logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion dzielenie dysku od nowa z Recovery Manager

mikes75 10 Maj 2010 20:27 4180 11
REKLAMA
  • #1 8060017
    mikes75
    Poziom 10  
    Gdy kupiłem laptopa miałem podzielony dysk c: 450 gb i druga partycja Recovery ok 10 gb, jednak niedługo będę sobie robił przywracanie systemu do pierwotnego stanu i chciałbym jakoś inaczej podzielić ponieważ wszystkie pliki razem z system niezbyt szybko działają. Na początku z pod Visty wydzieliłem ok 70 gb(tylko tyle sie dało) ale to trochę za mało. Prosiłbym o poradę czy dało by się podczas przywracania lub w jakiś inny sposób od nowa podzielić dysk. Jakie proporcje byście zalecali na Viste?
  • REKLAMA
  • #2 8060420
    barti23
    Poziom 11  
    Cześć. Myślę że lepiej już uruchomić instalator od nowa, i podzielić dysk na dwie partycje. Jakieś 50 GB na system i resztę na na dysk D a`la magazyn.
  • #3 8060441
    mikes75
    Poziom 10  
    Ale w jaki sposób mam uruchomić instalatora jeśli nie dostałem żadnej płytki, a w recovery jest taka funkcja?
  • #4 8061139
    $Przemek$
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    HP Recovery wygląda inaczej w różnych modelach więc musisz sam sprawdzić jak wygląda w Twoim.
    Jak uruchomić Recovery masz napisane w instrukcji obsługi.
  • REKLAMA
  • #5 8061261
    kun0
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    tylko nie wiem jak to teraz jest z HPkami, jeśli przywracasz system kompletnie z recovery to poleca wszystkie dane, łącznie z układem partycji, lepiej sobie wykonaj kopie zapasową danych.
  • REKLAMA
  • #6 8061477
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Witam
    Po przywróceniu systemu zmniejsz partycje systemową(do ok 50GB) i utwórz partycje wg potrzeb.Proponuje zrobić kopie partycji systemowej(po zmniejszeniu) z czystym systemem.Nie usuwaj partycji recovery.
    Pozdrawiam
  • #7 8062847
    mikes75
    Poziom 10  
    Ale będę mógł po przywróceniu zmniejszyć C do ok 50 gb i utworzyć drugą większą? Czy mógłbym to zrobić w HP Recovery? Bo jak kiedyś próbowałem z pod visty to mogłem wydzielić nową partycje maksymalnie o pojemnośći 70 gb bo pisało cos tam ze system potrzebuje itp...
  • #8 8062908
    linuks
    Spec od komputerów
    Witam
    Można zmieniać rozmiar partycji dowolnie (oczywiście nie mniej niż zajmują pliki na tej partycji).Trzeba do tego podchodzić z ostrożnością.Napisz jakie masz teraz partycje lub daj scrin to jak będziesz potrzebował to opisze dokładnie jak to zrobić.Przy nowym laptopie zawsze zmniejszam partycje systemową i tworzę inne partycje bo podział fabryczny jest niefuncjonalny.Jeżeli chodzi o narzędzia to polecam live CD na którym są wszystkie potrzebne programy w polskiej wersji językowej(Live CD jest darmowa).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 8063064
    mikes75
    Poziom 10  
    Mam na C zajete ok 110 gb i wolne 265 gb a gdy chce zmniejszyć pisze że można tylko 18 gb...
    Załączniki:
    • HP Pavilion dzielenie dysku od nowa z Recovery Manager dyski.jpg (123.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 8063149
    linuks
    Spec od komputerów
    Czy musisz przywracac system?
    Czy dane muszą być zachowane?
    Na której partycji są dane których nie można stracić?
    Od odpowiedzi na te pytania zależy metoda postępowania bo priorytetem w takich przypadkach jest zachowanie danych.

tu masz link do torrenta liveCD

http://linuxtracker.org/download.php?id=9463b...6af7f2fb567098b81e5c0da&f=slax-liveCD.torrent

Jak pobierzesz iso (do pobrania ok 150 MB) to wypal CD.
    Przy pomocy tego CD dokonamy zmian partycji i wykonamy kopie systemu
  • #11 8063405
    mikes75
    Poziom 10  
    1. Musze przywracać system bo komputer zaczyna wolno chodzić i gry też sie mulą
    2 i 3. Dane sobie zgram na dysk od kompa stacjonarnego i nie muszą być zachowane

Czy przy pomocy tego programu będę mógł zgrać cały system czy tylko płytki do przywracania bo takie już zgrałem? A czy nie dało by się zminić wielkości partycji z Recovery bo gdzieś czytałem że podczas przywracania są trzy opcje i jest tam jedna, coś w stylu przywróc system do stanu fabrycznego ze zmianą partycji tylko to było w toschibie a hp mają troche inaczej. A ten program to jest na windowsa czy na linuxa?
  • #12 8063551
    linuks
    Spec od komputerów
    Można robić kopie dowolnej partycji(w tym systemowej) i jak zajdzie potrzeba (np wirus czy uszkodzenie systemu) w kilka minut odtworzyć partycje z kopi.Jak nie trzeba zachowywać danych to sprawa prosta i szybko pójdzie.
    Live CD to jest linuks z oprogramowaniem między innymi do zarządzania dyskami i tworzenia kopii partycji.Interfejs jest bardzo podobny do windowsa potrzebne programy mają wyprowadzone ikony na pulpit i jest w polskiej wersji językowej.
    Używałem tego wielokrotnie to zmian partycji na różnych laptopach i nigdy nie było niespodzianki.Dla live CD jest obojętne co jest na modyfikowanych partycjach (system windows linuks czy dane).Przy uruchamianiu nie dokonuje żadnych zmian na dysku.Nie robiłem takich operacji z płyty recovery to się nie wypowiem.Mogę się wypowiadać na temat co sam robiłem bo jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.
    U ciebie sprawa jest prosta bo masz tylko 3 partycje.Partycja G została tylko niefortunnie utworzona i przed przywracaniem systemu lepiej ją usunąć
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa HP z systemem Vista planuje przywrócenie systemu do stanu fabrycznego i chce zmienić podział dysku, aby poprawić wydajność. Wskazówki dotyczące podziału dysku sugerują utworzenie partycji systemowej o wielkości około 50 GB oraz większej partycji na dane. Użytkownik pyta o możliwość zmiany rozmiaru partycji podczas przywracania systemu z Recovery Manager, a także o narzędzia do zarządzania partycjami. W odpowiedziach podkreślono, że przywrócenie systemu z Recovery może przywrócić oryginalny układ partycji, dlatego zaleca się wykonanie kopii zapasowej danych. Użytkownicy sugerują użycie Live CD do zarządzania partycjami oraz podkreślają, że zmiana rozmiaru partycji jest możliwa, ale wymaga ostrożności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA