logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programy i biblioteki do rysowania schematów lampowych w Eagle i inne opcje

luka_z 18 Sie 2004 20:19 2556 12
REKLAMA
  • #1 800899
    luka_z
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czy ktoś ma biblioteki z symbolami lamp do eagle lub zna jakiś darmowy\ łatwo dostępny w sieci program do rysowania schematów z lampami. Czym wy rysujecie swoje schematy.
  • REKLAMA
  • #2 801203
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Ja odręcznie. Nie chce mi się bawić w programy CAD- może kiedyś jak płytki będę robił ale na razie nie.
  • REKLAMA
  • #3 801280
    etedio
    Poziom 24  
    Ocena: 13
    circuit maker, protel itd. :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 801689
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Ja tam biblioteki do eagla z lampami sam sobie dorabiam, te co były do ściągnięcia to nie za bardzo mi odpowiadały. A jak potrzebuję na szybko zrobić schemacik to w dowolnym programie graficznym (ja używam kpaint).
  • #6 802172
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    krzkomar.nie za bardezo potrafie sam robic bibloteki. A chodzi mi przede wszystkim o to jak mam zrobic nowy typ lampy ktorej nie ma w bibliotece? Np pozmieniac numery wyprowadzen elektrod itp? Jak to sie robi. A moze jakas pomoc po polsku bo angielskiego za bardzo nie znam. A jest wogole jakies spolszczenie do eagle?
  • #7 802396
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Czy jest spolszczenie to tego nie wiem. Opis jak to robić krok po kroku byłby trochę "przydługawy", zresztą nie mam przed sobą Eagle. Jakich lamp potrzebujesz mieć schemat, bo może mam to w swojej bibliotece. Ja napewno mam : ECC83,ECC88,EF80,PCF805,ECH81,6N8,6S13S, być może coś jeszcze z cokołami NOVAL (polskie ebonitowe/ceramiczne i ZSRR dwustronne ceramiczne) i OCTAL (do montażu na sprężynę). W razie czegoś zawsze mogę coś dodać.
  • #8 802406
    luka_z
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    dzięki skorzystałem z tych które są na stronie Eagle i teraz ucze się tego programu.
  • #9 806131
    spox317
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    ja robie w eagle ale nie dorabiam w biblioteach lamp tylko robie PADy jako nuzki lamp i jest wszystko ok.
  • #10 806183
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Mógłbyć wytłumaczyć co to są te PADy. Czy to są same podstawki? I mógłbyś mi przesłać na maila? trampek13(_at_)interia.pl
  • #11 810448
    spox317
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    TRAMPEK
    to jest tak jak ja robie schematy lampowe i zaznaczam lampy. Szybkie i eleganckie. Znajdziecie to w ADD, wy wysuzkiwarce wpiszcie PAD i bedzie.
    Załączniki:
    • Programy i biblioteki do rysowania schematów lampowych w Eagle i inne opcje PAD.jpg (7.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 810472
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    jak nie chce Wam sie robić to spróbujcie tak:
    new->library
    tworzycie nowy symbol
    symbol to jest coś ala pad kółeczko +punkt do łączenia =2 elementy, tyle wystarczy (3 kliknięcia)
    tworzycie podstawkę 9 pinową , czyli 9 pól lutowniczych w kółeczku (10 powtórzonych kliknięć)
    tworzycie element, kładziecie 9 symboli , eagle automatycznie ustawi je na next
    przyporządkowujecie piny->pady 1->1 (ok 25 powtórzonych kliknięc)
    Efekt jest taki ze na schemacie wybieracie element lampa9 i 9 razy kładziecie go na obszar
    Wtedy nie pomylicie się bo pin 1 zawsze będzie pierwszą nóżką i tak dalej

Metoda podobna jak wyżej ale ogromnył ułatwieniem jest gotowa cała podstawka z numerami pinów i nie można sie pomylić ;)

PS Jak ktoś ma problemy z tworzeniem to gwarantuję, że z pomocą GG stworzymy go w 5 minut ;)
  • #13 810485
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Dzięki. Zabrzmiało to jakoś dziwnie a chodzi poprostu o punkty lutownicze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat bibliotek symboli lamp elektronowych do programu Eagle oraz alternatywnych metod rysowania schematów lampowych. Udostępniono link do oficjalnej strony CadSoft z biblioteką Tubes.zip, kompatybilną z wersją Eagle 4.11. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami w samodzielnym tworzeniu bibliotek lamp, w tym symboli i podstawek (PADów) odpowiadających nóżkom lamp, co ułatwia poprawne przyporządkowanie wyprowadzeń. Omówiono także prostą metodę tworzenia symboli i podstawek w Eagle poprzez tworzenie nowej biblioteki, symboli i elementów z przypisanymi pinami. Wskazano, że w przypadku szybkich schematów można używać dowolnych programów graficznych. Pojawiła się prośba o polskie wsparcie i spolszczenie Eagle, jednak brak jest potwierdzenia ich istnienia. Wymieniono popularne typy lamp z bibliotek, takie jak ECC83, ECC88, EF80, PCF805, ECH81, 6N8, 6S13S oraz podstawki NOVAL i OCTAL, w tym polskie i radzieckie wersje. Poruszono także alternatywne programy do rysowania schematów, takie jak Circuit Maker i Protel.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA