramię czujnika wyjścia papieru, DC controller, formatter, silnik, fuser oraz rolki odbierające, jednak problem pozostał. Czyszczono także czujnik optyczny na płycie głównej. Podejrzewa się uszkodzenie końcowego czujnika lub odkształcenie korpusu drukarki, które może wpływać na prawidłową pracę czujnika. Wskazano możliwość deformacji łożysk pressure rollera w korpusie pod wpływem wysokiej temperatury, co zmienia kąty wejścia i wyjścia papieru z fusera. Sprawdzono również ustawienia rozmiaru papieru w pamięci drukarki, jednak nie potwierdzono ich wpływu na problem. Pomimo licznych wymian podzespołów i prób diagnozy, problem nie został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA