logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 1100 - migająca dioda po zacięciu papieru, co zrobić?

fidel007 25 Sie 2014 20:05 4422 10
REKLAMA
  • #1 13906974
    fidel007
    Poziom 12  
    Ocena: 60
    Witam,

Chciałem wydrukować kilkanaście stron, drukarka po wydrukowaniu 10% trzeciej strony stanęła, miała taki typowy zgrzyt jakby przy złym wciągnięciu papieru.

Wyciągnąłem papier górą.

Od tego momentu drukarka nie działa już zupełnie tylko miga pomarańczowa dioda.

Co to może być?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13907296
    fidel007
    Poziom 12  
    Mi się świeci ta skrajna prawa- miga
  • #4 13907494
    abcpawel
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Prawdopodobnie masz zacięcie papieru. Sprawdź czujniki przejścia papieru, jeden masz przy rolce pobierania papieru taka mała czarna ruchoma chorągiewka (być może zawiesiła się w jednej pozycji). Druga jest w tzw utrwalaczu, tu już bez rozbiórki może być gorzej z dostępem, lub też mogło zostać kawałek kartki przy wyjmowaniu.
  • REKLAMA
  • #5 13910502
    fidel007
    Poziom 12  
    Jeśli juz to raczej czujnik wewnątrz. Przesyłam zdjęcie jak to wygląda. Skąd będę wiedział czy cos z nim nie tak?
    HP LaserJet 1100 - migająca dioda po zacięciu papieru, co zrobić? HP LaserJet 1100 - migająca dioda po zacięciu papieru, co zrobić? HP LaserJet 1100 - migająca dioda po zacięciu papieru, co zrobić?
  • REKLAMA
  • #6 13910578
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1530
    Flaga czujnika wygląda ok. Zobacz jak się zachowuje ruszając nią. A jak wciśniesz przycisk na drukarce i przytrzymasz to które diody się świecą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 13910734
    fidel007
    Poziom 12  
    Flaga czujnika chodzi swobodnie.

Po przytrzymaniu przycisku światełka mrugają w kierunku prawym tj.
    Duże zapala się, gaśnie
    Środkowe zapala się i gaśnie
    Prawe zapala się i gaśnie

Dzieje się tak dwa razy a później nie pali się już nic.
  • #8 13912946
    Kwertis
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Sprawdź czy wszystko jest w porządku z tonerem (czasami jak jest źle to też mruga ta lampka), wyjmij go i włóż, zresetuj drukarkę (odłącz od zasilania i podłącz)

PS. Jak przytrzyma się ten przycisk to robi się reset urządzenia, dlatego potem tak przeskakują te światełka.
  • #9 13913211
    fidel007
    Poziom 12  
    Odłączyłem zupełnie drukarkę od kabli, włożyłem nowy toner i błąd nadal występuje.

Chyba zacznę się rozglądać za podobnym modelem na allegro bo już nie mam pomysłów.
  • Pomocny post
    #10 13913633
    abcpawel
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Spójrz jeszcze w szczelinę od przodu na dole drukarki (gdzie wychodzą kartki - nie tą na górze) tam jest wspomniany wcześniej utrwalacz. Nie jestem pewny ale po środku powinieneś zobaczyć tam drugą chorągiewkę czujnika bo pewnie ona się zawiesiła.
    BTW nie kupuj już takiej drukarki (lepiej zanieś komuś kto się zna to w momencie naprawi) bo mimo że wdzięczna to już staroć. Warto dołożyć parę złotych i kupić np lj1018/20/22
    Swoją drogą czerwona lamka to zacięcie lub brak tonera - to drugie wykluczone
  • #11 13913827
    fidel007
    Poziom 12  
    Kolego, właśnie naprawiłeś mi drukarkę!

Dzięki wielkie.
    HP LaserJet 1100 - migająca dioda po zacięciu papieru, co zrobić?

Masz u mnie piwko.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką HP LaserJet 1100, która przestała działać po zacięciu papieru, objawiając się migającą pomarańczową diodą. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie czujników przejścia papieru, w tym czujnika przy rolce pobierania oraz w utrwalaczu, gdzie mogło utknąć kawałek papieru. Użytkownik potwierdził, że czujnik działa prawidłowo, ale problem nadal występował po wymianie tonera i zresetowaniu drukarki. Ostatecznie, po wskazówkach dotyczących sprawdzenia czujnika w dolnej szczelinie, udało się naprawić urządzenie. Zasugerowano również, aby rozważyć zakup nowszego modelu, takiego jak HP LaserJet 1018/20/22.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA