logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Silnik kompresora buczy i blokuje się - co sprawdzić? Kondensator wymieniony

marrrecki 10 May 2010 16:49 20470 12
ADVERTISEMENT
  • #1 8059020
    marrrecki
    Level 11  
    Witam,
    mam kompresor, który ostatnio przestał działać.
    Sprawa jest o tyle dziwna, że po włączeniu zasilania silnik buczy, wałek w środku się trochę przesunie i się blokuje. Nie chce w ogóle zrobić pełnego obrotu. Co może być przyczyną? Dodam, że myślałem, że może wina leży po stronie kondensatora, ale sprawdzałem 3 wersje: 15, 20 i 35uF i na żadnym nie ruszył.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 8059143
    krzysiek7
    Moderator of Electricians group
    Help: 678
    Rate: 1941
    Jak Ci radzić jak nie napisałeś jaki to kompresor, podaj jakieś dane, wrzuć zdjęcie. Na chwilę obecną mogę podejrzewać, że silnik jest uszkodzony.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 8059869
    marrrecki
    Level 11  
    Brak jakichkolwiek danych. Tablica z danymi silnika wsiąkła.
    A kompresor standardowy - duża butla, silnik i pompa stanowią całość. Silnik blokuje się w momencie, w którym pompa powinna wtłoczyć powietrze do butli. Kręcąc wirnikiem ręcznie czuć opór w tym samym momencie co staje silnik. Zdjąłem z silnika łopatki (coś ala wiatrak) i wiertarką spróbowałem zakręcić wirnikiem - bez żadnego problemu się to udało. A silnik jak stał tak stoi. Po podłączeniu do prądu próbowałem ręcznie pomóc mu się przekręcić, ale też bez skutku.
  • ADVERTISEMENT
  • #4 8060662
    Anonymous
    Anonymous  
  • #5 8060689
    12robert12
    Level 29  
    Help: 134
    Rate: 179
    Kompresor tłokowy? Zawsze w momencie sprężania jest opór.

Sprawdź czy jak kręcisz ręcznie wałem kompresora to rośnie ciśnienie na manometrze.

Silnik jednofazowy, sprawdź miernikiem czy uzwojenia nie są uszkodzone (sa 2 uzwojenia) i czy są prawidłowo podłączone.

kondensator musi być orginalny, tzn. o odpowiedniej pojemności.

Zrób zdjęcie tabliczki.

zgadza się, mogą być nie tyle łożyska co dekiel silnika lub wał uszkodzony i przyciąga wirnik do stojana, ale tu jak pisze autor silnik się obraca i staje zawsze w tym samym miejscu (w momencie sprężania) - co raczej sugeruje uszkodzenie silnika jednofazowego.
    Aby się upewnić należy ściągnąć pasek klinowy i sprawdzić czy są luzy na wale silnika.
  • ADVERTISEMENT
  • #6 8060751
    luke-z
    Level 16  
    Help: 5
    Rate: 46
    Kolego, niektóre kompresory tłokowe mają zawór upustowy, zrzucający powietrze z nad tłoków, co ma ułatwic rozruch silnika elektr.
    Ale przyczyn może być dużo, np. padły łożyska na silniku, przycierają się tłoki i cylindry.
    Jeśli element napędzany jest paskami klinowymi, zdejmij je i spr. czy opór daje silnik czy element sprężający.
    Nie rozbieraj silnika jak radzi kolega, bo może być to niepotrzebne, a tylko narobisz sobie roboty.
  • #7 8061072
    Anonymous
    Anonymous  
  • #8 8061724
    marrrecki
    Level 11  
    Ten model nie korzysta z paska napędowego.
    Zdjąłem stojan wraz z całymi zwojami. W obudowie został Wałek - nie chciałem go wyciągać, bo żeby siędo niego dostać trzeba odkręcić tylną obudowę, po odkręceniu której wylałby się olej z pompy.
    Po zdjęciu uzwojeń i stojana wał chodzi bez żadnych oporów nawet w momencie wtłaczania powietrza. Sprawdziłem łożysko - trochę grzechocze, ale nie stawia żadnych oporów.
    Podłączyłem znów wiertarkę do wału i zbiornik nabrał powietrza.

Nie mam żadnej tabliczki z danymi silnika - wsiąkła w akcji.
    Oryginalny kondensator trafił szlag i zastąpiłem go nowym. Niestety stary był tak stary, że zniknęły z niego prawie wszystkie napisy i ciężko było ustalić jego pojemność. Po dokładnym przyjrzeniu się pozostałym literkom wyglądało na to, że miał 15uF i na taki też wymieniłem. Ponieważ silnik dalej nie odpalał zwiększyłem wartości na 20uF i 35uF, ale to też nic nie dało.
  • #9 8061740
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Help: 1140
    Rate: 4789
    Na pierwszy rzut oka widać, że nie miałeś do czynienia z takimi sprawami. Zanim narobisz więcej bigosu, to czym prędzej zawołaj kumatego człowieka, aby to naprawił. Bo eksperymentując, to rozbierzesz wszystko tak, że potem już nikt tego nie poskłada.
  • #10 8061788
    marrrecki
    Level 11  
    Do czynienia miałem, ale nigdy nie na zaawansowanym(?) poziomie (mam wykształcenie elektroniczne - teoretyczne).
    Silnik jest poskładany.
  • #11 8061888
    sp3ots
    Level 38  
    Help: 523
    Rate: 673
    Witam !
    Szanowny Panie Marrrecki, załącz zdjęcie.
    Zdjęcie pokaże jaki to silnik.
    Pozdrawiam. Stefan
  • #12 8061898
    JacekEPS
    Level 14  
    Help: 7
    Rate: 13
    Witam

Stawiam na upalone uzwojenia w silniku
    Sprawdź tak jak sugerował kolega -12robert12- uzwojenia miernikiem
  • #13 8063495
    12robert12
    Level 29  
    Help: 134
    Rate: 179
    Kolego,

Czyli piszesz że był wymieniany kondensator! możliwe że zły założyłeś, lub źle podłączyłeś - to jest ważne.

Czy na dekielku od puszki zaciskowej (na odwrocie) masz narysowane jak podłączyć kondensator.
    Jesteś pewny że jest wszystko dobrze połaczone?

Zdanie zaczyna się dużą literą, a kończy kropką. Proszę poprawić. [retrofood]

Topic summary

✨ Użytkownik zgłasza problem z kompresorem, który po włączeniu zasilania buczy, a silnik blokuje się, nie wykonując pełnego obrotu. Wymieniono kondensator, ale to nie rozwiązało problemu. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie łożysk, uzwojeń silnika oraz ewentualnych uszkodzeń mechanicznych. Wskazują na możliwość, że silnik jednofazowy ma uszkodzone uzwojenia lub że wirnik klinuje się o stojan. Zwracają uwagę na konieczność sprawdzenia poprawności podłączenia kondensatora oraz stanu technicznego silnika i pompy. Użytkownik potwierdza, że silnik działał poprawnie przed awarią, a po demontażu nie stwierdzono oporów w wałku.
AI summary based on the discussion. May contain errors.
ADVERTISEMENT