logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć obudowę zasilacza do czyszczenia wentylatora? Czy oliwić wentylator?

serekkomputerowy 14 Lis 2006 14:55 11882 23
REKLAMA
  • #1 3223395
    serekkomputerowy
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jeszcze mam do Was dwa pytania - widzę, że w zasilaczu wentylator jest bardzo zakurzony więc chcę go wyczyścić i odkręciłem już 2 śrubki na górnej ściance zasilacza, ale tej górnej pokrywy nie da się zdjąć - trzeba by ją wygiąć, ale nie będę przecież wyginać - czy odkręcenie 2 śrubek z dolnej ściany zasilacza i 1 z boku sprawi że jakoś uda mi się zdjąć obudowę zasilacza ???

I drugie pytanie - bo wentylator troszkę także piszczy - czy trzeba koniecznie do tulejki wentylatora w związku z tym dać kropelkę oliwy maszynowej czy może to być także olej roślinny spożywczy ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3223416
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Zasilacze są często skręcane w podwójne C. więc odkręcasz śrubki z dwóch stron zasilacza i powinien się on otworzyć. Zresztą jak odkręcisz jakąś śrubkę więcej to możesz ją z powrotem wkręcić.
    Olej spożywczy nadaje się do celów spożywczych i niczego więcej. Jełczej i robi się klejący. Możesz popsikać WD40.
  • Pomocny post
    #3 3223418
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    pyt1.a nie ma jakiejś ukrytej śrubki pod jaką naklejką
    pyt2.mi się wydaje że lepiej wpuścić kropelkę WD-40
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3223429
    Nowy07
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Rozkręć wszystkie inne śrubki oprócz tych, które mocują wentylator do obudowy. Jedna z nich prawdopodobnie jest pod plombą. Jeżeli jest na gwarancji to nie za bardzo się opłaca w nim grzebać.
    Co do drugiego pytanka, to zależy, czy ośka jest na łożyskach, czy na tzw. ślizgu. Ja osobiście polecam oliwkę maszynową.
    Pozdrawiam.
  • #5 3223508
    serekkomputerowy
    Poziom 10  
    dzieki wielkie wam
  • Pomocny post
    #6 3223730
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    *mondzio* napisał:
    pyt2.mi się wydaje że lepiej wpuścić kropelkę WD-40

Baaaardzo głupia rada. WD-40 powoduje uszkodzenia delikatnych tworzyw sztucznych i jako penetrator ma właściwości żrące. Przy okazji czyszczenia wentylatora proponuje odkurzyć reszte zasilacza. Może być bylejaki, czysty pędzel lub spreżone powietrze. Do smarowania oliwka, tawot (ŁT35) lub najlepiej (sam stosuje) lekki smar sylikonowy lub teflonowy.
  • #7 3223824
    saqul
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Masz całkowitą racje kolego /|\Atari nigdy WD40 - po kilku dniach wentylator stanie się bardzo głośny, tylko oliwki, a poza tym wystarczy poszukać informacji w wyszukiarkach np. na google - to pierwszy link po wpisaniu hasła "czyszczenie wentylatorów"
    http://www.dzikie.net/index.php?art=fan_clean
  • #8 3223847
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    saqul napisał:
    Masz całkowitą racje kolego /|\Atari nigdy WD40 - po kilku dniach wentylator stanie się bardzo głośny, tylko oliwki, a poza tym wystarczy poszukać informacji w wyszukiarkach np. na google - to pierwszy link po wpisaniu hasła "czyszczenie wentylatorów"
    http://www.dzikie.net/index.php?art=fan_clean

W tym linku ktory podales jest napisane ze mozna uzywac WD-40 do smarowania... Podobnie jak w tym http://www.dzikie.net/index.php?art=wyciszanie
    Cytat:
    Osobiście do smarowania polecam preparat WD-40. Nie dość, że nasmaruje, to jeszcze wyczyści i zakonserwuje. Wystarczy zdemontować wentylator z radiatora i porządnie psiknąć WD-40 do środka. Później należy odczekać kilka chwil i podłączyć wiatrak do zasilania, aby się rozruszał i pozbył nadmiaru smaru.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 3223895
    saqul
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Ja to wiem z praktyki (około 40 wentylatorów)
    Logan jak chcesz to używaj WD40, a w niedługim czasie będziesz robił te samą robotę i zmądrzejesz, WD40 można użyć do czyszczenia starego smaru :) niby posiada właściwości podobne do smarowania, ale szybko wyparowuje...
  • #10 3223913
    serekkomputerowy
    Poziom 10  
    ooooo to dobrze że mi napisaliście, żeby nie stosowaC wd40 - ALE W TAKIM RAZIE CO ? Bo oliwy maszynowej to nawet na allegro nie sprzedają więc nie wiadomo gdzie to kupić, może coś innego ?
  • #11 3224001
    MixeRaV
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Możesz użyć oleju silikonowego/wazelinowego w sprayu (widziałem taki w wielu hipermarketach) lub po prostu kropli oleju samochodowego (tego do silnika) jesli nie masz nic innego.
  • #13 3224145
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Po co tyle kłopotu.Ja stosuję olej silnikowy.Przejdź się do garażu i po problemie.Dwie krople oleju zawsze się znajdą.
  • #14 3224337
    pokpok
    Poziom 14  
    Olej samochodowy jest dobry, ale wyłącznie do łożysk kulkowych. Jeszcze lepszy jest smar ŁT4S3. Do łożysk ślizgowych się nie nadaje - trzeba zastosować smar grafitowy. Rozróżnienie łożysk w wentylatorze: zazwyczaj łożysko ślizgowe ma S an końcu. Jeżeli w wentylatorze są łożyska hydrodynamiczne (najnowsze rozwiązania) to stosowanie smarów i olejów mija się z celem - są szczelne.
  • #15 3224579
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    ja stosuje olej wazelinowy i wszytko jest dobrze, żadnych problemów
    wentylki śmigają jak nowe ;D
  • #16 3224926
    /|\Atari
    Poziom 27  
    No i znowu... OLEJ SILNIKOWY TEŻ SIĘ NIE NADA. Proponuje przeprowadzić eksperyment. Wrzuciś jakiś zepsuty wentylator do oleju silnikowego. Plastik spęcznieje i zrobi się porowaty po jakimś miesiącu. Czyli to samo stanie się w gnieździe łożyska lub tulei które najczęściej jest z plastiku. Już widziałem taki wentylator. Ciekawie to wyglądało.

Smar grafitowy to tylko do tulejowych jak już, bo cząsteczki grafitu dostające się do łożysk potrafią sprawić, że zaczną delikatnie szumieć. Zresztą smarem grafitowym to se można siodło w tirze smarować ale nie wentylator.
  • #17 3224979
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Wiesz,ja nie robię eksperymentów tylko smaruję,i to od lat.I działa jak trzeba,cichutko i długo.A ty możesz smarować czym chcesz.
  • Pomocny post
    #18 3225686
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Witam

Nie no. Nie że nakazuje, ależ prosze, smaruj. Nie zagłębiam się też jakim olejem konkretniej smarujesz. Poprostu widziałem skutek. Też od lat bawie się w te rzeczy i jednak dochodze do wniosku, że należałoby profesjonalniej do tego podchodzić. Chociażby wyobraź sobie mine klienta który zapłaciwszy za robocizne zorientował się, czym mu zakonserwowano sprzęt ;). Jak dla mnie to coś w stylu braku opaski ESD przy składaniu komputera (no bo przecież bez to też się złożyło dziesiątki maszyn).
  • #19 3225749
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Olej silnikowy zawiera substancje antykorozyjne które jak wiadomo mają właściwości żrące, na metal ma to dobry wpływ, ale na plastik na pewno nie. A WD-40 wysusza elementy ślizgowe- ponieważ służy do czyszczenia a nie do smarowania długo metrażowego- wystarczy spojrzeć na łańcuch od roweru, na drugi dzień już nie ma śladu po nim.

Do tego polecam jaki kolwiek smar do elementów ślizgowych w płynie lub zwartej konsystencji który nie wyparowywuje, bardzo dobry jest jak tu już kolega wspomniał smar teflonowy.
  • #20 3226039
    serekkomputerowy
    Poziom 10  
    kurcze to olej wazelinowy też nie może być ?
  • REKLAMA
  • #21 3226060
    Michas.glt.pl
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    ja stosuje olej do łańcucha rowerowego :D np. w GoSport bodajże za 5zł taka buteleczka - a wiatraczki chodzą jak marzenie :)
  • #22 3226077
    Błażej
    WD40 - water displacement - "wypieracz" wody. doskonale czyści i usuwa brud. Można go z powodzeniem używać do przemywania miedzy innymi łożysk ślizgowych (nota bene WD powstał na zapotrzebowanie programu lotów kosmicznych). Ma też właściwości smarujące. Jako środka poślizgowego na dłużej użyłbym oleju maszynowego (wrzecionowego). Do kupienia w każdym sklepie metalowym lub narzędziowym (nawet w sklepach ze sprzętem agd bywał jako środek do maszyn do szycia). Lepszy jest olej silikonowy. Smary stałe są trochę za gęste do tego wiatraczka.
    A tak w ogóle, to tulejki są wykonywane z materiału mającego właściwości samosmarujące i jak pojawia się szum, to najczęściej przyczyną jest zużycie takiej tulejki (wytarcie) i wtedy żadne smarowanie nie pomoże.
  • #23 3226088
    serekkomputerowy
    Poziom 10  
    Michas i Błażej wy chyba nie czytaliście powyższych postów skoro radzicie WD40 i olej do łańcucha rowerowego..... :D

To olej wazelinowy może być czy nie ??
  • #24 3226132
    Błażej
    A ty chyba masz problemy ze zrozumieniem...
    WD 40 do przemycia łożyska i usunięcia pozostałości i brudu, a następnie olej maszynowy. wskaż mi, gdzie napisałem o smarze do łańcucha???
    Możesz dać ten olej wazelinowy, byle był dość rzadki.

Podsumowanie tematu

✨ Obudowa zasilacza do czyszczenia wentylatora zwykle jest skręcana śrubami z kilku stron i często zagięta w podwójne "C". Aby zdjąć obudowę, należy odkręcić wszystkie widoczne śrubki, w tym te z górnej, dolnej i bocznej ścianki, zwracając uwagę na ewentualne ukryte śrubki pod plombami lub naklejkami. Nie zaleca się wyginania obudowy, gdyż może to ją uszkodzić. Wentylator w zasilaczu może mieć łożyska ślizgowe lub kulkowe; w przypadku łożysk ślizgowych smarowanie jest konieczne, natomiast łożyska hydrodynamiczne są szczelne i nie wymagają konserwacji. Do smarowania tulejki wentylatora nie należy używać oleju spożywczego ani WD-40 jako środka smarującego, ponieważ olej spożywczy jełczeje i klei, a WD-40 wysusza elementy ślizgowe i może uszkodzić tworzywa sztuczne. WD-40 można natomiast użyć do czyszczenia i usuwania starego smaru. Zalecane są oleje maszynowe (wrzecionowe), oliwka maszynowa, olej silikonowy, lekki smar teflonowy lub wazelinowy o odpowiedniej konsystencji. Olej silnikowy jest dopuszczalny tylko do łożysk kulkowych, ale może uszkodzić plastikowe elementy tulejek. Smar grafitowy jest wskazany wyłącznie do tulej ślizgowych, jednak może powodować szumy w łożyskach. Olej do łańcucha rowerowego jest stosowany przez niektórych użytkowników, ale nie jest zalecany jako optymalne rozwiązanie. W przypadku zużycia tulejki smarowanie nie przyniesie efektu, a wentylator może wymagać wymiany. Do czyszczenia zasilacza oprócz wentylatora warto użyć odkurzacza, pędzla lub sprężonego powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA