logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić wentylator w zasilaczu ATX, gdy fabryczny jest zintegrowany z obudową?

SUSKEE 08 Maj 2010 17:29 1503 4
REKLAMA
  • #1 8051501
    SUSKEE
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, wydaje mi się ze mój zasilacz się przegrzewa, a wina tego leży w zatartym wentylatorku.
    Niedawno z komputera słychać było trzaski, później przeszło, ale komputer zaczął resetować się po obciążeniu go np: grą 3D.
    Po otworzeniu obudowy najbardziej nagrzany jest mostek północny (ale to normalne) i zasilacz. Na dodatek jego wentylator kręci się z trudem.

I teraz pytanie: co robić?
    Rozkręciłem zasilacz, patrze na wentylatorek, a on jest jednym plastikowym elementem! Spodziewałem się ze to bedą łopatki "osadzone na jakimś bolcu.
    Wydawało mi się, ze wystarczy oczyścić ten bolec i nasmarować, ale tam wgl nie ma dostępu przeciez.

I teraz mogę:
    1)albo oczyscic ten wentylator (tylko jak??)
    2)albo wymienic go. I tu jest problem bo nie jestem pewien czy wentylator nie jest integralną cześcia zasilacza (jest on podczepiony od płytki głównej zasilacza tak jak wentylator procesora do płyty głównej), ale nie jestem pewien czy akurat wentylator zasilicza jest "odczepialny", bo jesli nie to musze kupić nowy zasilacz (tylko po co skoro mam sprawny)

jakieś porady? czy da sie wymienić ten wentylator?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8051572
    SUSKEE
    Poziom 10  
    @tronic1
    dzieki, jestem tylko niewiernym idiotą którego nawróciłeś ;D
  • REKLAMA
  • #4 8051585
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1704
    Jak to konkretnie zasilacz?
    Długotrwałe przegrzanie zasilacza doprowadza do szybkiej degradacji elektrolitów i nie tylko, więc założenie, że jest sprawny może być zbyt optymistyczne.
  • #5 8052369
    SUSKEE
    Poziom 10  
    tronic1 napisał:

już wszystko zrobione dzięki temu poradnikowi
    wykorzystałem olej do silników (mobil one) :D
    mam nadzieję ze wszystko bedzię okej

wielkie dzieki i sory za problem Tronic1

SUSKEE
REKLAMA