logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć głośność dzwonienia w zasilaczu EWD 10 dla unifonów TK6?

Lucjan52 11 Maj 2010 19:25 3464 7
REKLAMA
  • #1 8063612
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Ocena: 158
    Zainstalowałem ostatnio domofon w budynku 8 mieszkaniowym. Zasilacz EWD 10 i unifony TK6. Niestety część lokatorów, zwłaszcza tych w starszym wieku narzeka na zbyt ciche dzwonienie. Na unifonie 1132 dzwoni głośniej, jednak nie mogę zmienić, ponieważ jest to system z interkomem pomiędzy wszystkimi mieszkaniami i unifony mają dorobione po 7 dodatkowych przycisków. Pytanie. Czy istnieje możliwość zwiększenia sygnału wywołania w zasilaczu?
  • REKLAMA
  • #2 8063927
    karl102
    Poziom 28  
    Ocena: 265
    Zmniejszyć wartość szeregowego rezystora.
  • REKLAMA
  • #3 8067548
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Pogłośni, ale minimalnie. Mam jeszcze jedną sprawę. Jak zrobić wywołanie dla osoby głucho-niemej, żeby oprócz dzwonka unifonu, zapalało się światło w mieszkaniu?
    Próbowałem z przekaźnikiem zasilanym z generatora, ale nic z tego. Terkocze ale nie załączy styków.
  • #4 8067706
    adibaw
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Lucjan52 napisał:
    Jak zrobić wywołanie dla osoby głucho-niemej, żeby oprócz dzwonka unifonu, zapalało się światło w mieszkaniu?
    Próbowałem z przekaźnikiem zasilanym z generatora, ale nic z tego. Terkocze ale nie załączy styków.

A jaki masz panel wywołania? masz szanse odpiąć jeden przycisk od generatora?

jeśli się uda to podaj tam zamiast generatora zasilanie
  • REKLAMA
  • #5 8067764
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Panel jest Mifon. Rzecz w tym, że ma dzwonić słuchawka, bo część domowników jest słysząca i zapalać się światło w mieszkaniu.
  • REKLAMA
  • #6 8067890
    adibaw
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Najprościej by było właśnie zrobić tak żeby z wywołania przychodziło napięcie zamiast generatora i podpiąć do przekaźnika na światło i innego do jakiegoś dzwonka.

No chyba że da się tak jak w cyfralu 1+n że sam przycisk ma dwa bieguny i jeden zostaje na generator a drugi po przycięciu ścieżki na laminacie w celu odseparowania od reszty posłuży do podania napięcia
  • Pomocny post
    #7 8068208
    Nowart
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Lucjan52 zastosuj może moduł dodatkowego wywołania PW-1 Laskomexu. Co prawda był dedykowany do cyfrowych unifonów ale doskonale się sprawdza w analogach. Podłączasz pod masę i wywołanie unifonu a po drugiej stronie dzwon Zygmunta lub latarnie morską ;)
    http://edomofon.pl/advanced_search_result.php...ription=0&keywords=PW-1&button.x=3&button.y=4
  • #8 8074017
    Nowart
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Krótki opis PW-1
    Załączniki:
    • pw1.pdf (243.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zbyt cichego dzwonienia unifonów TK6 w systemie domofonowym z zasilaczem EWD 10, co szczególnie dotyczy starszych lokatorów. Użytkownik zapytał o możliwość zwiększenia głośności sygnału wywołania. Proponowane rozwiązania obejmują zmniejszenie wartości szeregowego rezystora oraz zastosowanie modułu PW-1 Laskomexu, który może być podłączony do analogowych unifonów. Dodatkowo, zasugerowano możliwość podłączenia napięcia zamiast generatora do przekaźnika, co umożliwiłoby jednoczesne dzwonienie unifonu i zapalanie światła w mieszkaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA