logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop do 3000 PLN: Dell, HP czy Lenovo? Inżynierskie obliczenia i grafika 3D

finch 10 Maj 2010 22:41 2765 8
REKLAMA
  • #1 8060880
    finch
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Witam,

Mój wysłużony HP odmówił współpracy więc jestem zmuszony kupić nowy.
    Rozglądam się po necie i ofert jest mnóstwo, tylko że ja dawno już wypadłem z obiegu jeżeli chodzi o sprzęt i dlatego proszę Was o radę.
    Laptop jest mi potrzebny najbardziej pod obliczenia inżynierskie (Matlab, MathCAD etc.) co do grafiki to też w ujęciu inżynierskim (AutoCAD, SolidWorks itp.). Gracz ze mnie żaden a jeżeli już coś odpalam to są to gierki sprzed ok. 8 lat. Ze względu na charakter wskazany byłby procek 64-bit grafika też nie może być najgorsza ze względu na obiekty 3D (głównie solid works), i jakoś nie przekonuje mnie grafika zintegrowana Intela. Jeżeli chodzi o porty mile widziany byłby chociaż COM ale poza specjalnymi seriami jest to już chyba dzisiaj nie osiągalne.
    Budżet jak w temacie 3000 PLN.

Słucham Waszych sugestii, jak coś nie jasne pytać.

Pozdrawiam,
    finch
  • REKLAMA
  • #2 8061058
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    W kartę graficzną nie celuj. Może być integra intela. Wszystkie programy do CAD renderują w trybie software, dlatego potrzebujesz mocnego procesora i dużo ramu. Reszta jest w zasadzie kwestią drugorzędną.
  • REKLAMA
  • #4 8065070
    finch
    Poziom 20  
    Witam,

Dzięki za odpowiedzi. Dzisiaj zrobiłem wycieczkę po sklepach i jednym zaproponowano mi IBM lenovo. Pokopałem dalej na sieci i znalazłem trzy modele:

Model I
    Model II
    Model III

Model I
    Cenowo najwyżej, ale ma najszybszą szynę FSB, dysk 7200 no i 4 giga ramu też nie są bez znaczenia. Dodatkowo wady to matryca 1280x800 i grafika intela :|

Model II
    Zalety to matryca 1680x1050 i układ graficzny ATI. Wady mało ramu wolny dysk i szyna FSB 800 MHz.

Model III
    W sumie wszystko jak wyżej, zaletą jest 3GB ramu.

Wymogi i specyfikacje znacie, na jaki kompromis pójść? Nie mam pojęcia i znów proszę o poradę.
    Jeżeli macie jakieś swoje propozycje - jestem nadal otwarty.

Pozdrawiam,
    finch
  • REKLAMA
  • #5 8067413
    remi080
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Brać model III i nie marudzić nic lepszego w tych cenach niestety nie ma :D
  • REKLAMA
  • #6 8070121
    xrenjix
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Moim zdaniem najlepsza była by opcja nr 1 dla ciebie. Zaznaczyłeś jednak, ze nie przekonuje cie grafika intela wiec pozostaje opcja nr III. Co do rozdzielczości to pracowanie na rozdzielczości 1680x1050 przy matrycy 15.4" nie będzie raczej komfortowe.
  • #7 8072397
    remi080
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    xrenjix napisał:
    ...Co do rozdzielczości to pracowanie na rozdzielczości 1680x1050 przy matrycy 15.4" nie będzie raczej komfortowe.....

Przy programach CAD, a do tego ten laptop był szukany wyższa rozdzielczość jest lepsza i bardziej komfortowa.
  • #8 8102724
    finch
    Poziom 20  
    Dziękuję za sugestie, ostała się opcja z podwyższoną rozdzielczością 4GB ramu i ATI. Do tego wyrwałem jeszcze aktówkę za "pinezki" ;)
    Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje laptopa do 3000 PLN, który będzie odpowiedni do obliczeń inżynierskich (Matlab, MathCAD) oraz grafiki 3D (AutoCAD, SolidWorks). W odpowiedziach podkreślono, że kluczowe są mocny procesor i odpowiednia ilość RAM, a niekoniecznie dedykowana karta graficzna, ponieważ wiele programów CAD korzysta z renderowania w trybie software. Użytkownik rozważał modele IBM Lenovo, w tym trzy różne opcje, z których jedna (Model III) została polecona ze względu na 4 GB RAM i grafikę ATI. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na model z wyższą rozdzielczością i 4 GB RAM, co powinno spełnić jego wymagania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA