logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka laserowa, do 700zł mono lub 900zł kolor, co kupić?

joy_pl 10 Maj 2010 20:19 3944 22
REKLAMA
  • #1 8059980
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    Witam

Sytuacja przedstawia się tak obecnie posiadam „KONICA MINOLTA PagePro 1300W” i jestem z niej zadowolony, lecz zostało mi 8% tonera w kasecie (kaseta 6k stron) nowy toner kosztuje ok. 550pln(oryginał 6k.), więc pomyślałem by może wymienić ja na nowy, lepszy model.
    Tyle w kwestii przydługiego wstępu, teraz moje wymagania:
    - drukarka laserowa monochromatyczna lub kolorowa;
    - raczej nowa;
    - rozdzielczość minimum 1200x1200;
    - w miarę tania eksploatacja (kupuje raczej oryginalne tusze/tonery);
    - cena do ok. 700pln monochromatyczna lub do ok. 900pln kolorowa;
    - HP nie tknę kijem, więc odpada w przedbiegach;
    - żeby nie była tylko na LPT;
    - A4

Moje typy to:
    Mono: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - Lexmark E260 Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - Brother HL-5240L (obecnie ta mi najbardziej odpowiada) Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - Epson AcuLaser M2000DN

Kolor: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - Lexmark LaserColor C540N Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - Epson AcuLaser C1100N

Sprawa nie jest aż tak paląca, więc cenę można naciągnąć, jeżeli jakiś model był by tego warty.
    Teraz pytania czy warto dokładać 200 - 300 pln (w stosunku do monochromatycznej) na drukarkę kolorową, jak wyglądają koszta eksploatacji takiej drukarki przy częstszym druku w czerni?

Jakieś typy, sugestie, propozycje, cokolwiek?
  • REKLAMA
  • #2 8060580
    oollekk
    Poziom 1  
    Witam.

Jako że w tej branż siedzę już trochę, jestem w stanie Ci polecić właśnie tego Brothera.
    Koszty eksploatacji stosunkowo niezłe.

Jeżeli miałbym wybierać między drukarkami mono a kolor...hmmm...
    Zależy do czego miała by Ci ona służyć. Jeżeli w 90% były by to wydruki mono to nie ma sensu ładować kasy w kolor (niby sporej różnicy cenowo nie ma ale po co mają Ci się marnować proszki gdyby miały być nie używane).
    Jeżeli zależy Ci na kolorowym wydruku - polecam Lexmarka!!!
    Super urządzenie z obsługą sieci.

Wg mnie brałbym mono Brothera, jak będziesz miał jakieś konkretne pytania to dawaj śmiało;)
  • #3 8061765
    austin007
    Poziom 17  
    Ocena: 271
    Podłączę się do pytania o kolorową drukarkę laserową. Mam czarno-białą. Szukam do okazjonalnych wydruków grafiki/foto kolorowego lasera. Od zawsze hołduję bez zawodu marce HP w druku laserowym. Ogromne doświadczenie, popularność, niezawodność. Zastanawia mnie właśnie, że proponujesz Lexmarka, który z moich doświadczeń pozalaserowych kojarzy się z sprzętem jednorazowym. SPojrzałem jednak na uzywane Lexmark C510 za nieco ponad 300PLN brutto. Czy warto nowe/ używane. Może coś taniego, sensownego HP?
  • REKLAMA
  • #4 8061815
    JOLLY
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Mamy w firmie Epsona AcuLaser C1100N. Jeśli chodzi o jakość wydruku to jak najbardziej jest ok, ale nic poza tym, wolna strasznie, bo co chwila się kalibruje i proszki drogie, dlatego teraz stoi i się kurzy, a za nią pracują samsungi CLP-315 z chipami, bardzo ładne wydruki i dużo ekonomiczniejsze. Co do HP, tylko nie 1600, od tego modelu z daleka proszę, totalnie nieudany.
  • #5 8061984
    joy_pl
    :arrow: JOLLY, a jeśli chodzi o tego Epsona i Samsunga, jeśli ustawi się druk w czerni (w ogóle czy jest taka możliwość?) to czy zużywają się wszystkie kolory czy tylko czarny?
  • #6 8062181
    JOLLY
    Poziom 15  
    Co do epsona, to się nie wypowiem, bo takiej opcji nie testowałem, a teraz brak proszków, żeby wydrukować. Samsunga mam pod ręką i ma opcje takie jak: Tryb koloru: kolor, skala szarości, poza tym korekta koloru jako suwaki od 0 do 100 i w opcjach zaawansowanych: drukuj cały tekst w czerni. Więc myślę, że dużo byś zaoszczędził na kolorach. Poza tym, jeśli zdecydujesz się na chip, to będzie drukować aż do fizycznego zużycia toneru, więc nawet jak preferujesz oryginały to się opłaca. Minus taki, że trzeba lutować, więc tracisz gwarancję. Chyba, że w razie problemów odlutujesz tak ładnie, że nie będzie widać :)

Dodam jeszcze, że ostatnio sypałem proszek do CLP-315, sypanie bajka, zdejmujesz osłone, sypiesz, zamykasz, nic więcej. Działa pięknie. Tylko trzeba dobrego proszka i nie od CLP-310.
  • #7 8062324
    _bolek_
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    J bym się zastanowił czy się opłaca. Polecam KYOCERA-FS-1300D jest w promocji do połowy maja i kosztuje ok 600zł brutto, w standardzie duplex i bardzo wydajne tonery, szybka do tego :P do tego do KYOCERY nie potrzeba LPT, wspiera wszystkie emulacja od PCL 5e/6 do PS3 i inne wiec nie ma żadnego problemu, toner ma 7200 stron przy 6% zadruku a bęben wystarcza na 100 tys. stron druku ciągłego do tego jest to gwarantowane minimum jakie zrobisz na bębnie, który jest osobno z tonerem. więcej masz na stronie Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany a żeby nie przepłacać za siec to możesz sobie kupić serwer druku edimax za 100zl i działa bezbłędnie.

jeśli nie wierzysz w to co mowie to sprawdź siebie w chip i numeru 4/2010 PC WORLD masz testy

jak nie masz dilera KYOCERY w okolicy to polecamAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

co do opłacalności drukarek kolorowych to powiem ze przy samym drukowaniu w czerni a mało w kolorze mimo to się nie opłaca :)
  • #8 8062654
    heynow
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    joy_pl
    A czemu nie chcesz próbować zasypać tonerem swojej obecnej KM ? Toner + chip na alledrogo to koszt rzędu 30 PLN, instrukcje regeneracji są w internecie. Wskaźnik ilości tonera w tych drukarkach nieco oszukuje. Ja w swojej KM 1350 miałem 3% i zdecydowałem się na regenerację i tonera było jeszcze sporo, licznik stron wskazywał ~1300 stron (to było na tonerze startowym).
  • REKLAMA
  • #9 8062933
    joy_pl
    Np. do termotransferu wydruk musi być idealny, a po doświadczeniach z atramentowymi zamiennikami i napełnianiem wole kupować oryginały...

Jeszcze, co do druku w kolorze, obecnie drukuje atramentówką Epsona (DX6000) no i tusz na niewiele starcza, więc się ograniczam. Gdybym kupił laserową do druku w kolorze wtedy pewnie więcej bym drukował w kolorze, ale jednak zawsze w czerni (tekst) drukuje się więcej...

Ps. te 8% starczy prawdopodobnie na jakieś 2-3 miesiące, więc mam jeszcze trochę czasu na zastanowienie...
  • #10 8063450
    mikstu2
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    Kiedyś (lata 90-te) obeznani w tematyce ludzie podpowiadali mi, że gdy drukuje się najwięcej w mono, ale trzeba też kilka lub kilkanaście stron w kolorze, to najbardziej sensowne (najtańsze) jest stosowanie dwóch drukarek, czarno-białej i kolorowej. Nie wiem na ile to się teraz zmieniło, ale jak widzę, wciąż wydruk w kolorze jest dużo droższy.
  • #11 8063550
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Spójrz na ofertę Kyocera FS-1300, jest w fajnej promocji...solidna...praktycznie bezawaryjna, warto kupić :)za tą cenę.

Pozdrawiam
  • #12 8064305
    silkon
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Cześć, a propo drukarek, termotransferu ( takie hasło padło po drodze )
    i polecanej Kyocery. Nie wiem jak ten polecany model, ale próbowałem
    kiedyś zrobić termotransfery z wydruków Kyocery ( wprawdzie z innego modelu )
    - kompletna klapa. O ile z HP robię bez problemu, nawet do gęstego smd, to z Kyocery się nie udało. Jak mi później wytłumaczył serwisant - Kyocera ma toner o innych parametrach niż HP ( temperatura ) co wyklucza jego wykorzystanie do tych celów. Jeżeli byś brał ja pod uwagę - chyba warto się upewnić, czy się do tego nadaje.

Przy okazji zapytam, bo też czeka mnie za jakiś czas zmiana drukarki, czy ktoś ma może doświadczenia z termotransferem z Canona ? Kiedyś był taki ciekawy model
    ( kolor + sieć ) w przystępnej cenia, ale nikt mi nie potrafił potwierdzić termotransferu.

Pozdrawiam
  • #13 8064703
    JOLLY
    Poziom 15  
    Co do termotransferu to sam dam znać niedługo jak się sytuacja na samsungu przedstawia + warstwa opisowa z żółtego tonera, myślę że będzie wyglądać ciekawie.
  • #14 8066169
    joy_pl
    JOLLY a testowałeś może termotransfer na epson'ie?
  • #15 8066338
    JOLLY
    Poziom 15  
    Nie, niestety nie miałem takiej okazji. Epson nie chodzi nam już spory czas, po prostu nie opłaca się do niego kupować tonera.
  • REKLAMA
  • #16 8066554
    joy_pl
    A z zamiennikami nic nie próbowaliście? Bo widzę, że ten Epson ma dużo większą pojemność tonerów niż Samsung, a komplet zamienników do Epsona kosztuje ok. 100pln.
  • #17 8074346
    JOLLY
    Poziom 15  
    Przyznam, że nie, ale wtedy jeszcze zamienników nie było, a potem były kupione te samsungi i już nikt się nią nie interesował. Ale skoro piszesz, że są, to całkiem możliwe, że ją z powrotem uruchomię. Jeszcze jedna kolorowa też się przyda. W poniedziałek będę w firmie, to zajrzę do niej, czego tam jej potrzeba i być może zamówię proszki.

A gdzie znalazłeś tak tanio proszki do niego? Patrzyłem teraz na agawie, to za jeden proszek na chcą ponad 100 netto + chip na 4000 stron ponad 30 netto. Jedynie czarny trochę tańszy.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #18 8074420
    joy_pl
    Na allegro Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany (to jest link do wyszukiwarki, zawsze aktywny)
  • #19 8075109
    JOLLY
    Poziom 15  
    Obawiam się, że to jest za sztukę, nie za cały komplet. Ale i tak sporo taniej porównując z oryginałami. Komplet zamienników jest za 320, a oryginał czarny niecałe 300.
  • #20 8084700
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Cytat:
    Np. do termotransferu wydruk musi być idealny, a po doświadczeniach z atramentowymi zamiennikami i napełnianiem wole kupować oryginały...

W takim układzie to chyba opłaci ci się olać problematyczny termotransfer tworzący takie problemy i przejść na fotochem do którego nie potrzeba super jakości wydruku na cudownym papierze tylko zwykła kartka i zwykły wydruk czymkolwiek. Co do epsonów to zdecydowanie nie polecam tego badziewia. Sprzęt z punktu widzenia jakości wydruku nie najgorszy ale sposób działania chipów jest z grubsza taki że jak skończy się którykolwiek kolor to pojawia się komunikat że nie można drukować :D
  • #21 8084947
    joy_pl
    KJ napisał:
    Cytat:
    W takim układzie to chyba opłaci ci się olać problematyczny termotransfer tworzący takie problemy i przejść na fotochem do którego nie potrzeba super jakości wydruku na cudownym papierze tylko zwykła kartka i zwykły wydruk czymkolwiek.
    Do tego to jeszcze wybitniejszych form druku i „klisz” potrzeba, nie wspominając o innych kosztach, sory, ale za takie rady to ja dziękuje...
    KJ napisał:
    Co do epsonów to zdecydowanie nie polecam tego badziewia. Sprzęt z punktu widzenia jakości wydruku nie najgorszy ale sposób działania chipów jest z grubsza taki że jak skończy się którykolwiek kolor to pojawia się komunikat że nie można drukować :D
    To fakt ale oryginały są stosunkowo tanie.
  • #22 8085345
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Nie potrzeba żadnych wybitniejszych form druku niż drukarka atramentowa - przez lata robiłem z takich "klisz" płytki positivem. Radzę po prostu spróbować. Emulsja kosztuje ~60zł, za lampę UV może robić halogen a za wywoływacz kret do udrażniania kanalizacji. Koszta początkowe nie są wysokie a jakość PCB nawet przy najprostszym zestawie aparatury przebija znacznie tą uzyskiwaną termotransferem a jak weźmiesz kliszę z laserówki to już w ogóle niebo i ziemia ;) Jak dla mnie kupowanie ryginalnych tonerów do termotransferu wychodzi drożej niż kupowanie chemii do fotohemu i dosypywanie proszku do tego uzyskujemy lepsze płytki ;)
  • #23 8085828
    joy_pl
    Nie masz racji termotransfer jest akurat najtańszą metodą wykonywania PCB tańszą nawet od pisaka (przy jednorazowym wykonywaniu PCB), 10gr. kartka + 20gr. ksero resztę ma każdy w domu.
    Przy metodzie foto potrzeba niezmiernie więcej środków i czasu by wykonać porównywalnie dobrą płytkę.

Poza tym drukowanie do wykonywania termotransferu samych (PCB) to jakieś 0,5%, góra 1% całego drukowania drukarką laserową nie wspominając o możliwości zrobienia warstwy opisów, czy napisów na obudowie.

Kiedyś może było opłacalne inwestowanie w metodę foto, dziś bardziej opłacalne jest zlecenie tego firmom specjalizujących się w wytwarzaniu PCB. I nie wciskaj bzdur, że metoda foto jest bardziej opłacalna od termotransferu, bo jeszcze ktoś uwierzy...

Ty pewnie robisz tą metodą kilka (kilkanaście) lat i nie wyobrażasz sobie, że można lepiej, taniej i szybciej inną metodą przy takim samym doświadczeniu.

Poza tym nie o tym jest temat, więc EOT.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowej drukarki laserowej monochromatycznej do 700 zł lub kolorowej do 900 zł, z uwagi na niską ilość tonera w obecnym modelu KONICA MINOLTA PagePro 1300W. Wymagania obejmują rozdzielczość minimum 1200x1200, niskie koszty eksploatacji oraz brak interfejsu LPT. Użytkownicy polecają model Brother HL-5240L jako najlepszy wybór w kategorii monochromatycznej, ze względu na dobre koszty eksploatacji. Lexmark C510 i Kyocera FS-1300D również zyskują pozytywne opinie, zwłaszcza ze względu na wydajność tonerów. W przypadku kolorowych drukarek, użytkownicy zwracają uwagę na wyższe koszty eksploatacji, sugerując, że lepszym rozwiązaniem może być posiadanie dwóch oddzielnych drukarek: monochromatycznej i kolorowej. W dyskusji poruszono również kwestie regeneracji tonerów oraz ich wpływu na jakość druku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA