logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E46 323i 2000r silnik 2.5 -biało-szara maź pod korkiem oleju

Magik^^ 09 Maj 2010 04:02 9551 5
REKLAMA
  • #1 8053337
    Magik^^
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!!! Wiem, że już był niejeden temat związany z tym problemem, ale w moim przypadku żaden nic nie mówi o moim problemie. Otóż pojawia mi się na niedogrzanym silniku szara maź pod korkiem oleju, do tego malutkie kropelki wody. Dodam, że była zmieniona chłodnica na nową kilka dni temu, układ odpowietrzony (ogrzewanie działa sprawnie), termostat się otwiera, chłodnica nagrzewa się równomiernie, węże są twarde, ale da się lekko ucisnąć. Chłodnica zmieniona ze względu na to, że stara była dziurawa. Obawiam się, że może być to objaw uszczelki pod głowicą, z tym że nie mam żadnych objawów typu: brak mocy, dym z wydechu, ubywanie wody, olej na bagnecie jak najbardziej prawidłowy, woda w oleju i na odwrót, samochód odpala od pierwszego przekręcenia kluczykiem. Co to może być?? Czy może to być po prostu niedogrzany silnik, częste jeżdżenie na malej ilości paliwa (choć wątpię w związek), może powinien być zmieniony olej (może poprzedni właściciel zresetował komputer bez wymiany oleju). Co to może być?? Jeszcze jedno - jak przyłożę rękę do wydechu, to mam lekko ''zaparowaną dłoń'', może to przez opady i wilgotne powietrze? Proszę pomóżcie!!!
  • REKLAMA
  • #2 8053340
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4422
    Jazda na krótkich odcinkach, niedogrzanym samochodem, normalne.
  • REKLAMA
  • #3 8053353
    jacek0503
    Poziom 21  
    Ocena: 175
    Witam. Proszę jechać (jeżeli Pan chce się upewnić, iż nie jest to uszczelka) do mechanika, który ma specjalny przyrząd do sprawdzania spalin w płynie. Jeżeli ich nie będzie, to wszystko jest super.Proszę nie sugerować się metodami na oko, itp. U mnie wszystko było tak jak u Pana i więcej nawet mazi nie miałem na korku, a uszczelka była pęknięta w 2 miejscach. Życzę, aby wszystko było ok.
    Pozdrawiam. J
  • REKLAMA
  • #4 8054226
    D.J. Slim
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Uszczelka pod głowicą niekoniecznie musi ulec uszkodzeniu (pęknięciu, przepuszczaniu) w stronę kanałów wodnych... jest wiele różnych innych dróg np przedmuch w w kanał olejowy, przedmuch z cylindra na cylinder lub też pęknięcie w kierunku szpilki mocowania głowicy... Podzielam zdanie Pawla wawa... Jazda na krótkich odcinkach, niedogrzany silnik... często też w końcowym tłumiku zbiera się spora ilośc wody... Mam tylko nadzieję że nie masz tego samochodu w gazie, bo nie jest to zdrowe dla silnika podjazdy na krótkich trasach na paliwie LPG, szczególnie dla takich silnikow, co wiązac się może z większymi kosztami ewentualnych pózniejszych napraw głowicy... pozdrawiam..
  • REKLAMA
  • #5 8056032
    Magik^^
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dziękuję Wszystkim za pomoc i odpowiedzi. Niedawno miałem robiony przegląd i spaliny były sprawdzane takim przyrządem, który został włożony w tłumik końcowy (taki jakby pręt), nie wykazało nic złego. Samochód nie jest na gazie, jestem przeciwnikiem. To prawda, jeżdżę ostatnio na krótkich odcinkach, z tym że dzisiaj chciałem sprawdzić zachowanie auta, więc użyłem testu zegarów numer 7, czyli temperatury silnika, osiągnęła ona 99 stopni C. Po odkręceniu korka oleju widoczna była biała maź!!! Po kilku godzinach stania odpaliłem silnik przy 35 stopniach, po czym wracając do domu o dziwo temperatura dochodziła nawet do 99 stopni, nigdy tak nie było, zawsze dochodziło do 98, po czym spadało. Wentylator się załącza, Analogowa wskazówka zegarów nie wychyla się. Czy może to być wina termostatu, który otwiera się dopiero przy 94 stopniach?? Po powrocie do domu, o dziwo, korek oleju suchy!!! Silnik gorący, ale dało się dotknąć górnej obudowy, temperatura pomiędzy 91-99 / 99-94 (zmiana w zależności od pracy wentylatora). Raz jest dobrze, raz źle.
  • #6 8058091
    mir_99
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Tak jak napisał jacek 0503 - pojechać i sprawdzić przyrządem do sprawdzania spalin w płynie. Ten na przeglądzie to nie ten.
REKLAMA