intercooler napisał: Oczywiście wszystko można, ale zbyt uboga mieszanka (mało gazu a dużo powietrza) to wyższa temperatura spalania a to już krok do...remontu głowicy i głównie mam na myśli gniazda zaworowe i zawory. Gaz który spala się w silniku ma i tak wyższą temperaturę spalania niż benzyna zubażając mieszankę powodujesz jeszcze jej wzrost, podsumowując to co zaoszczędzisz wydasz na remont głowicy, bądź zakup innej. Gazu i tak musi palić około 20% więcej co wynika typu paliwa jakim jest lpg a dokładniej z liczby oktanowej która jest wyższa od benzyny gdzie czasu na spalenie gazu potrzeba więcej niż ma to miejsce przy benzynie.
Da się jednak coś zrobić a więc:
1). Wtryskiwacze najlepiej pojedyńcze do każdego cylindra na krótkich wężykach-dobre są Magic Jet w cenie około 58zł za sztukę. Im lepszy wtryskiwacz tym lepiej i dokładniej dawkuje gaz, spada zużycie gazu wzrasta moc silnika. Oczywiście można założyć listwę Matrix bądź Keihn ale to już wyższa półka.
2) Ważnym elementem są średnice dysz wtryskiwaczy nie mogą być za duże lub za małe, tutaj nie polecam doboru na podstawie tabelek. Zaczynamy od najmniejszej i rozwiercamy co 0,1 mm.( W moim silniku 1,6 mam dysze 1,9) Trzeba jednak zaznaczyć, że dysze ustawiamy do danego ciśnienia gazu. Rozwiercanie dysz i jednoczesna regulacja gazu prowadzi do nikąd. Może okazać się, że program pokazuje, że dusze są za małe-to rozwiercamy, poregulujemy ciśnieniem i okaże się , że wyszły za duże.
2). Ciśnienie gazu im mniejsze tym lepiej, ale do pewnej granicy przy zbyt małym ciśnieniu i wciśnięciu pedału gazu sterownik gazu może przełączać na benzynę. Ciśnienie w granicach 1.1 bar powinno być odpowiednie. Przy niskich ciśnieiach ważny jest reduktor, jeżeli jest zbyt słaby a do tego ma wachania ciśnienia może się okazać, że w/w ciśnienie będzie nieodpowiednie właśnie z opisanych powodów.
3)Mapy gazu-tu nic bym nie zmieniał mają się pokrywać i tyle.
4) Wariator zapłonu-po jego zastosowaniu zwiększa się statyczny kąt wyprzedzenia zapłonu (polecam TAP-01 lub TAP-02 co zależy o typu czujnika położenia wału korbowego) dzięki temu gaz ma "większy czas" by się spalić, dzięki wariatorowi spada zużycie gazu wzrasta moc silnika. Wariator przy pracy na benzynie nie działa gdyż mogłoby to prowadzić do spalania stukowego.
5) Świece polecam jedno elektrodowe firmy NGK i należy zmniejszyć szczelinę między elektrodami o 0,1mm dzięki temu iskra jest "mociejsza" i filtr powietrza oczywiście nowy.
To chyba tyle, ja założyłem Magic Jet (wcześniej Valtek) ustawiłem ciśnienie na 1.06 (silnik 1.6) wszystko zgrałem odpowiednio i spalanie przy delikatnej jeździe spadło w cyklu mieszanym z 10,5l na 8,5l.
Dzięki za rady, chciałem to samo zrobić z wtryskami, zmienić na Magic Jet i skrócić węże. Z tym TAP-01 i 02, jakoś nie mam doświadczenia.
Natomiast zmiejszyć szczelinę na elektrodach, to chyba bym nie robił. Miałem wcześniej Mondeo V6 i po zmniejszeniu szczeliny, zaczęło falować i nieprawidłowo jeździć, raczej wrócę ze szczeliną między elektrodami z powrotem.