logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak legalnie uzyskać content do IPTV dla 800 abonentów w Lesku?

bialymurzyn 06 Maj 2010 21:43 3826 10
REKLAMA
  • #1 8044719
    bialymurzyn
    Poziom 2  
    Witam,

Niestety usilnie poszukuje odpowiedzi skąd brać "content" czyli komu trzeba zapłacić za to żeby móc wrzucić w swoją sieć cyfrową TV ściąganą z SAT.

Jestem operatorem który ma 800 abonentów (Lesko i okolice), wszystko kabelkiem. Puszczałem 6 kanałów z satelity w siec żeby przetestować czy wszystko działa - i działa jak należy. Chciałbym rozpocząć komercyjne świadczynie usługi z 40-50 kanałami ale nie wiem gdzie to zarejestrować, z kim rozmawiać i komu płacić ...

Ktoś pomoże?
  • REKLAMA
  • #2 8049922
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Urząd Komunikacji Elektronicznej, patrz tu: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Poszczególne programy negocjujesz indywidualnie z nadawcami.
    Może warto pogadać z PIKE?Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Co masz na myśli pisząc IPTV?
  • REKLAMA
  • #3 8050050
    bialymurzyn
    Poziom 2  
    IPTV - czyli telewizja przesyłana przez sieć opartą o protokół IP. Z tym że ze względów prawnych powinna być odseparowana od ruchu Internetowego tak więc w moim przypadku węduje sobie osobnym VLANem oraz na adresaci IP prywatnej (172.16.0.0/12).

A kolega mi może powiedzieć albo przesłać adresy kontaktowe do Polsatu i TVNu bo nie mogę ich znaleźć na ich stronach. Może być PW

Z gory dzieki!
  • REKLAMA
  • #4 8051613
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Poszukam w poniedziałek - w pracy.
    Wiem co to jest IPTV, tylko myślałem, że chcesz ją pchać przez RF - masakra.
    Ale przy osobnej sieci nie widzę problemów.
    Z wyjątkiem jednego - cena cyfrowej stacji :(.
  • #5 8051703
    bialymurzyn
    Poziom 2  
    W sumie z moich wyliczeń wynika że sama stacja nie jest droższa niż sprzęt cyfrowy do kablówki czyli DVB-C. Wszystko zależy ile chcesz transmitować kanałów i z ilu transponderów. Jeżeli chodzi o VoD i CA to musisz się zastanowić nad tym na ilu użytkowników budujesz system.

Na razie sam sobie koduje kanały na sprzęcie ale jak podpisze wszystkie umowy to kupuje sprzęt dedykowany, mniej więcej znam już cenne sprzętu. IPTV wychodzi taniej moim zdaniem.

Jedyna wada w stosunku do sieci koncentrycznej to cena IP-STB średnio droższy o 20% dla takiego samego wolumenu niż STB do DVB-C ze wsparciem dla H.264. Myśle że ceny jeszcze spadną bo robi się większa konkurencja. Zaletą jest to że taki STB ma sporo większą funkcjonalność niż DVB-C Np. przeglądarka internetowa.

Nie wiem czy można nazwać to wadą ale sieci koncentryczne mogą nadawać TV analogową za którą płacą mniej niż za cyfrową więc Ci klienci którym wystarcza analog to będzie ciężko przekonać. Ale licencja na abonenta dla IPTV czy DVB-C kosztuje tylko samo z tego co słyszałem więc na polu cyfrowej TV pewnie wygram :).

Chyba IPTV to będzie przyszłość TV zresztą jak takie sieci jak Multimedia budują sieci FTTH ze wsparciem tylko dla IPTV i im się chyba bardziej opłaca niż jakiś Eurodocsis i analog to czemu małym ma się nie opłacać :).

Będę ogromnie wdzięczny za te kontakty do Polsatu i TVN-u jak masz do innych to też się na nie pisze :).
  • Pomocny post
    #6 8051783
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Hmm, bo się pogubiłem: masz sieć koncentryczną + WAN?
  • #7 8051844
    bialymurzyn
    Poziom 2  
    Nie nie ma koncentryka.

Zastanawiałem się czy nie budować obok sieci skrętowej dla tych klientów co chcą mieć TV w bloku ale jak sama stacja czołowa CATV/DVB-C analogiczna do IPTV wyszła ciut drożej to cały projekt porzuciłem. Plus zjadły by mnie koszty budowy nowej sieci koncentrycznej a z analoga dużo kasy nie wyciągniesz a wiem że cześć klientów by wzięła analoga zamiast cyfrówki jak by mieli wybór.

Przy IPTV nie będą go mieli bo będą mieli tylko cyfrówkę =)

Przy okazji nie wiesz czy jest możliwość wrzucenia w siec Orange Sport? Czy zarezerwowany tylko dla TP.
  • #8 8138313
    tvcasting3d
    Poziom 12  
    Witam serdecznie,
    Zajmuję się stacjami czołowymi, transmisją, optyką, niestety nie można tobie udostępnić publicznie danych kontaktowych w tym numerów telefonów komórkowych do osób zajmujących się obsługą sieci kablowych od strony nadawców, jak sądzę ( ale mogę się mylić ). Proszę o kontakt mailowy tvcasting3d(at)gmail(dot)com to prześlę Tobie szukane informacje (Polsat/TVN).
    Budowa stacji czołowej to spory wydatek. W większości przypadków umowy z nadawcami wykluczają możliwość retransmisji programów w sieci nawet jeśli jest ona izolowana. Czasami dopuszczają taką możliwość ale potrzebna jest separacja od strony STB. Ciężki temat ze względu na prawa autorskie. Retransmisja cyfrowa bez równoległej transmisji analogowej najczęściej związana jest z podwyższoną opłatą. Są też limity gwarantowane od kilkudziesięciu do kilkuset abonentów.
    Za bardzo nie oszczędzisz na infrastrukturze IP względem HFC ponieważ IPTV będzie podobnie kosztować a nawet więcej jeśli zechcesz zbudować sieć rozległą. W dzisiejszych instalacjach i tu i tam mamy optykę a ta w HFC jest dość tania w przeliczeniu na abonenta. W sieci IPTV trzeba też zaopatrzyć abonenta w IPBOX jaki jest zazwyczaj droższy nawet od HDSTB. Problemem jest też pasmo dla kanałów w ilości 80 i więcej. W instalacjach HFC walczysz z interferencjami itd. w sieci IP z pasmem i uszkodzeniami przełączników jakie mogą blokować ruch. Wiele nawet poważnych stacji czołowych ma kłopoty z interferencjami. Budowa stacji wiąże się z dokładnym jej zaprojektowaniem i wyregulowaniem, nawet do 1dbuV. trzeba posiadać wiedzę i urządzenia pomiarowe oraz diagnostyczne aby sobie z tym wszystkim poradzić. Właściwie do 40 kanałów budowa nie jest kłopotliwa. Kłopoty zaczynają się już powyżej 60 kanałów. Wszystkie elementy stacji w tym optyka muszą być sprawdzone i dopasowane. Pozdrawiam i życzę powodzenia w rozbudowie stacji.
  • REKLAMA
  • #9 8275825
    qwazaar
    Poziom 11  
    Witam,
    stacja czołowa nie jest wcale taka droga. Jeśli dobrze poszukasz integratora, to zrobi Ci "pod klucz" stację poniżej 200000 zł. Możesz też zrobić sam za 20000 - 30000 zł, będzie to jednak amatorka. Wbrew pozorom telefony do tych akurat nadawców są dostępne publicznie: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Niestety nie przydadzą Ci się za bardzo - zarówno Polsat jak i TVN nie podpiszą raczej umowy na IPTV, blokują im to podpisane umowy z nadawcami. Mimo to spróbuj, może szef sekcji dystrybucji kablowej TVN (skądinąd bardzo sympatyczna Pani Monika) otrzymała od przełożonych nowe wytyczne ;)
    Swoją drogą, przy tej ilości posiadanych abonentów zastanów się nad sensem kreowania własnej usługi - może lepiej wziąć czyjąś?

Odpowiadając jeszcze na pytanie o rejestrację i opłaty:
    - obowiązkowi rejestracji w KRRiT podlega sieć kablowa, która ma ponad 250 abonentów, poniżej nikogo to za bardzo nie obchodzi;
    - na każdy "wpuszczony w kabel" kanał musisz mieć podpisaną umowę z nadawcą, część możesz dostać za darmo a za inne będziesz musiał płacić;
    - dodatkowo dogadaj się z organizacjami zbiorowego zarządzania prawami autorskimi;
    - pamiętaj o minimach, przy niektórych kanałach usłyszysz nawet minimum typu 500 czy 1000...
  • #10 8391925
    tvcasting3d
    Poziom 12  
    Witaj serdecznie.
    1.podaj nam jaką masz topologię sieci, jeśli masz parę kanałów może będziesz musiał doinwestować sieć nie tylko od strony zawartości ale i sprzętu
    2.podpisujesz ze wszystkimi dostawcami zawartości oddzielne umowy możesz to zlecić osobie jaka to przechodziła parę razy, podstawa to wybór kanałów jakie będziesz reemitował, potem dopiero szukasz nadawców.
    3.proponuję zrobić już stację na DVB-T + IPTV to pewnie zamknie się kwotą z urządzeniami nadawczymi tak jak koledzy pisali ok 100-200 000 pln w zależności od topologii sieci nadawczej ilości kanałów lub tanio sprzęt powszechnego użytku jakieś PC-ty słowem eksperymenty, mając 800 abonentów nie eksperymentuje się, za dużo można stracić, polecam zostawić to profesjonalistom.
    jeśli chcesz nazwy firm lub bezpośrednich kontaktów to nie mogę pisać tego bo parę razy byłem uwalony przez moderatora za kryptoreklamę firm.
    pytania tvcasting3d(_at_)gmail.com stawiałem parę stacji i służę pomocą optyka , lasery, stacje czołowe IPTV HFC DVB-T/C Analog, nadawcy itp.
    na forum nie podaje telefonów firm ich nazw ani typów urządzeń aby ich nie reklamować
  • #11 8392094
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Dalsze rozmowy poprzez komunikatory.

Podsumowanie tematu

✨ Operator IPTV z Leska poszukuje legalnych źródeł "contentu" do transmisji telewizyjnej dla 800 abonentów. Użytkownicy dyskutują o konieczności negocjacji umów z nadawcami, takimi jak Polsat i TVN, oraz o wymaganiach prawnych dotyczących retransmisji. Wskazują na potrzebę rejestracji w KRRiT dla sieci kablowych z ponad 250 abonentami. Poruszają również kwestie kosztów budowy stacji czołowej oraz różnic między IPTV a tradycyjnymi systemami kablowymi. Użytkownicy sugerują, że IPTV może być tańsze, ale wymaga odpowiedniego sprzętu i infrastruktury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA