logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału po podłączeniu trzeciego dekodera do konwertera 8-wyjściowego

koloniemarcin 06 Maj 2010 14:17 2429 2
REKLAMA
  • #1 8042571
    koloniemarcin
    Poziom 2  
    Panowie potrzebuję pomocy.
    Do tej pory miałem konwerter quad i podpięte 2 dekodery
    1.polsat standardowy
    2.cyfrę hd z twardym dyskiem (twin - 2 kanle antenowe)
    wszystko śmigało.
    Problem pojawił się jak chciałem rozdzielić cyfrę spliterem, zmieniłem konwerter na 8 wyjść dokupiłem drugi dekoder cyfry hd z dyskiem i trzeci dekoder podstawowy bez hd też do cyfry.
    W momencie podpięcia kabla do trzeciego dekodera zaczyna się problem z sygnałem tz na dekoderach hd pojawia się czasami komunikat brak sygnału lub działają tylko niektóre kanały, jeżeli jednym z trzech podpiętych do anteny dekoderów jest dekoder polsatu też się wiesza więc nie jest to chyba problem splitera (testuje 2 bezprzewodowy i przewodowy).
    Ciekawostką jest że jak podłączyłem do anteny stary konwerter(quad) też mam problem po podpięciu 3 dekodera nawet jak jest to polsat.
    Dodam jeszcze że wystarczy podłączyć kabel antenowy do 3 dekodera i nawet jeśli nie jest on włączony to i tak zawiesza pozostałe dekodery (brak sygnału sprawdź antenę)O
    Sprawdziłem konfigurację wszystkich dekoderów tz
    -2dekodery zawsze działają z wyjątkiem podpięcia 2 dekoderów hd cyfry wtedy również pojawia się problem
    -3dekodery nigdy nie działają zawsze po kilku-kilkudziesięciu minut zawieszają się wszystkie czasami w menu cyfry można zaobserwować "falowanie sygnały tz 3-4 sek sygnał 4,5 na skali po tym czasie spada do 0 znowu kilka sekund zero i powtórka itd....
    Może ktoś się z tym spotkał ????
  • REKLAMA
  • #2 8042688
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    W takich sytuacjach trudno odnaleźć przyczynę, trzeba stosować zasadę eleminacji.
    Pierwsze co ja bym zrbił to ustawienie anteny, być moze przy montazu/demontazu konwertera zmieniła sie pozycja.
    Jeżeli niezalezni czy to Quad czy Octo jest źle to myslę że konwertery można sobie odpuścić ... no chyba ze zostały one montowane/demontowane przy podłączonym zasilaczu to mogły ulec uszkodzeniu i powodowac takie zachowanie.
    Sprawdziłbym kable połaczenia i czy przypadkiem przy tych podmianach nie zostały gdzies uszkodzone.
    I pozostaje jescze ten nowy tuner ... jak sprawdzać, ja zrobiłbym esty funkcjonowania każdy osobno ( czyli jeden podłączony do instalacji i praca przez kilka godzin i obserwacaja co sie dzieje, a później następny i następny ) może sie okazać że któryś jest uszkodzony i powoduje zakłócenia dla innych tunerów w instalacji.

Dodatkowo na czas testów odłączyłbym spliter i robił testy, a później z podłączonym spliterem.

Z twojego opisu wynika ze raczej nie jest to problem uprawnień na spliterze ( czasami w domech gdzie jest sieć WiFi , moze dochodzić do zakłóceń pracy dla spliteów, ale to objawia sie komunikatem brak uprawnień ... )

To chyba tyle co mi do głowy przychodzi.
  • #3 8043023
    koloniemarcin
    Poziom 2  
    Dzięki Marcin będę próbował, sprawdzę te konwertery bo chyba były montowane przy włączonych zasilaczach....
    Jeszcze raz dzieki
REKLAMA