logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki sprzęt muszę kupić, aby stworzyć własny serwer IPTV?

pelermo 28 Mar 2022 07:54 6564 8
REKLAMA
  • #1 19951429
    pelermo
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam chciałbym stworzyc własny serwer iptv żeby puścić polskie kanały strumieniowo przez internet. Jaki sprzęt do tego potrzebuje ? Serwer tylko do prywatnego użytku, dom, rodzina... I oczywiście czy takie udostepnianie jest legalne ?
  • REKLAMA
  • #2 19951468
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Z mojego punktu widzenia, a nie znam się - jest to nie legalne, chyba że uzyskasz zapewne jakaś licencję od KRRiT i reszty nadawców na rozpowszechnianie ich sygnałów.

Co do sprzętu. Tvheadend jako serwer, który zgarnie sygnał, epg i pości po IP do zarejestrowanych userow. Jak złapać tv i tam wepchnąć? Tego nie wiem.
  • REKLAMA
  • #3 19951858
    KOCUREK1970
    Ocena: 5380
    @pelermo
    https://serviio.org/features
    Tylko potrzebujesz 1 wagon pieniędzy na licencje, koncesje i Bóg wie co tam jeszcze by nadawać, potem 2 wagon pieniędzy na opłaty licencyjne za retransmisje programów, i 3 wagon pieniędzy na nieprzewidziane wydatki.
    Oczywiście trzeba by napisać program do obsługi tego wszystkiego, napisać appki, certyfikować je, zakupić odpowiedni sprzęt.

Nie słyszałem, by ktokolwiek w Polsce na potrzeby domowe stworzył taki streaming IPTV - skoro za 100 kilkadziesiąt zł (ceny różne, strzelam) można mieć ofertę dowolnego wręcz opa, kilka jego dekoderów, MR.
  • REKLAMA
  • #4 19952003
    pelermo
    Poziom 14  
    Kolega, kolegi mojego szwagra 😁 ma na smarttv zainstalowaną apke wydawalo mi sie ze jest to iptv i płaci niewielkie pieniądze gosciowi i on mu udostępnia wszystkie polskie kanały. Widziałem tez że jest cos takiego jak VOD ale tam sa same filmy pełnometrażowe. Wątpię żeby ten koleś co to udostepnia miał sprzęt za kilkaset tys zlotych...
  • REKLAMA
  • #6 19952045
    KOCUREK1970
    Ocena: 5380
    @pelermo
    No tak, wszyscy się fajnie potem tłumaczą, jak sprawa się rypnie "nie wiedziałem, że to nielegalne", "nie myślałem, że to nielegalne" - ale płacić oszustowi to mieli świadomość :D
    A punkty C+ czy CP, to istnieją tylko po to, by przepalać kasę właściciela :D
    Tu masz do poczytania prawie 100 stron, tych co nie wiedzieli :D
    https://forum.infor.pl/topic/366859-prosze-o-pomoc-sharing/page-1

Tu kolejne ciekawostki :D
    https://sygnal.org.pl/kategoria/akcje-policji/
  • #8 19952986
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1220
    pelermo napisał:
    Witam chciałbym stworzyc własny serwer iptv żeby puścić polskie kanały strumieniowo przez internet. Jaki sprzęt do tego potrzebuje ? Serwer tylko do prywatnego użytku, dom, rodzina... I oczywiście czy takie udostepnianie jest legalne ?

https://www.dipol.com.pl/oferta-tv-sat-stacje-czolowe-iptv,6530.htm

Testowo to pewnie dałoby się przy pomocy programu VLC i dekodera DVB-T2 na USB.
  • #9 19953057
    pelermo
    Poziom 14  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Myślałem że jest to prostsze do zrobienia no i że legalne :) jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Aby stworzyć własny serwer IPTV do strumieniowego udostępniania polskich kanałów, użytkownicy wskazują na potrzebę zakupu odpowiedniego sprzętu, takiego jak dekoder DVB-T2 oraz oprogramowania, np. Tvheadend lub VLC. Istnieją jednak wątpliwości co do legalności takiego przedsięwzięcia, ponieważ wymaga ono uzyskania licencji od KRRiT i nadawców. Wiele osób zauważa, że w Polsce nie ma powszechnej praktyki tworzenia domowych serwerów IPTV, a dostępne oferty komercyjne są bardziej opłacalne. Użytkownicy podkreślają, że nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności, a korzystanie z nielegalnych źródeł może prowadzić do problemów prawnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA