Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Candy CBL 85 - pali TRIAKA

poziom1978 08 Maj 2010 20:21 3597 10
  • #1 08 Maj 2010 20:21
    poziom1978
    Poziom 9  

    Mam problem z pralką CANDY CBL 85. Pralka zatrzymała się podczas prania. Po ponownym załączeniu wydaje odgłos terkotania w okolicach programatora lub na płytce. Na płytce drukowanej znalazłem przepalony triak TR1 lub TR1 (upalona nóżka i zamazany napis) symbol Z0107 MA A148. Po wymianie na nowy i włączeniu, natychmiast przepala nowy element i oczywiście terkocze. Zastanawiam się co może być przyczyną. Czy można gdzieś dokupić całą nową płytkę (symbol T110 94V), no chyba, że na to przepięcie może mieć wpływ inny element, tylko jaki. Optycznie wszystko wygląda OK. Proszę o poradę.

    0 10
  • Pomocny post
    #2 08 Maj 2010 20:34
    nares
    Specjalista AGD

    Uszkodzony któryś z elementów osprzętu, sterowany tym triakiem.

    0
  • #3 09 Maj 2010 02:05
    poziom1978
    Poziom 9  

    Ok. Tylko jak sprawdzić za jaki element ten triak odpowiada?

    0
  • Pomocny post
    #4 09 Maj 2010 10:26
    nares
    Specjalista AGD

    poziom1978 napisał:
    Ok. Tylko jak sprawdzić za jaki element ten triak odpowiada?

    Po kabelkach :wink:

    0
  • #5 09 Maj 2010 11:58
    poziom1978
    Poziom 9  

    Czyli jak odłączę uszkodzony podzespół to nie będzie "terkotać"?

    0
  • #6 10 Maj 2010 09:04
    bonzo.Z
    Poziom 12  

    TR 1 steruje silnikiem, sprawdz silnik i okablowanie i dopiero ewentualnie próbuj naprawic moduł.

    0
  • #7 10 Maj 2010 20:10
    poziom1978
    Poziom 9  

    Okazało się, że to całkowicie zwarta pompa odpływowa. Po wymianie pompy i triaka jednak nie startuje (nie świeci lampka początku prania), ale już nic nie pali. Czy zwarcie pompy i przepalenie triaka mogło coś jeszcze uszkodzić, np. warystor ten przy triaku. Jak mogę sprawdzić warystor?
    Dzięki, za wszystkie informacje.

    0
  • #8 11 Maj 2010 01:19
    Tomek1966
    Poziom 10  

    Nie wiem czy będę miał rację, ale uważam, że jeżeli owe terkotanie dochodzi z silnika, to niestety zwarte są przynajmniej dwa uzwojenia wirnika i wirnik jest do przewinięcia. Oczywiście wymiana silnika na inny sprawny także pomoże. Niestety dobrze sprawdzić zwarcie pomiędzy uzwojeniami wirnika można tylko specjalnym urządzeniem. Mierzenie miernikiem nie wiele da. Takie urządzenie ma każdy warsztat, który przewija silniki i z pewnością zrobi to bez kasy jeżeli przyniesie się wirnik wyjęty z silnika. Jeżeli wirnik ma zwarcie to palony może być nie tylko triak, ale i ścieżki na płytce. Wymienione wyżej terkotanie natomiast powstaje na skutek wysadzenia jednej z płytek komutatora. W takim przypadku po przewinięciu uzwojeń komutator w najlepszym razie do przetoczenia. Zrobi to także fachura od silników. Niestety koszt tych wszystkich czynności to 100 do 200 zł. Myślę że lepiej kupić używany ale sprawny silnik do tej pralki. OCZYWIŚCIE TO WSZYSTKO JEST AKTUALNE TYLKO JEŻELI MAM RACJĘ. Ciekawi mnie opinia innych...

    0
  • #9 11 Maj 2010 21:11
    poziom1978
    Poziom 9  

    Witam ponownie
    Opiszę sprawę jeszcze raz od początku, żeby było wszystko jasne. Otóż uszkodzeniu uległ silnik pompy odpływowej, który przy okazji spalił triaka na płytce modułu. Jak się później okazało najprawdopodobniej uszkodzeniu uległ również sam moduł, bo po wymianie silnika i wlutowaniu nowego triaka, pralka nie zaczynała prania (dioda początku prania również się nie zapalała).
    Nabyłem drugi moduł, (używka za 50 zł). Jednak po podpięciu go pralka zaczyna prać, jednak trochę szleje. Po pierwsze przycisk włącz/wyłącz nie działa (pralka zaczyna prać nawet jak jest off). Zapalają się naraz dwie kontrolki (pranie wstępne, oraz konie prania) pralka zaczyna pobierać wodę, ale nie przelewa jej przez proszek tylko przez płyn do płukania. Innym razem zapalała się już tylko pierwsza kontrolka.
    Moim zdaniem są dwie opcje:
    1. Coś się jeszcze spaliło przy zwarciu silnika pompy, (tych spięć było kilka bo wlutowałem 3 nowe triaki zanim doszedłem że to pompa robi zwarcie)
    2. Moduł który kupiłem również jest walnięty.
    3. Proszę o propozycję opcji trzeciej.
    Proszę o radę czy ta zabawa ma sens czy lepiej odrazu iść do Auchana po tego whirlpoola AWO/D3313 za 799 w promocji.
    A może jest ktoś zainteresowany z okolic Sosnowca zajrzeć do tej pralki i rozwiązać problem, oczywiście za rozsądną kasę.

    0
  • #10 12 Maj 2010 10:56
    poziom1978
    Poziom 9  

    Witam ponownie
    Opiszę sprawę jeszcze raz od początku, żeby było wszystko jasne. Pisałem już o tym w watku CBL 85 - pali triaka (ma wrażenie, że tamten wątek umarł śmiercią naturalną).
    Otóż uszkodzeniu uległ silnik pompy odpływowej, który przy okazji spalił triaka na płytce modułu. Jak się później okazało najprawdopodobniej uszkodzeniu uległ również sam moduł, bo po wymianie silnika i wlutowaniu nowego triaka, pralka nie zaczynała prania (dioda początku prania również się nie zapalała).
    Nabyłem drugi moduł, (używka za 50 zł). Jednak po podpięciu go pralka zaczyna prać, jednak trochę szleje. Po pierwsze przycisk włącz/wyłącz nie działa (pralka zaczyna prać nawet jak jest off). Zapalają się naraz dwie kontrolki (pranie wstępne, oraz konie prania) pralka zaczyna pobierać wodę, ale nie przelewa jej przez proszek tylko przez płyn do płukania. Innym razem zapalała się już tylko pierwsza kontrolka.
    Moim zdaniem są dwie opcje:
    1. Coś się jeszcze spaliło przy zwarciu silnika pompy, (tych spięć było kilka bo wlutowałem 3 nowe triaki zanim doszedłem że to pompa robi zwarcie)
    2. Moduł który kupiłem również jest walnięty.
    3. Proszę o propozycję opcji trzeciej.
    Proszę o radę czy ta zabawa ma sens czy lepiej od razu iść do Auchana po tego whirlpoola AWO/D3313 za 799 w promocji.
    A może jest ktoś zainteresowany z okolic Sosnowca zajrzeć do tej pralki i rozwiązać problem, oczywiście za rozsądną kasę.

    0
  • Pomocny post
    #11 13 Maj 2010 20:06
    ww7007
    Poziom 11  

    Moduły do tych pralek są programowane. Jeśli kupiłeś moduł używany to nie wiadomo jaki ma wgrany program. Weź ten moduł spisznr fabryczny i idź do serwisu autoryzowanego. Sprawdzą Ci oprogramowanie i ewentualnie wgrają prawidłowe.

    0