logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

telefon (linia TPSA) + notebook = rozmowy przez komputer

themos 10 Maj 2010 13:08 2594 10
REKLAMA
  • #1 8058243
    themos
    Poziom 2  
    Witam,

Od jakiegoś czasu mam problem z tel. stacjonarnym i zastanawiam się czy można jakoś skonfigurować komputer:

1) do wejście modemowego w notebooku podpinam zwykły kabel TPSA odpięty od telefonu stacjonarnego
    2) przed wyjścia słuchawkowe lub bluetooth podłączam słuchawkę z mikrofonem
    3) przy wykorzystaniu jakiegoś oprogramowania dzwonie z komputera

Jest to możliwe do zrealizowania ?

Dodam, że Skype, Tlen itp tematy odpadają... Chodzi o zastąpienie telefonu stacjonarnego komputerem, przy wykorzystaniu tej samej linii.

Szukałem jakichś informacji na forum, ale nic konkretnego nie udało mi się znaleźć.
  • REKLAMA
  • #2 8058292
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Sam sobie odpowiedziałeś. Wejście modemowe obsługuje internetowy protokół transmisji - czyli to co odpada: Skype, Tlen:D
    Zbudować interfejs do obsługi telefonicznej sygnalizacji liniowej z wyjścia modemowego pewnie jest możliwe - ale sensu ekonomicznego w tym nie widzę:D
  • #3 8058304
    themos
    Poziom 2  
    chodzi bardziej o oszczędność miejsca niż o względy czysto ekonomiczne
  • REKLAMA
  • #4 8061905
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Eee tam:D Chcesz po prostu zrobić aparat telefoniczny podłączany do komputera. Aparat można dostać za 10 zł. Po co mieszać w to komputer?
  • REKLAMA
  • #5 8063312
    tomarow
    Poziom 10  
    skype tez moze byc dobre. tylko ze nikt do ciebie nie zadzwoni wtedy chyba...
  • #6 8067708
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    tomarow napisał:
    skype tez moze byc dobre. tylko ze nikt do ciebie nie zadzwoni wtedy chyba...

A dlaczego nie? Można. Trzeba kamerkę, słuchawki z mikrofonem (i kasę chyba też) i gadaj.
  • #7 8067718
    tomarow
    Poziom 10  
    no mozna.. ale czy ktos np z domowego do ciebie na skypa zadzwoni? jak masz np nr 369 99 99 to zadzwonia pod ten nr? bo moim zdaniem nie...
  • REKLAMA
  • #8 8068995
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6489
    Na Skype da się dzwonić ze stacjonarnego ale trzeba sobie wykupić numer w Skype...

Co do zasadniczej części pytania - kiedyś były popularne "Voice Modemy" do których dało się podłączyć słuchawki z mikrofonem i przy użyciu systemowego dialera (w Win9x był takowy) wybierało się numer i rozmawiało przez te słuchawki z mikrofonem.
  • #9 8069612
    themos
    Poziom 2  
    Wreszcie jakaś konkretna odpowiedź :)

Czyli rozumiem, żeby coś podobnego zrobić wykorzystując tylko modem w notebooku i wejścia słuchawkowe i mikrofonu pojawia się problem przede wszystkim oprogramowania, którego darmowego pewnie nie ma... ?
  • #10 8069834
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Pomieszanie dwóch różnych tematów.
    Albo rozmawiamy analogowo przez aktywną linię telefoniczną - podłączając interfejs Bóg wie jaki - aby w końcu na wyjściu produkował właściwą sygnalizację albo przez internet. W drugim przypadku oczywiście konieczny jest jakikolwiek do niego dostęp. Skoro rozmawiamy o linii telefonicznej to rozumiem, że chodzi o dostęp wdzwaniany. Jeżeli tak, to dostępna max prędkość transmisji to 56kbps a przy tej prędkości przesyłanie głosu online uważam za nieporozumienie:D
  • #11 8069905
    themos
    Poziom 2  
    Oczywiście chodzi mi o rozmowy analogowe. Nie interesują mnie rozmowy przez internet. Chodzi mi o zwykłe podpięcie kabla do notebooka i korzystanie ze słuchawek podpiętych do kompa. Dzwonienie na numery wewnętrzne w firmie, odbieranie rozmów zew. i wew. Chodzi mi o zwykłe działanie na linii TP, gdzie posiadam już swój numer.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się, czy można skonfigurować komputer do korzystania z linii telefonicznej TPSA, podłączając kabel telefoniczny do modemu w notebooku oraz słuchawki z mikrofonem. W odpowiedziach podkreślono, że standardowe oprogramowanie, takie jak Skype, nie jest odpowiednie, a stworzenie interfejsu do obsługi sygnalizacji telefonicznej z modemu może być skomplikowane i nieopłacalne. Wspomniano o możliwości użycia "Voice Modemów", które pozwalały na dzwonienie przez komputer, ale wymagałyby odpowiedniego oprogramowania. Użytkownik wyraźnie zaznaczył, że interesują go tylko rozmowy analogowe, a nie przez internet.
REKLAMA