logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer 5620Z – matryca wyświetla 1/3 obrazu, reszta rozmazana mimo wymiany taśmy

marekchyla1994 10 Maj 2010 14:14 2146 7
REKLAMA
  • #1 8058428
    marekchyla1994

Poziom 19  
    Ocena: 55
    Sprawa jest taka wyświetla mi się tylko 1/3 obrazu matrycy normalnie reszta obrazu jest jakby rozmazane kolory przeciągniente w dół w jednej lini.Wymieniłem już taśmę łączącą płytę główną z matrycą,żadnych efektów,miałem przy okazji starego acera z pasującym wejściem na matryce ,wyświetla się całość tylko matryca jest niewymiarowa do obudowy.Co może być w starej matrycy?
    Konto firmowe:
    Marek Chyła
    brak adresu, Grudziądz, 86-300
  • REKLAMA
  • #2 8058559
    nigard
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Jeżeli masz starą matrycę to sprawdź na niej czy, działa. Jeżeli nadal ten problem występuje, to jest problem karty graficznej. Jeżeli zadziała, jedynie w takich wypadkach wymiana matrycy. Są firmy które naprawiają matrycę, ale może się okazać, że zapłacisz tyle samo za nową.
  • REKLAMA
  • #4 8058766
    nigard
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    A poruszaj matrycą podczas działania. Uszkodzone łącza w matrycy, między ekranem a elektroniką matrycy. Raz to przerabiałem. Proponuję wymianę matrycy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 8060298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8061208
    marekchyla1994

Poziom 19  
    dokupiłem już do niego nową taśmę ,kamerkę ,obudowe (bo stara jest uszkodzna przy zawiasie) itp ulepszenia i nie wiem czy warto więcej w niego inwestować ,nie jest najlepszy laptop 1gb ram
    Konto firmowe:
    Marek Chyła
    brak adresu, Grudziądz, 86-300
  • #8 8061271
    smoq35
    Poziom 29  
    To może kup do niego matrycę z małą wadą, np lekkim przebarwieniem - obraz będzie OK, a takie matryce widziałem już za ok 60 zł. To jest matryca WXGA, więc chyba najbardziej popularny typ.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z matrycą w laptopie Acer 5620Z, gdzie tylko 1/3 obrazu jest wyświetlana poprawnie, a reszta jest rozmazana. Po wymianie taśmy łączącej płytę główną z matrycą problem nie ustąpił. Użytkownik sprawdził starą matrycę, która działa normalnie, ale na oryginalnej matrycy pojawiają się kolorowe pionowe paski. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonych łączach matrycy lub karcie graficznej. Proponują również zakup matrycy z drobną wadą, co może być tańszą alternatywą. Użytkownik rozważa dalsze inwestycje w laptopa, który ma ograniczone możliwości (1GB RAM) i nie jest wart dużych nakładów finansowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA