logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić telewizję IPTV w sieci lokalnej dla kilkunastu użytkowników?

gavron 18 Sie 2013 11:57 1323 5
REKLAMA
  • #1 12639765
    gavron
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam!

Przeszukałem chyba tyle googla ile znalazłem na swoim internecie :) i nic... tzn nie mam żadnego punktu zaczepienia i szczerze powiem nie wiem od czego zacząć...

mam sieć złożoną z kilkunastu userów... dodatkowo teraz chciałbym wejść w technologię TV i ewentualnie VoIP... Co będzie mi potrzebne i jak się do tego zabrać ?? (narazie bardziej wolałbym wejść w TV)...

ps. od razu dodam żeby nie było głupich komentarzy... tak, mam firmę, wszystko legalnie itp...
  • REKLAMA
  • #2 12639905
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Umowy z nadawcami kosztują. Dla kilkunastu użytkowników kompletnie Ci się to nie opłaca.
    Możesz być redystrybutorem np Jamboxa, ale oni chyba też mają swoje wymagania.
    Twoje switche obsługują IGMP i vlany? Jeśli nie, czeka Cię kolejna inwestycja.

Nie opłaci Ci się to.
    Oczywiście sieć 100% kabel? Nie ma możliwości dawania TV po radiu, chyba że licencjonowaną radiolinię dasz każdemu.
    Internet jak Ci się lekko przytnie - nie zauważysz. W TV od razu skutkuje to pixelozą, zacięciem obrazu, itd.
    Poza tym - bez netu człowiek jakoś daje radę, bez TV nawet nie wiesz jaką burę można zebrać.
  • REKLAMA
  • #3 12639965
    gavron
    Poziom 22  
    no dobra, to widzę że temat upadł :) a do VoIPa mam szanse czy też nie koniecznie??? :)

ps. ja mam odwrotnie bez TV (a w domu szczerze powiem tylko stoi jako mebel) daje rade ale gorzej z netem :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12640718
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Też nie ma większego sensu - jako reseller nie zarobisz dużo, a musisz utrzymywać billingi, etc - dokładnie nie wiem jak to jest.

Jeśli chcesz eksperymentować, możesz wpuścić z naziemnej telewizji multipleksy do IP i potem odtwarzać to na komputerach podpiętych do sieci. Nie jest to legalna forma retransmisji, ale chyba nie powinno być problemów z jej zalegalizowaniem. Dokładnie to nie interesowałem się tematem, przydać się mogą programy VLC, mumudvb i oczywiście googlowanie.
    Tylko co, na komputerach klienci mają oglądać?;)

Imho ze względu na tą papierologię, dla kilku klientów nie będzie się to opłacało. Obiło mi się też o uszy, że bezpłatna retransmisja w przypadku kanałów TVP dotyczy tylko kanałów SD.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12641705
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    IPTV ma sens dopiero przy 1000 userow i wszystko na kablu. Najlepiej swiatlowod.
    Operatorzy maja takie wymagania ze tv leci innym vlanem niz internet i musi leciec po multicascie co jest w zamysle glupie.
    Oczywiscie wszystko musi byc na 1gbit i same kanaly zjedza Ci 300mbit pasma czy ktos oglada czy nie.

PLIX wiem ze cos z IPTV kombinuje wiec moze bedzie mozna wykupic tanio stream od nich.

VOIP poleci spokojnie po radiu. Jako reseller to masz grosze. Jako operator to ciezko powiedziec. Sam sie zastanawiam nad wejsciem tylko nie wiem czy to ma sens.

Wiem ze w uke musisz wniosek zlozyc i dostajesz pule numerow. Nie czy sa platne a jesli sa to ile.
    Serwer asterix potrzeba. Koszt + maszyna i trzeba sie zabezpieczyc przed wlamaniami
  • #6 12645274
    gavron
    Poziom 22  
    dobra, spoko chłopaki.. zostaje przy tym co mam .... czyli sam internet :P :)
REKLAMA