logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak narysować i opisać schemat kinematyczny skrzynki biegów tokarki?

ekhi 09 Maj 2010 15:57 12594 4
REKLAMA
  • #1 8055071
    ekhi
    Poziom 2  
    Witam serdecznie.

Chcialbym Was poprosic na poczatku o pomoc z narysowaniem i opisem dzialania schematu kinematycznego: "Kinematyczny schemat skrzynki biegow tokarki".

Otoz chodzi o to by uzupelnic puste miejsca elementami, ktore mamy odgronie narzucone w poleceniu.(Wszystko na zdjeciu).

Wybralem juz elementy z ksiazki Dobrzanskiego, ale nie jestem pewien czy to te.
    Wiec prosze po pierwsze o sprawdzenie czy sa dobrane poprawnie.(Niektorych nie bylo pod podana nazwa, dlatego nie dam sobie glowy uciac).
    Elementy wyrysowane sa na zdjeciu "kinemat.jpg".

Co do samego opisu dzialania to nie mam zielonego pojecia jak to dziala. Urzadzenie jest zasilane silnikiem elektrycznym, ale co potem sie dzieje, to czarna magia, gdyz polowy tych elementow nie moge znalezc.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 8061355
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Nie mogłeś tego przed wrzuceniem obrócić?

Czemu tam jest podpis wał, oś, cośtam?. Albo wał albo oś. Wiesz czym się to różni?

Elementy chyba w miarę dobrze ale już niewiele pamiętam. Koło pasowe na pewno takie skomplikowane powinno być jak jest tylko na jeden pasek? A z działaniem to masz napęd, idzie to tym paskiem na pierwszy wał. Na tym wale masz trójkę przesuwną do wybierania przełożenia sterowaną jakąś dźwignią. Na dole masz. Na dole masz sprzęgło kłowe sterowane inną dźwignią. Do wrzeciona (?) masz przymocowane coś co wyglądem się też kojarzy z kawałkiem sprzęgła kłowego. Nie specjalnie rozumiem co to sprzęgło ma łączyć skoro jest tam kółko zębate 4 ale nie mam o tokarkach pojęcia. Może ktoś kto ma coś napisze.

Gdzieś w dobrzańskim były poopisywane symbole.
  • REKLAMA
  • #3 8134145
    Kaaaroool16
    Poziom 9  
    mam pytanie odnośnie elementów: nad trójką przesuwną i pod sprzęgłem kłowym.
    Jak te elementy narysować w uproszczeniu?
    Z tekstu zamieszczonego przez poprzednika wnioskuję że są to jakiegoś rodzaju dźwignie ??
  • REKLAMA
  • #4 8134460
    J. Kleban
    Poziom 25  
    Ocena: 190
    Sadze ze te brakujace elementy to dwustronne sprzeglo klowe, zalaczajace wolne lub szybkie obroty wrzeciona, przesuwane dokladnie tak jak "trojka przesuwna" (ref. Taenia Saginata).

Dodano po 10 [minuty]:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Tu masz bardziej rozwiniety uklad , ktory moze ci troszke pomoc. bo tak szczerze mowiac to sam powinienes sie postarac rozumiec ten temat jesli masz sie czegos nauczyc , oraz troche bardziej koncentruj uwage podczas zajec.:-)
  • #5 8135636
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    Regulamin - p.14 i p.16.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
REKLAMA