logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do programowania kart Fun za pomocą programatora PHOENIX?

silver_x 20 Sie 2004 13:14 6649 11
REKLAMA
  • #1 804092
    silver_x
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Jakim programem można zaprogramować nim Funke ?
  • REKLAMA
  • #2 804916
    kacha36
    Poziom 23  
    Ocena: 90
    Witam .
    Nie wiem, czy można Phoenix'em pod COM zaprogramować FUN kartę.
    Ja używam Fun Prom 3 Rm, jest stosunkowo szybki, pod LPT.
    Jeśli masz taką opcję to przełóż zworki na lpt.
    Polecam też Fun Prom 300.
    Strona http://www.funcard.net

:)
  • REKLAMA
  • #3 805116
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    witam zaprogramowac funke PROGRAMATOR PHOENIX nie da się można tylko dopisać klucze
  • #4 806665
    The_Molka
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    Witam, aby zaprogramowac karte Fun musisz miec programator Funprog lub Phoenix/Funprog programowanie odbywa sie poprzez port LPT. oprogramowanie to FUNPROM
  • REKLAMA
  • #5 1168308
    Mafiasz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    OK... a jaki program jest do obsługi phoenixa, tzn. do odczytu i programowania kart innych niż fun?
  • #6 1169819
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    I2C Prog - jest najlepszy. Przy programatorze Funprog moze byc program FunMagic
    A do zwyklej fun - bez kwarcu to wystarczy Funprog za 15zł, albo nawet samemu do złożenia za jakąś 10... Ale Phoenix/Apollo jest "bardziej przyszlosciowy" takze pod funrarri (wlasnie funke z kwarcem)
  • #7 1170169
    Mafiasz
    Poziom 14  
    Ok, a w jaki sposób sprawdzić jaki jest procesor w karcie np. Orginalnej pol***u lub jakiejś innej?
  • REKLAMA
  • #8 1172483
    halif
    Poziom 27  
    Obejrzyj swoja karte - z tego co wiem, orginalnych kart Pol**u nie mozna przeprogramowywac (przynajmniej ja nic o tym nie wiem). Karty mogą być takie:
    lub
    (numerami galaxy sie nie sugeruj, ona tylko mowia o wielkosci eepromu)

albo
    to jest funrarri, ale pewnie masz zwykły plastik.
    Ew. masz karte Cyfry+, ale ta poznasz...

Jezeli masz programator Funprog to włóz Twoja karte do programatora i w ICProg wybierz opcja, aby wykryl układ, lub zczytał zawartosc procesora. To pozwoli ci odkryc jaka masz karte (jezeli jest jej procesor jest zgodny z Atmelami) jak nie to mozesz miec jakiegos PICa, lub jeszcze inszą-inszość... :) Trudno mi powiedzieć
  • #9 1173752
    osa116
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Ja programuję swoją Funkę programem FunMagic
  • #10 1173826
    Mafiasz
    Poziom 14  
    Tak wiem jak rozpoznać Funkę i Funrarii i inne ale chodzi mi o rozpoznanie np. karty polsatu czy też innej chipowej, nie wiem np. telefonicznej... zastanawiam się czy udało by sie coś z takiej zczytać i ewentualnie wgrać na inną...
  • #11 1174728
    halif
    Poziom 27  
    Co do sczytywania to sie nie da. Wszystko co znam ma zabezpieczenie przed odczytem (FUSE bity), ale mozesz skasowac do zera i nagrac od nowa cos tam, jak w necie znajdziesz wsady.... :D

Poza tym nie wiem jaki procesot siedzi w Polsatowskich kartach... zreszta mowiac szczerze to mnie to nie interesowalo.
  • #12 1175607
    cmsydney
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    ja polecam tez funprom do programowania funki, lepiej miec dwa programiy niz jeden, do sciagniecia TU

Podsumowanie tematu

✨ Do programowania kart Fun (Funke) nie można używać programatora PHOENIX pod port COM, ponieważ służy on jedynie do dopisywania kluczy, a nie pełnego programowania. Do programowania kart Fun zalecane są programatory Funprog lub Fun Prom 3 RM, które działają przez port LPT. Oprogramowaniem dedykowanym do tych programatorów jest FUNPROM, a także FunMagic, szczególnie przy programatorze Funprog. Programator PHOENIX/Apollo jest bardziej przyszłościowy i obsługuje również karty Funrarii (z kwarcem). Do rozpoznawania procesora w karcie można użyć programatora Funprog wraz z programem ICProg, który potrafi wykryć układ i odczytać zawartość, jeśli jest to procesor kompatybilny z Atmelami. Karty oryginalne Polsatu i inne chipowe zwykle mają zabezpieczenia przed odczytem (FUSE bity), co uniemożliwia ich skopiowanie, choć można je wymazać i wgrać nowe wsady znalezione w sieci. Do programowania kart Fun bez kwarcu wystarczy prosty Funprog, natomiast do bardziej zaawansowanych kart z kwarcem lepszy jest Phoenix/Apollo. Warto mieć dostęp do kilku programów i programatorów, aby zwiększyć możliwości obsługi różnych typów kart.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA