logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Blaupunkt GTA 460 - trzaski i buczenie po podłączeniu głośnika

Mr_Z 10 Maj 2010 20:05 1519 1
REKLAMA
  • #1 8059900
    Mr_Z
    Poziom 12  
    Ocena: 43
    witam
    coś stało mi sie ze wzmacniaczem, wczoraj jeden głośnik mi nie grał za bardzo w moim Del Soli z tyłu no to postanowiłem sprawdzić co sie dzieje, z pośpiechu sprawdzałem i podłączałem to przy włączonym radiu aż w pewnym momencie jak przykręcałem głośnik do mocowania co trzyma głośnik usłyszałem głośny trzask, skrzypienie i buczenie w głośnikach... i tak już zostało... i po załączeniu radia słychać takie właśnie trzaski, szumienie, strzelanie, a przy wyłączeniu też przez chwile jeszcze strzela (tylko głośniej) tak jakby było przebicie i przestaje.
    dodam że żadnego bezpiecznika mi nie wywaliło, ani w radiu, ani we wzmaku, ani na kablu co jest pociągnięty od aku do wzmaka, ani żadnego innego w aucie.

odpiąłem wzmaka, podpiąłem normalnie głośniki tyle że pod samo radio i gra tak jak powinno - przynajmniej tak mi sie wydaje bo nie ma tych objawów co wyżej.

może ktoś się zna bardziej na tym niż ja wiec byłbym wdzięczny za rade jak sie z tym problemem uporać? czy w ogóle da sie to naprawić czy nie?

wzmacniacz blaupunkta gta 460.

dodam jeszcze że wzmacniacz działa, wszystkie kanały działają tylko jak się właśnie podepnie się się głośniki do niego to słychać trzaski, strzelanie, etc, więc raczej chyba nie jest spalony, może jakiś podzespół się skopcił w środku czy coś? ja juz sam nie wiem ;(

z góry dziękuje za odpowiedzi
    pozdrawiam
    Mr_Z
  • REKLAMA
  • #2 8211610
    FidosJG
    Poziom 11  
    Na początek daj zdjęcia środka wzmacniacza. I powiedz jakie jest twoje doświadczenie z elektroniką. Jeżeli mierne oddaj go do wykwalifikowanej naprawy.

Możliwe, że gdy wkładałeś kabelek nastąpiło zwarcie między biegunami i spaliłeś końcówki mocy.
REKLAMA