logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór modułu CAM do Sony Bravia KDL-37W5810 dla Cyfra+ bez dekodera

agn_pias 02 Maj 2010 11:53 6355 11
REKLAMA
  • #1 8025709
    agn_pias
    Poziom 10  
    Witam.
    Jestem zupełnym laikiem w tych sprawach więc proszę o wyrozumiałość.
    Mam LCD TV Sony Bravia KDL-37W5810, który ma slot CAM.
    Mam również dekoder cyfry+ peace, którego wolałabym nie używać i zamiast niego użyć cam, żeby oglądać cyfrę bezpośrednio z telewizora.
    Dodam jeszcze, że nie mieszkam na terenie Polski i nie mogę po prostu wybrać się do punktu cyfry i zapytać o takowy CAM.
    Moje pytania to:
    Czy mogę użyć jakikolwiek cam, który obsługuje mediaguard?
    Znalazłam wiele takich na ebayu tylko, że cena różni się diametralnie miedzy najtańszym i najdroższym, stad chciałabym się dowiedzieć na co powinnam zwrócić uwagę kupując taki cam.

Za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi serdecznie z góry dziękuję.

Aga :D

ps: moja subskrybcja w Cyfra+ nie jest z pakietem HD
  • REKLAMA
  • #2 8026637
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 8027474
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    Tak jak kolega napisał.
    A nawet gdyby twój TV posiadał DVB-S lub DVB-S2 to musiał byś pytać sprzedawcę modułu czy zadziała z danym TV.
  • #4 8029665
    agn_pias
    Poziom 10  
    Sprawdziłam w papierach od TV i systemy które odbiera to:analogowy B (sekcja kraju)
    digital DVB-T/DVB-C
    satelitarny: DVB-S/DVB-S2
    MPEG-2 MP@ML/HL, H.264/MPEG-4 AVC MP/HP@L4
    to sama już nie wiem o co chodzi

czy telewizory w polsce maja inne parametry?
  • #5 8029850
    dzac4
    Poziom 36  
    agn_pias napisał:

Tego NIE posiada ten model!
    Sprawdź dobrze w opisie.
  • REKLAMA
  • #6 8031452
    agn_pias
    Poziom 10  
    dzac4 napisał:
    agn_pias napisał:

Tego NIE posiada ten model!
    Sprawdź dobrze w opisie.

Jeszcze raz mówię że ten model posiada (nie wiem dlaczego ludzie jesteście tacy uparci)
    tu jest link : http://www.sony.co.uk/product/t32-w-series/kdl-37w5810#pageType=TechnicalSpecs

pisze jak byk:
    Analogue Terrestrial Tuner YES
    Digital Terrestrial Tuner (MPEG-2) YES
    Digital TV Cable Tuner (with supported operators) YES
    CI+ Ready (with supported operators) YES
    DVB-S2 Satellite TV Tuner (with supported operators) YES

(zdaje się że w polsce nie ma takowej opcji, w UK jest to TV z DVB-S2 a skoro mogę mieć w tym TV Freesat to znaczy że ma cyfrowy tuner satelitarny)
    i co teraz mi poradzicie?
  • #7 8031666
    dzac4
    Poziom 36  
    W takim razie jakie programy polskie odbierasz z satelity na tym TV?!
  • REKLAMA
  • #8 8032864
    agn_pias
    Poziom 10  
    dzac4 napisał:
    W takim razie jakie programy polskie odbierasz z satelity na tym TV?!

Wszystkie programy freesat (nie bede wszystkich wymieniać bo lista jest długa, ale ajważniejsze to BBC1, BBC2,BBC3, BBC4 wszystkie numery ITV, channel 4, more 4, itd itp (wiecej można sobie zobaczyc na stronie freesatu)

czy ktoś wreszcie mógłby mi podać odpowiedz na moje pytania? bo jak narazie wszyscy próbują wcisnąć mi ciemnote że mój TV nie ma dvb-s. A ma to napewno!

Dzieki za wszelkie sensowne odpowiedzi...

aga!

Zdania rozpoczynamy wielką literą, a kończymy? Regulamin punkt 15 i 16. Proszę poprawić. [TS]
  • #9 8032945
    dzac4
    Poziom 36  
    Czy ja po chińsku piszę za przeproszeniem?!
    Jakie polskie kanały?
    To co wymieniłaś to programy z astry 2D a tam C+ nie nadaje.
    Trzeba antenę na hotbirda przestawić i sprawdzić czy coś odszuka z pakietu C+.
    I dowiedz się u sprzedawcy modułu czy współpracuje z danym modelem TV gdyby nie zadziałał to uzgodnij zwrot.
  • #10 8032953
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    Witam
    Freesat nadaje z Astry 2D, tzn 28,2.
    Cyfra + to Hotbird 13.
    Sprawdź, czy menu telewizora pozwala na oglądanie innych kanałów z innych satelit, możliwe, że ma Freesat i TYLKO Freesat.
    Jeśli po przestawieniu anteny na Hotbird uzyskasz odbiór polskich kanałów FTA, wtedy można zająć się przedmiotowym pytaniem.
  • #11 8037484
    agn_pias
    Poziom 10  
    Ja nie wiem, ale niektórzy chyba myślą że rozumy pozjadali (można być specjalistą w jakimś dziale - normalne, ale żeby tak od razu komuś ubliżać?) ... Zadałam konkretne pytanie i oczekuje konkretnej odpowiedzi... aż taką ciemną masą nie jestem!
    Działa i cyfra i freesat i pewnie kazda inna satelita jaka podłącze... nie rozumiem niektórych - jeżeli piszę że TV ma tuner to tak jest! Chodzi mi o to jaki CAM włożyć w mój telewizor kóry ma wbudowany tuner satelitrarny ? czy tylko taki który jest kodowany w SECA (Mediaguard) czy CAM musi spełniać coś jeszcze żeby dobrze działać na telewizorze z daną kartą?

Z góry dziekuje za konkretne odpowiedzi na moje pytanie.

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

Dziękuje wszystkim za pomoc...

Postanowiłam posłuchać własnego rozumu i kupiłam taki CAM który uważałam za dobry. Włożyłam do TV, odpowiednio skonfigurowałam, wyszukałam programy, wszystko działa jak marzenie :) mogę wyrzucić dekoder peace :)

dziekuje za burzliwą dyskusję i pozdrawiam.
  • #12 8041129
    GKVIDEO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 34
    Zamykam zgodnie z p.10.2 regulaminu powinna to zrobić Koleżanka zakładająca temat.
    Proszę o tym pamiętać na przyszłość!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada telewizor Sony Bravia KDL-37W5810 z wbudowanym slotem CAM i chce korzystać z usługi Cyfra+ bez użycia dekodera. W dyskusji podkreślono, że model ten obsługuje DVB-S/DVB-S2, co oznacza, że teoretycznie może odbierać sygnał satelitarny. Jednakże, niektórzy uczestnicy wskazali, że telewizor nie ma tunerów satelitarnych, co wywołało kontrowersje. Użytkownik poszukiwał informacji na temat kompatybilnych modułów CAM, zwracając uwagę na różnice cenowe i wymagania dotyczące standardu Mediaguard. Ostatecznie, po zakupie odpowiedniego modułu CAM, użytkownik potwierdził, że wszystko działa poprawnie, eliminując potrzebę używania dekodera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA