logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja openSUSE 11.2 i Mint 8 Helena zawiesza się na PC z Windows 7

suser222 02 Maj 2010 01:44 3358 9
REKLAMA
  • #1 8025035
    suser222
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Witam!
    Miałem zamiar zainstalować openSUSE 11.2 ale po nagraniu obrazu na cd i odpaleniu z niej wyskoczyło okienko live cd,instaluj,itp.Wybrałem instalacje ,wyskczyło logo openSUSE i dalej NIC,tak jak by komputer sie zawiesił,prubowałem kilka razy,potem spróbowałem z pendrive'a to samo.Sciągnołem inną dystrybucję-Mint 8 Helena i tez to samo co z poprzednikiem.Kolega porzyczyl mi jakiegoś Linpusa 9.3 którego dostał jak kupywał laptopa.Tą dystrybucję udało mi się zainstaloać ale nie chce załadować się system.Zależy mi na zainstalowani openSUSE.Na dysku aktualnie jest zainstalowany Windows 7 Ultimate i druga partycja z danymi a 3 to pod linuxa

Konfiguracja sprzętowa
    procesor:pentium dual-core 5300 2,6ghz
    płyta gł:gigabyte ga-g31m-es2c
    ram:apacer 2gb
    karta graficzna:Asus en9600gt 1gb
    dysk:maxtor 120gb (podłączony przez przejściówkę SATA-IDE)
    i z dodatkowego sprzętu karta tv twinhan vp-1022a

Moderowany przez marek216:

Na forum są narzędzia do sprawdzania pisowni. Błędy ortograficzne nie są tolerowane !

• REKLAMA
  • #2 8025092
    mazdac
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witaj,
    po pierwsze jaką wersję SuSE ściągnąłeś 32bit czy 64bit? Jaką wersję Windows masz 32 czy 64? Z doświadczenia wiem, że bootloader 32bit nie koniecznie odpali system 64bit i na odwrót, ponadto jeśli zmiana wersji nie pomoże, powinieneś spróbować dołączyć do linii jądra przy uruchamianiu systemu opcje noapic i/lub noacpi które pomogą ominąć takie zachowanie (gdy pojawi się ekran przy uruchamianiu pogrzeb się w nim i poszukaj menu z noapic, noacpi. lub też dopisania własnych opcji ładowania). Ponadto radziłbym Ci użycie np. świeżego Ubuntu 10.04 LTS (jest równie przyjazne co SuSE ale posiada dużo nowsze jądro, a każde nowe wydanie poszerza gamę obsługiwanego sprzętu, jest wydajniejsze i takie tam...).

Pozdrawiam i życzę miłego kombinowania.
  • REKLAMA
  • #3 8026248
    suser222
    Poziom 24  
    Windows i Linux są 32bitowe.Jak mam dopisać do jądra tą opcję,jestem poczastkującym uzytkownikiem linuxa.
  • REKLAMA
  • #4 8026279
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 8027602
    suser222
    Poziom 24  
    Udało mi się zaintalować tego openSUSE'a ,problem sprawiała karta tv,po jej wymontowaniu linux sie zainstalował bez problemu,ale jak ją zamontuje spowrotem to nie moze sie zaladowac wybieram z GRUB'a linuxa i wyskakuje logo openSUSE no i jak by sie komputer zacioł,bez karty odpala sie normalnie.Nie wiecie jak temu zaradzić,opcja wywalenia karty odpada!

Dodano po 14 [minuty]:

W internecie wyczytałem ze został uzkodzony EEPROM karty i tutaj opisali jak to naprawić ale ja tego nie rozumiem nawet po przetłumaczeniu.
  • #6 8028495
    mk852
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Jesteś na 100% pewien, że to uszkodzenie karty? Na windowsie też masz problemy z tą kartą? Może chodzi tylko o sterowniki tej karty? Próbowałeś uruchamiać w Recovery Mode? Tak wogóle to:
    Cytat:
    Udało mi się zaintalować tego openSUSE'a .................wybieram z GRUB'a linuxa i wyskakuje logo Mint 8 Helena no i jak by sie komputer zacioł

To masz SuSe czy Mint,a?
  • #8 8029503
    suser222
    Poziom 24  
    Mam openSUSE.Napewno jest to wina karyt v poniewaz linux nie zaladuje sie w zadnym trybie,a Windows startuje bez problemu,i pod nim karta działa tylko zmieniło się w niej ID i musiałem zmodyfikować sterownik.
  • REKLAMA
  • #9 8051391
    suser222
    Poziom 24  
    Jak mam uruchomic tego linuxa z tą kartą?
  • #10 8051936
    mk852
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Metodę, którą podał linuks w linku próbowałeś?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z instalacją openSUSE 11.2 oraz Mint 8 Helena na komputerze z systemem Windows 7. Po uruchomieniu instalacji systemy zawieszały się na logo. Po kilku próbach, udało się zainstalować openSUSE, jednak problemem okazała się karta TV Twinhan VP-1022A, która uniemożliwiała załadowanie systemu. Użytkownik rozważał usunięcie karty, ale chciał znaleźć inne rozwiązanie. Wskazówki dotyczące dodania opcji noapic i noacpi do jądra oraz sugestie dotyczące użycia Ubuntu 10.04 LTS jako alternatywy zostały podane. Użytkownik potwierdził, że karta TV działa poprawnie w Windowsie, ale w Linuxie występują problemy z jej sterownikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA