logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unifon Urmet 1131 EDW 10 - jak zwiększyć głośność sygnału wywołania?

Ojboli 17 Lis 2014 19:27 1980 4
REKLAMA
  • #1 14140910
    Ojboli
    Poziom 2  
    Mama problem z domofonem tj, Unifon urmet 1131 edw 10.
    Mianowicie problem wygląda tak wszystko gra za wyjatkiem sygnału wywołania jest bardzo cichy. Z tego co wyczytałem z forum to prawdopodobnie jakis wzmacniacz U1 albo inna drobnica. Dostep do czesci mam praktycznie ograniczony ( zamawiac U za 2-3 zł + koszty przesyłki 10zł szalone) znajomy poradził zamontować buzzer 12v z generatorem podobno podpiecie pod CA( w domofonie) i masę powinno załatwić sprawę ale to nic nie dało. Poradźcie czy ja to zle podłączam czy jedyna szansa to jednak nabyć U albo co tam po szlo :) Dodam że przebadałem wszystko od kasety i centralkę i to na 100% z niej słaby sygnał idzie. Tylko prosze jak dla lamerowatego lamera bo ja niekumaty.
  • REKLAMA
  • #2 14140970
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Znajomy źle doradził. Na wywołaniu jest sygnał akustyczny (melodia) i nie zasili on buzzera z wbudowanym generatorem. Nie tędy droga.
    Sprawdzenie siły sygnału wywołania najlepiej sprawdzić odłączając kabelek o wyjścia generatora (w zasilaczu) i tam podłączając samą słuchawkę pod uwolniony zacisk i zacisk masy.

Ps. Jeżeli sprawdzisz ten buzzer na napięciu stałym około 12V i wyda ci się on wystarczająco głośny, to możesz przerobić nieco ten domofon i wywoływać abonenta napięciem stałym. Zakładam, że jest to indywidualna instalacja domofonowa (nie blok wielorodzinny).
  • REKLAMA
  • #3 14144702
    Ojboli
    Poziom 2  
    Sprawdzone i jest cichutko
    Buzer jest głośny bardzo głośny coś w stylu alarmu w czujnikach czadu.

Czy możesz powiedzieć jak dokonać przeróbki?
    Tak instalacja domowa
  • REKLAMA
  • #4 14145299
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Do kasety dociera wywołanie (generator) i trafia na przycisk. Po przyciśnięciu go sygnał wychodzi z kasety i leci do unifonu wywołania w unifonie.
    Przeróbka polega na tym aby odłączyć to wywołanie od kasety i od unifonu (nie wiem jakie to w tej chwili zaciski, ale to proste do sprawdzenia).
    W kasecie jest zacisk zasilania (+12V), bodajże do podświetlenia. Od niego należy dać mostek na wejście wywołania (uwolnione) i dalej to napięcie po przyciśnięciu pójdzie na wyjście do unifonu. Tam do uwolnionego kabelka (nie zacisku) podłączamy plusową końcówkę sygnalizatora a jego minus do masy unifonu (zacisk masy).
  • #5 14195972
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Albo po prostu wymienić tranzystor w "elektronice" domofonu. Koszt tranzystora to najprawdopodobniej 50gr - 1zł.
REKLAMA