logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić filtr aktywny +/-12V z instalacji samochodowej? Schemat zasilacza?

Gryniu 18 Sie 2004 13:26 1559 5
REKLAMA
  • #1 800166
    Gryniu
    Poziom 11  
    Witam.

Mam pytanie odnośnie zasilania filtra dodanego w załączniku.

W wersji z załącznika filtr jest zasilany napięciem symerycznym +/- 12V. Jaki mam zastosować zasilacz i jak go podłączyć do tego układu, aby mógł być on zasilany z instalacji samochodowej.

Jeżeli jest to możliwe to prosiłbym o jakiś schemacik takiego zasilacza.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jak zasilić filtr aktywny +/-12V z instalacji samochodowej? Schemat zasilacza? Filtr do samochodu 2.JPG (23.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 800366
    j4rek
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    Mozliwe jest przerobienie powyzszego ukladu na zasilanie pojedyncze.Nie wiem dokladnie jak to sie robi, ale trzeba zastosowac dzilnik na piecia z rezystorow na wejsciu 1 stopnia.Beda jeszcze potrzebne kondensatory separujace.
  • REKLAMA
  • #3 800510
    Gryniu
    Poziom 11  
    A jak myślicie czy takie coś bedzie dobre :?: :?: :?:
    Załączniki:
    • Jak zasilić filtr aktywny +/-12V z instalacji samochodowej? Schemat zasilacza? Zasilacz do filtra samochodowego.JPG (15.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 800932
    j4rek
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    Tak nie mozna zrobic wg. powyzszego schematu.Bo z tego wynika, ze podlaczajac sygnal masa zostanie zawarta z minusem zasialnia.
  • REKLAMA
  • #5 801319
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Minus podlaczyc do masy. Na wejscie i wyjscie trzeba dac kondensatory. I dodatkowo spolaryzowac z polowy napiecia zasilania wejscie ukladu (pin5 tl072) przez rezystor kilkaset kom. Moze byc taki zasilacz jak powyzej on wlasnie robi polowe napiecia zasilania w miejscu polaczenia R16 i R17.
  • #6 801331
    Gryniu
    Poziom 11  
    Dzięki za radę,a jakie wartości według Ciebie mają mieć ten rezystorek i te kondensatory.

pozdrawiam.
REKLAMA